Suosimisepäily kuohuttaa Ilmasotakoulun lentoreserviupseerikurssin valinoissa

Ilmavoimat joutui ilmoittamaan erikseen tutkivansa epäilyksiä siitä, onko lentoreserviupseerikurssin 93 valinnoissa suosittu hakijoita perusteettomasti.

Ihmettely lähti liikkeelle, kun kurssin kokoa kasvatettiin erillisellä lisävalinnalla, jossa valittiin mukaan aiemin karsiutuneita henkilöitä. Ihmetystä on lisännyt, että ainakin osa lisävalinnan kautta kurssille päässeistä oli aiemmin karsiutunut valintakokeiden psykologisissa testeissä. Ilmasotakoulun johtajan, eversti Mikko Punnalan epäiltiin suosineen hänelle läheisiä henkilöitä perusteettomasti.

Punnala on myöntänyt kursseille otettujen hekilöiden olevan hänen läheisiään, mutta hän vakuuttaa jäävänneensä itsensä koko ylimääräisen haun prosessista. Hän vetoaa myös siihen, että ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Sampo Eskelisen oli hyväksynyt lisävalintaprosessin. Helsingin Sanomien mukaan Punnalaa sijaisti kurssin valintakokouksessa Hävittäjälentolaivue 41:n komentaja.

Kurssille valittiin varsinaisessa haussa 37 oppilasta ja lisähaun 57 hakijasta viisi pääsi kurssille. Lisähaun taustalla on Puolustusvoimien mukaan myös Kadettikoulun ohjaajalinjan kasvatettu oppilasmäärä, jonka myötä myös kurssin kokoa on haluttu kasvattaa.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Psykologisissa kokeissa on aiemmin noudatettu karenssia, jonka mukaan epäonnistuneen suorituksen saa uusia aikaisintaan kahden vuoden kuluttua. Käytännöstä päätettiin kuitenkin luopua lisävalinnan yhteydessä. Punnalan mukaan tämä tapahtui Eskelisen tahdosta.

Teksti: Joonas Koivisto

Kuva: Joni Oksanen

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta