Varusmies-lehti on tuottanut artikkelin kaupallisessa yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.

Palveluksesta turvallisuusalan paraatipaikalle

TEKSTI: Ilmari Parviala

KUVAT: Marko Saari

Rekrytoija Crista Palmu aloitti Avarn Securityllä asepalveluksensa jälkeen vuonna 2011. Vuosien saatossa työtehtävät ovat vaihdelleet, mutta työnantaja on pysynyt samana. Työtehtävien monipuolisuus on Palmun mielestä Avarnin parhaita puolia.

Avarn Securityn rekrytoija Crista Palmu tuntee suuren turvallisuusalan yrityksen monelta tasolta. Vuodesta 2011 vartijana ja järjestyksenvalvojana toiminut Palmu on työskennellyt Avarnilla myös Poliisin ja Rajavartiolaitoksen avuksi asetettuna järjestyksenvalvojana. Sittemmin uraputki on jatkunut esimiestehtäviin ja viimeisimpänä rekrytointiin, missä eri tehtävien omakohtainen tunteminen on ollut eduksi. 

Kipinä turvallisuusalalle lähtemisestä Palmulle syttyi varusmiespalveluksen aikana 2011. Ilman varusmiespalvelusta ei nykyinen reservin sotilaspoliisi olisi välttämättä alalle löytänyt, sillä Palmun mielestä alan markkinointi ja sen monipuolisuuden esittely kouluissa jättää paljon toivomisen varaan. 

“Olisi ollut kiva tietää jo peruskoulussa, että on tällainen vaihtoehto johon voi hakea. Muistan, että minulle mainostettiin kampaamo- ja ravintolapuolen tehtäviä, mutta missään vaiheessa ei kerrottu, että yksityinen turvallisuusalakin on olemassa oleva ja hyvä vaihtoehto”, Palmu muistelee.

Palmun ura Avarnilla ilmentää hyvin työnantajan monipuolista työtehtävien tarjontaa. Tekemistä löytyy monenlaisille osaajille ja persoonille, sillä nimikkeitä löytyy aina järjestyksenvalvojasta ja aulavartijasta asentajaan sekä asiantuntijaan. Palmu toteaakin leikkisästi, että työtehtäviä on miltei niin paljon kuin hakijoitakin.

“Meillä on kolme eri liiketoimintayksikköä, mihin työt jakautuvat. On valvontapalvelut, jonka osia ovat hälytyskeskus, asiakaspalvelu ja piirivartionti. Sitten on turvallisuuspalvelut, mihin esimerkiksi vartiointi- ja järjestyksenvalvojien tehtävät kuuluvat. Lisäksi on vielä turvallisuusteknologian yksikkö, johon kuuluu esimerkiksi palo- huolto- ja projektointiosastot”, Palmu listaa. 

Turvallisuusteknologiaan hakeutuvalle eduksi on esimerkiksi elektroniikka-asentajan tai tietoverkkoasentajan paperit, mutta tekniikan ja sähkön tuntemus muutakin kautta avaa paljon ovia. Vartijaksi tai järjestyksenvalvojaksi tahtovalle sen sijaan on hyötyä, jos tarvittavat kurssit on käyty ja kortit olemassa. Ilman vartijan koulutusta tai korttejakin voi alalle hakea, sillä työtehtäviin valituille Avarn järjestää sisäisiä kursseja, mikäli aiempaa kokemusta ei ole turvallisuusalalta pahemmin kertynyt. 

“Intohimolla kun tätä työtä tekee, niin saa oppia joka päivä hirveästi uutta. Kun tykkää opetella uusia asioita, niin mikään päivä ei ole samanlainen vaan voi kehittää itseään jatkuvasti”, Palmu pohtii. 

Minustako vartija?

Lähes kaikkiin tehtäviin Avarnilla haetaan asiakaspalveluhenkistä väkeä nuhteettomalla taustalla ja hyvällä suomen kielen taidolla. Sovittujen pelisääntöjen noudattaminen korostuu turvallisuusalalla, minkä lisäksi Palmu nostaa esiin motivaation töiden tekemiseen. Avarnilla työskenteleminen edellyttää 18 vuoden ikää.

Vartijan hommissa työskentelevällä on huippupaikka kohdata ihmisiä ja laajentaa näköalaansa katselemalla asioita erilaisesta näkökulmasta kuin alan ulkopuolinen ihminen. Palmu mainitsee myös, että työssä oppii pitämään itsensä neutraalina haastavissakin tilanteissa, mistä voi olla siviilielämässä paljonkin hyötyä. 

“Parhaiten mieleen jää kuitenkin sellaiset kohtaamiset, joissa saa hyvää palautetta. On ilahduttavaa, kun voi näyttää asiakkaille, että vartijat eivät ole pahoja vaan nimen omaan asiakkaitaan varten.”

Hyvien asioiden listaan Palmu lisää myös nuorten kanssa käydyt keskustelut, joissa on osoitettu mielenkiintoa vartijoita ja heidän työtään kohtaan. 

Mielikuvaa siitä, että vartijan työ olisi erityisen vaarallista on Palmun mukaan hyvä pohtia. Vartijan työssä on olemassa korostunut riski, mutta iso osa työnkuvaa onkin ennaltaehkäistä sellaisten tilanteiden syntymistä. Palmu painottaakin, että vartijan ei aina tarvitse olla mikään jääkaappipakastimen kokoinen mörkö, vaan ihan normaalilla fysiikallakin pärjää työssä mainiosti. Avarnilta löytyy sekä aloittelevalle vartijalle että kokeneelle alan ammattilaiselle sopivia työskentelykohteita.

Kun kokemusta kertyy, aukeavat ovet Avarnin sisällä moniin tehtäviin erilaisten koulutusten kautta. Mahdollisuuksia on päästä itselleen mielekkäisiin esimiestehtäviin, eikä Palmun mukaan ole tavatonta, että kaksikymmentä vuotta sitten vartijana aloittanut henkilö on vieläkin Avarnilla töissä esimerkiksi johtotason tehtävissä.

Kommentoi

Samankaltaisia artikkeleita