”Sivarit voitaisiin viedä saunan taakse”

Otsikon poiminta on Tiisun uudelta ”Suomi on poliisivaltio” -kappaleen musiikkivideolta, joka pohjautuu internetin kommenttiketjuihin. Vastaavia kommentteja näkee usein, ja siviilipalveluksen suorittaneet ovat varmasti nähneet ja kuulleet vastaavia kyllästymiseen asti.

Juuri siviilipalveluksen suorittanut keravalainen Otto Rikka kuitenkin yllättää. Hän ei ole kuullut tutuiltaan yhtään negatiivista kommenttia valinnastaan, vaikka itsekin oletti sellaisia tulevan vastaan.

”Enemmän itse asiassa positiivista. Osa on jopa kommentoinut, että ’Coolii, kun menet johonkin, joka oikeasti kiinnostaa etkä vain armeijaan!’”

Rikan valinta ei vaikuta millään mittarilla huonolta tai haukkumisen arvoiselta.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Kutsunnoissa hänet määrättiin aloittamaan varusmiespalvelus Vekaranjärvelle, mutta Rikka anoi lykkäystä puoli vuotta eteenpäin varusmiespalveluksen aloituksen lähestyessä. Vain neljä päivää ennen uutta palvelukseenastumispäivää Rikka soitti aluetoimistoon eikä ole katunut.

”Aloin ajatella, että sivarista on ehkä enemmän hyötyä mulle. Minua ei yhtään kiinnostanut lähteä armeijaan, koska en halunnut olla se ärsyttävä tyyppi, joka valittaa kaikesta.”

Siviilipalveluksen peruskoulutusjakson ensimmäisellä viikolla hän kuuli saaneensa hakemansa palveluspaikan Plan International Suomi -järjestöstä tittelillä viestinnän ja vaikuttamistyön assistentti.

“Perustehtäviini kuului materiaalin tuottaminen Plan-lehteen ja verkkosivuille, Plan International Suomen lastenhallituksen toiminnan koordinoinnin avustaminen sekä vapaaehtoisviestinnän tukeminen.”

Rikka on ollut tyytyväinen siviilipalveluspaikkaan ja rinnastaakin palveluksen käytännössä työksi. Palveluksen aikana annettiin vastuuta, eikä hän joutunut pelkäksi kahvinkeittäjäksi.

”Tyttöjen päivässä koordinoin vapaaehtoisia, joiden kanssa järjestettiin yli 130 tapahtumaa tai tempausta ympäri Suomea. Silloin sain eniten omaa vastuuta.”

Vaikka Rikka uskoo hyötyneensä siviilipalveluksen suorittamisesta todella paljon, hänestä siviilipalvelus ja erityisesti sen kesto tuntuvat epäreiluilta.

”Sen takia, että olen mies tai etten mennyt armeijaan, jouduin tekemään vuoden töitä periaatteessa ilmaiseksi. Vaikka se olikin todella hyödyllistä ja olin siellä mielelläni, se tuntui rangaistukselta. Oli tavallaan pakko olla.”

Jälkikäteen ajateltuna Rikka olisi halunnut käydä katsomassa, millaista varusmiespalvelu on, vaikkei uskokaan, että olisi siellä viihtynyt.

”Kiinnostaisi silti nähdä, millaista se on. Varsinkin sieltä päästessään kaikki puhuvat siitä about koko loppuelämänsä.”

Rikka kotiutui siviilipalveluksesta 19. tammikuuta.

 

Teksti Miika Kosloff

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta