Pääkirjoitus: Varusmiehen ääni

Vuosi 2017 oli monella tapaa merkittävä. Juhlavuoteen mahtui useita hienoja asioita: Lauri Markkasen ensimmäiset NBA pelit, uuden Tuntemattoman sotilaan hieno menestys ja talouden kasvu pitkästä aikaa. Parasta oli kuitenkin nähdä kansalaiset juhlistamassa yhdessä satavuotista taivalta sekä huomata positiivisen asenteen nousevan yhteiskunnassa.

Hienoista hetkistä huolimatta vuoteen mahtui paljon ikäviä asioita. Useat terroriteot, hybridisota ja yleinen kansainvälisen ilmapiirin tiukentuminen ovat järkyttäneet koko maailmaa. Tapahtumat alleviivaavat myös entisestään puolustus- ja turvallisuusjärjestelmien merkitystä.

Vuoden tapahtumat vaikuttivat myös varusmiehiin. Sen lisäksi että punkissa rötvättiin ja metsässä tetsattiin, jouduttiin Turun terroriteon vuoksi kiinnittämään huomiota turvallisuuteen uudella tavalla. Puolustusvoimain pääesikunta antoi ohjeistuksen, jonka mukaan sotilaspuvussa liikkumista yksin pimeän aikaan tulee välttää. Tähän liittyen Varusmiesliitto ehdotti, että lomille saisi lähteä halutessaan siviilivaatteissa.

Lisäksi Puolustusvoimissa otettiin käyttöön uudet valmiusyksiköt. Noin tuhat varusmiestä valittiin kesällä vuoden mittaiseen palvelukseen maavoimissa. Tämä on ollut maavoimien keino vastata uudenlaisiin uhkiin, joiden taustalla ovat olleet maailman poliittisten tilanteiden kiristyminen. Varusmiesliitto pitää tärkeänä, että valmiusyksiköihin​ ​koulutettavien​ ​varusmiesten​ ​tulee​ ​olla​ ​halukkaita koulutukseen ja järjestelmään on tärkeä sisällyttää kannustimia.​

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Vuosi 2018 tulee olemaan mielenkiintoinen. Saamme nauttia runsaasta määrästä arkipyhiä, mutta myös juhlistaa Puolustusvoimien 100-vuotista taivalta. Yhteiskunnan kannalta olennaisimmat tapahtumat liittyvät kuitenkin presidentinvaaleihin ja maakuntavaaleihin.

Vaalien alla haluamme nostaa esille erityisesti varusmiesten ennakkoäänestysmahdollisuudet. Presidentinvaalit menevät tänä vuonna päällekkäin peruskoulutuskauden kanssa. Lähtökohtaisesti varusmiehiä kehotetaan äänestämään viikonloppulomilla.

Tämä on hyvä oletus, mutta aina se ei toteudu. On esimerkiksi mahdollista, että varusmies joutuu olemaan molemmat äänestysviikonloput kasarmilla valmiudessa tai päivystäjänä. Tällöin äänestys muuttuu mahdottomaksi.

Tällaisissa tapauksissa on mahdollista hakea lomaa äänestämistä varten. Se tosin vaatii oman byrokratiansa, jonka selvittäminen vie resursseja niin Puolustusvoimilta kuin varusmieheltä.

Mielestämme varusmiesten äänestämistä voisi helpottaa järjestämällä ennakkoäänestyspaikan Sotilaskodeissa. Tämä säästäisi Puolustusvoimien resursseja ja helpottaisi varusmiesten osallistumista yhteiskunnan asioihin. Nuortenkin äänestysaktiivisuus todennäköisesti kohentuisi.

Tammikuussa 2018 noin 12 500 nuorta aloittaa asepalveluksen. Joukossa on monia, jotka eivät ole koskaan voineet käyttää arvokasta äänioikeuttaan. Toivottavasti he kaikki pääsevät äänestämään.

 

Kirjoittaja on Varusmiesliiton uusi puheenjohtaja

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta