Puolustusvoimien ylihammaslääkäri huolissaan varusmiesten hammashygieniasta

Varusmiesten hammashygienian tasosta ollaan Puolustusvoimissa huolissaan, ylihammaslääkäri, lääkintäkomentaja Pertti Patinen kertoo Ruotuväessä. Pahimpia ongelmia ovat napostelu ja nuuskan käyttö.

Tarvetta hammashoitoon on palveluksen alkaessa noin joka toisella varusmiehellä. Paikkaushoidon tarve on laskenut viime vuosikymmenien aikana, mutta nykyisissä tutkimuksissa ei ole huomioitu viisaudenhampaita. Jos ne olisivat mukana varusmiesten hampaiden kunnon tutkimuksissa, olisi hammashoidon tarve Patisen mukaan jopa entistä korkeampi.

Varusmiehet hakeutuvat hammaslääkäriin useimmin hammaskarieksen säryn myötä. Usein pitkälle edenneet vauriot vaativat myös juurihoitoa.

Nuuskan käyttö ja napostelu aiheuttaa huolta Puolustusvoimien hammaslääkäreissä. Nuuska aiheuttaa limakalvovaurioita ja ientulehduksia. Näitä ei välttämättä tule nuorena, vaan sairaudet tulevat pidemmällä aikavälillä. Lisäksi nuuska aiheuttaa haima- ja suolistosyöpää.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Patinen muistuttaa, että hammashygieniasta on syytä pitää huolta myös metsäolosuhteissa, ja esimerkiksi pelkällä vedelläkin puhdistamisesta on hyötyä. Varusmiehet harjaavat hänen mukaansa hampaita liian harvoin.

Teksti: Joonas Koivisto
Kuva: Aku Siukosaari

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta