Taleban valtasi hauraan maan ja Suomi evakuoi satoja – Mitä tapahtui Afganistanissa?

Afganistanin tilanne nousi maailmanlaajuisesti tietoisuuteen kun Yhdysvaltojen joukot vetäytyivät pois Afganistanin pääkaupungista Kabulista elokuussa 2021. Yhdysvaltojen joukkojen vetäytymisestä oli päätetty jo vuoden 2020 alussa.

Helmikuussa 2020 Yhdysvallat solmivat Taliban-liikkeen kanssa sopimuksen Qatarin Dohassa. Sopimuksen pääkohtana oli Yhdysvaltojen joukkojen vetäminen pois Afganistanista, jonka Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden toteutti elokuussa 2021. 

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Mariette Hägglund arvioi, että Talibanin nopea nousu tuli yllätyksenä lähes kaikille alueen toimijoille.

–Talibanin nopea eteenpäin marssi Afganistanissa on näyttänyt tulleen suurena yllätyksenä lähes kaikille, mukaan lukien Yhdysvalloille, Afganistanin hallitukselle ja kansainväliselle yhteisölle.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Hägglund uskoo, että syitä Afganistanin tilanteen nopealle muutokselle tullaan pohtimaan tarkemmin tulevaisuudessa, sillä yksittäistä syytä ei monimutkaisessa tilanteessa ole. Afganistanin pitkä historia hauraana yhteiskuntana on edesauttanut vaikeiden tilanteiden syntymistä ja esimerkiksi terrorismin esiintymistä alueella.

Epävakaus vaikuttaa koko yhteiskuntaan

Tilanteen kehitystä on vaikea arvioida ja Hägglund kuvaakin nykyistä tilannetta kriisin akuuttivaiheeksi. Afganistanin laaja epävakaus luo tilanteen, jossa voi olla vaikea arvioida kaikkien alueella toimivien tahojen tulevia liikkeitä.

– On aikaisemmin nähty erimielisyyksiä Talibanin sisällä, esimerkiksi Dohan-sopimuksen suhteen, Hägglund toteaa.

Sisällissodankaan vaihtoehtoa Hägglund ei ole valmis sulkemaan pois, sillä pitkään jatkunut epävarmuus on heikentänyt Afganistanin yhteiskunnallisia rakenteita ja turvallisuustilannetta, sekä lisännyt korruptiota. Etenkin jo valmiiksi heikossa asemassa olevat ovat vaarassa hauraassa valtiossa, jonka epävakaus on vaikeasti ennustettavissa.

Suomi evakuoi Kabulista 10 päivän aikana yhteensä 330 henkilöä. / Ulkoministeriö

Miten haasteet kohdataan tulevaisuudessa?

Tulevaisuudessa voi olla tärkeää pohtia entistä enemmän miten voidaan reagoida Afganistanin kaltaisiin tilanteisiin. Hägglund korostaa etenkin EU-tason päätöksentekoa tilanteissa, joilla on suuria kansainvälisiä vaikutuksia.

– Kaikki suhtautuvat Yhdysvaltain päätökseen vähän eri tavoin, Hägglund kuvailee nykyistä Afganistanin tilannetta Euroopan näkökulmasta. 

Presidentti Sauli Niinistö sinetöi 20.8.2021 suomalaisten sotilasjoukkojen lähettämisen Kabuliin evakuointien turvaamiseksi. Evakuoinnit ovat osoittautuneet vaikeiksi tilanteen kaoottisuuden ja nopean kehityksen vuoksi. Hägglund kiinnittää huomiota myös kriisinhallintaoperaatioiden tulevaisuuteen.

– Mikäli operaatio muuttuu luonteeltaan, miten muutoksiin suhtaudutaan?

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta