Varusmies-lehti on tuottanut artikkelin kaupallisessa yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.

Siviilipalvelus Valtiokonttorilla avasi oven unelmien työpaikkaan

Otto Pettersson sai siviilipalveluksesta kaivattua kokemusta työelämään.

Vuoden 2020 kesän saapumiserässä siviilipalveluksen työ- ja sotilastapaturmien yksikössä suorittanut Otto Pettersson kuvailee palveluksensa olleen kaiken kaikkiaan mukava kokemus

Valtiokonttorin työ- ja sotilastapaturmien yksikkö käsittelee ja korvaa valtion virkamiesten työtapaturmat sekä asevelvollisten ja siviiipalvelusvelvollisten palvelustapaturmat. Pettersson sai palveluksestaan arvokkaita eväitä erilaisiin valtionhallinnon tehtäviin, ja vuosi antoi hänelle paljon.

– Itselläni odotukset palvelukselle olivat aika korkealla. Olin opiskellut valtiotieteitä ennen palvelustani, ja halusin palveluspaikan jossa pääsisin kehittämään ja kartuttamaan kokemustani niin sanotuista oman alani töistä, Pettersson kertoo.

Dragsvik vaihtui Valtiokonttoriin

Ennen palveluksen aloittamista Pettersson oli menossa suorittamaan varusmiespalvelusta Dragsvikiin, mutta loppujen lopuksi päätyikin suorittamaan siviilipalvelusta.

– Päätös ei ollut mitenkään ex tempore, vaan hyvinkin harkittu. Mielestäni siviilipalveluksessa ei ole mitään hävettävää ja suosittelen jokaista joka harkitsee asiaa, miettimään myös tätä vaihtoehtoa.

Vaikka usein puhutaan, että Puolustusvoimien tarjoama johtajakoulutus on maan paras johtajakoulu, myös siviilipalvelus voi tarjota monenlaisia eväitä.

– Palvelus Valtiokonttorilla antoi paljon kokemusta vakuutusyhtiö-tyyppisestä toiminnasta, ja etenkin työ- ja sotilastapaturmien hoidossa. Vuosi valtionhallinnon tehtävien parissa antoi minulle paljon, Pettersson kuvailee.

Hän uskoo, että siviilipalvelus voi olla palvelusta suorittavalle juuri sitä minkälaista siitä itse tekee.

– Jos haluaa päästä helpolla, se on tietenkin mahdollista, mutta nohevalle nuorelle, joka tietää mitä haluaa tehdä, löytyy varmasti paljon mielenkiintoisia ja haastavia tehtäviä.

Siviilipalveluksen jälkeen Otto Petterson sai työpaikan palveluspaikaltaan Valtiokonttorista. / Otto Pettersonin kotialbumi

Tarjouksia palveluspaikoista sateli

Pettersson koki hakiessaan siviilipalveluspaikkaa erikoisen ilmiön, jollaista ei aikaisemmin työnhaussa ollut tullut vastaan.

– Toisin kuin työnhaussa, jossa saa usein pettyä, minulla oli siviilipalveluspaikkojen kanssa päinvastainen kokemus. Tarjouksia tuli melkein ovista ja ikkunoista, kunhan itse jaksoi ensin kysyä. 

Pettersson kannustaakin siviilipalvelusta harkitsevia hakemaan rohkeasti eri paikkoihin, soittamalla ja lähettämällä sähköpostia voi päästä yllättäväänkin palveluspaikkaan, josta voi olla myös tulevaisuudessa hyötyä. 

– Siviilipalvelus on hyvä tapa saada jalka oven väliin työpaikalle. Siviilipalvelusmies on matala riski työnantajalle mutta vuoden työpalveluksen jälkeen kartuttaa sen verran paljon kokemusta että on helpompaa saada työpaikka samalta työnantajalta ja muutenkin ansioluotteloon voi kirjoittaa vuoden työkokemuksen joka on varsinkin nuorelle arvokas asia, hän kertoo.

Tästä Petterssonilla onkin omakohtaista kokemusta, sillä päätettyään siviilipalveluksen vuoden 2021 heinäkuussa, hän sai töitä palveluspaikastaan. 

Sivari voi olla irtiotto

Varusmiespalveluksen suorittamisen sijaan henkilö voi lähteä suorittamaan siviilipalvelusta myös seikkailumielellä. Pettersson korostaa, että sivarin voi ottaa irtiottona normaalista elämästä.

– Työpalveluksen voi lähteä tekemään johonkin toiseen kaupunkiin ja jollain itselle aivan vieraalla alalla. Se voi olla hyvinkin silmiä avaava kokemus.

Petterssonin omassa palveluksessa parasta olivat työkaverit ja samaan aikaan siviilipalvelusta suorittavat palveluskaverit.
– Vaikka heitä ei koronan takia tapaakaan päivittäin on meille mielestäni muodostunut hyvä ryhmähenki ja kahvihuoneessa on aina hauska heittää vitsiä siitä miten surkea päiväraha on, Pettersson muotoilee.

Kokemusta valtionhallinnosta

Jokaista valtionhallinnosta kiinnostunutta henkilöä Pettersson neuvoo harkitsemaan Valtiokonttoria siviilipalveluspaikakseen.

– Jos sinulta löytyy jotain työ- tai opiskelukokemusta, siitä on tietenkin hyötyä, mutta moni meillä palvelustaan suorittanut on tullut suoraan koulun penkiltä. Työ on yleisesti ottaen tapausten käsittelyä avustavia tehtäviä.


FAKTA

  • Jos loukkaannuit varusmies- tai siviilipalvelusaikanasi tapaturmaisesti tai sairastuit palveluksen aiheuttamaan sairauteen, puolustusvoimat tai siviilipalveluspaikka huolehtii palvelusaikana hoidostasi.
  • Kun palveluksesi on päättynyt, Valtiokonttori vastaa vamman tai palvelussairauden hoitokustannuksista sekä muista lainmukaisista korvauksista.
  • Jos sinulle on aiheutunut hoitokuluja palveluksen aikana, hae niistä korvausta palveluspaikastasi, esim. Puolustusvoimilta

Kommentoi

Samankaltaisia artikkeleita