Ruotuväki: Nuoriso näkee Suomen turvallisena

Suomalaiset nuoret pitävät Suomea turvallisena paikkana, mutta tulevaisuus mietityttää silti. Tiedot on saatu kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéllin ja Enontekijön kunnanjohtajan Jari Rantapelkosen kirjasta Pelottaako? Nuoret ja turvallisuuden tulevaisuus, uutisoi Ruotuväki.

Kirjan perustana ollutta tutkimusta varten haastateltiin muutamaa tuhatta 18-30-vuotiasta nuorta erilaisista taustoista. Tärkeimpänä nuoret kokivat oman arjen turvallisuuden. Lähellä olevat ja konkreettiset asiat olivat tärkeimpiä, kertoi Rantapelkonen.

Seuraavaksi tärkeimmätksi koettiin yhteiskunnan toimivuus ja yhteenkuuluvuus. Tärkeiksi asioiksi nousi demokraattinen päätöksenteko ja yhtenäinen pääsy palveluihin, kuten terveydenhuoltoon ja koulutukseen. Kolmantena mainittiin luottamus turvallisuusviranomaisiin ja viimeisenä ulkoiset uhkakuvat, kuten terrorismin, maahanmuuton ja ilmastonmuutoksen.

Tutkimuksesta selvisi lisäksi, että nuorten pelkäämät asiat vaihtelevat suomen eri alueilla. Pääkaupunkiseudulla pelätään syrjäytymistä ja eriarvoisuuden lisääntymistä, kun pohjoisessa taas huolehditaan turvallisuusviranomaisten luotettavuudesta. Huolenaiheena on, että poliisi-, palo- ja terveysasemat sijaisevat liian kaukana apua tarvitsevista varsinkin jos alueelta lakkautetaan palveluita lisää. Idässä huolena ovat naapurimaa Venäjän toimet ja lännessä huolenaiheeksi nousi maahanmuuttoon mahdollisesti liittyvät ongelmat ja terrorismi.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Teksti: Joonas Koivisto
Kuva: Joni Oksanen

Päivitys: Klo. 16:55: Korjattu kirjoitusvirheitä

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta