Jo viiden päivän matkalla Saksan pääkaupungissa ymmärsin, mikä karun kauniissa katukuvassa ja currywurstissa viehättää.
Berliinin muuri on yksi kaupungin perinteisimmistä turistikohteista, mutta sen päästä päähän käveleminen on sitä koristelevan taiteen ansiosta ehdottomasti askelten arvoista. Kuva: Minja Rantavaara
Teksti Minja Rantavaara
Facebookia selatessani huomaan, että moni muukin on päättänyt lähteä Berliiniin heittämään hyvästit vuodelle 2016. Tuttavat pyytävät matkavinkkejä, ja yksi ystävistäni totesi liioitellusti, kuinka ”kaikki on menossa Berliiniin uudeksi vuodeksi.” Tutustuin sattumalta juuri ennen lähtöämme noin kolme vuotta Berliinissä jo asuneeseen Elli Rissaseen. Rissanen innostui kuullessaan tulevasta matkastamme ja lähettikin seuraavana päivänä minulle Facebookissa kattavan listan ravintoloista, baareista ja uuden vuoden teknobileistä, joita ei kannata ohittaa.
Raaputtaessamme neljän hengen matkaseurueemme kesken lomatonneja lentokentällä budjetin kasvun toivossa, törmäsimme yllättäen tuttavaamme, jonka määränpäänä oli myös mikäpä muukaan kuin Berliini. Mutta mikä kyseisessä kaupungissa oikein vetää tällä hetkellä nuoria niin paljon puoleensa?
Itse nautin Berliinissä eniten topakasta saksan kielestä, ravintoloiden tarjoamista herkullisista ja edullisista makuelämyksistä sekä blogeista tutuiksi tulleista pienistä vintagekaupoista. Oman viiden päivän kokemukseni lisäksi päätin kuitenkin kääntyä myös Berliini-asiantuntijani, edellä mainitun Rissasen puoleen, jonka erinomaisista vinkeistä mekin saimme matkamme aikana nauttia.
Berliinin vetovoiman selvittämiseksi yhdistän videopuhelun Rissaselle, joka kertoo innostuneena juuri lopettaneensa työntekijöiden yhteisen jumppahetken toimistolla. Rissanen muutti Berliiniin Erasmus-vaihtoon syksyllä 2014, ja rakkaus kaupunkia kohtaan roihahti välittömästi. Lukukauden jälkeen hän päätti jäädä Saksaan ja ilmoittautui kesäkursseille Design thinking -kouluun ja sai sitä kautta harjoittelupaikan Berliinistä. Tällä hetkellä Rissanen työskentelee Berliinissä digitaalista designia ja käyttöliittymäsuunnittelua tarjoavassa yrityksessä interaktiosuunnittelijana.
Klubien meininki on nähtävissä myös katutaiteessa. Kuva: Minja Rantavaara
Rissanen nimeää kaupungin vetovoiman salaisuudeksi Berliinin kulttuuripuolen: musiikin, taiteen ja designin, mutta myös bisnespuolelta suositun startup-skenen.
”Tänne vetää ihmisiä tietynlainen vapaus. Tulevaisuudessa lakien noudattaminen varmasti tiukentuu, kun jengiä tulee tänne lisää. Toistaiseksi on vielä niin, että kun et aiheuta häiriötä kenellekään muulle, saat toimia miten haluat.”, Rissanen kertoo.
Uuden vuoden aikaan vapaus näkyi ainakin rakettien myymisessä ja ampumisessa. Hostellimme lähikaupassa myytiin pieniä ja suuria ilotulitteita vihannesosastolla, sulassa sovussa perunoiden vieressä. Metrossa juttelimme päivällä paikallisen herrasmiehen kanssa, joka vertasi tulevan illan rakettien ampumista sisällissotaan. Hän kertoi, että muun muassa Kreuzburgin kaupunginosassa ihmiset ampuvat ilotulitteita toistensa päälle ja joskus jopa metrojen sisään.
Muutaman tunnin päästä saimme todistaa kyseisen kuvailun oikeaksi. Iltapäivällä jalkojen lepuuttamista säestivät pamaukset viereisistä kerrostaloista, kun ihmiset ampuivat ilotulitteita suoraan ikkunoista kaduille ja leikkipuistoihin. Muutamaa viikkoa aikaisemmin Berliinin joulutorille kaahannut rekka kummitteli yhä useamman matkaseuralaiseni ajatuksissa, joten rakettien pamaukset metroissa eivät meitä houkutelleet. Osaltamme ilta meni kuitenkin erittäin rattoisasti tulishowta ihastellen ja ravintolassa istuskellen.
”Metrossa juttelimme päivällä paikallisen herrasmiehen kanssa, joka vertasi tulevan illan rakettien ampumista sisällissotaan.”
Vintagekauppoja Berliinissä riittää ja parhaimmat löytääkseen, kannattaa tutustua netistä löytyviin suosituksiin. Meidän matkaseurueestamme esimerkiksi jokainen tuli takaisin Suomeen uuden kenkäparin kanssa. Kuva: Henri Waaramaa
Toiseksi Berliinin tarjoamaksi nuorten vetonaulaksi Rissanen nimeää klubikulttuurin. Vaikka teknoklubit eivät ehtineet minun tai matkaseurani jalkoja saada vipattamaan, ne ovat monen muun Berliiniin matkaajan kohokohta ja päämääränpää. Ensimmäistä kertaa Berliiniin matkaaville Rissanen suositteleekin kokeilemaan Suomesta täysin poikkeavaa klubikulttuuria kesällä.
”Ei kannata suunnitella liikaa, vaan antaa fiiliksen viedä. Klubeilla voi hengailla päivästä yöhön ja samalle klubille voi vielä myöhemmin palata takaisin”, Rissanen kertoo.
DDR:n malliin sisustettu hostellimme sijaitsi suuren suosion saaneen teknoklubin, Berghainin, vieressä. Berghainiin ei kuitenkaan kuka tahansa pääse sisään, niin kuin itävaltalaiset hostellinaapurimmekin saivat huomata. Pojat olivat ajaneet uudeksi vuodeksi Berliiniin, pelkästään kyseisen klubin takia. Uuden vuoden aattona he lähtivät intopiukassa Berghainia kohti silloin, kun me vasta lähdimme etsimään ruokapaikkaa. Seuraavana aamuna vaihdoimme edellisillan kuulumisia ja pojat kertoivat, että he olivat viettäneet koko iltansa Berghainin jonossa. Valitettavasti jonottaminen ei uutena vuotena ollut tuottanut tulosta, mutta seuraavana päivänä heillä kävi parempi onni. Kun pojat olivat kerran päässeet teknoklubille sisään, viettivät he siellä 38 tuntia putkeen. Tämän koko hostellin väki pystyi päättelemään käytävillä leijailleesta silmiä kirvelleestä hienhajusta.
Rissanen kehottaa ensikertalaisia Berliinissä suuntaamaan muualle kuin Berghainiin, sillä klubeja kaupungissa kyllä riittää. Hän muistuttaa, että tärkeintä klubien jonossa on olla oma itsensä tiedostaen, mitä musiikkia kyseiselle klubille ollaan tulossa kuuntelemaan.
”Kun pojat olivat kerran päässeet teknoklubille sisään, viettivät he siellä 38 tuntia putkeen. Tämän koko hostellin väki pystyi päättelemään käytävillä leijailleesta silmiä kirvelleestä hienhajusta.”
”Jos tiedät, mihin olet menossa ja olet oma itsesi, sulla on paremmat mahdollisuudet päästä sisään. Jos kyseisestä musiikista tai kulttuurista ei tiedä mitään, ei se varmasti tule onnistumaan”, Rissanen sanoo.
Omalla viiden päivän matkallamme nautimme myös Berliinin mainioista shoppailumahdollisuuksista. Olimme listanneet ylös parhaimmiksi vintagekaupoiksi tituleeratut paikat, ja niitä kaupungissa riitti. Tuloksena jokainen matkaseuralaiseni, itseni mukaan lukien, palasi Suomeen uudet kengät jalassa ja kassi huomattavasti painavampana kuin saapuessamme. Myös teollisuusmiljöössä sijaitsevassa Zalandon outletissa saa varmasti vietettyä tunnin, jos pari.
Berliinissä Rissanen on alkanut kuvaamaan myös filmikameralla. Kuva: Elli Rissanen
Uusilla popoilla kävellessä ja ihmisiä katsellessa inspiraatio valtaa mielen. Myös Rissanen kertoo kaupungissa asumisen ja siellä tavattujen ihmisten innostaneen häntä valokuvaamaan ja tarttumaan pitkästä aikaa kynään sekä pensseliin.
”Täällä ihmiset mielellään esittelevät omia töitään. Se on inspiroivaa verrattuna Suomeen, jossa asioita tehdään itselle eivätkä muut saa nähdä tai kokea työtä, ellei se ole sataprosenttisesti valmis”, Rissanen sanoo.
Rissanen kertoo Berliinissä yhdessä tekemisen kulttuurin olevan vahvaa ja taiteilijoiden kohtaavan toisiaan myös eri medioista. Hänen mukaansa esimerkiksi muusikolla ja kuvataitelijalla saattaa olla yhteinen työhuone, koska he inspiroivat toisiaan ja tekevät yhteisiä projekteja. Kaiken kaikkiaan Rissanen kertoo löytäneensä Berliinistä oman tyylisiään ihmisiä, ja tuntee sopivansa joukkoon.
”Täällä tuntuu kodilta. Berliini on miljoonakaupunki, iso mesta, mutta aina tuntuu kodilta”, sanoo Rissanen.
”Täällä tuntuu kodilta. Berliini on miljoonakaupunki, iso mesta, mutta aina tuntuu kodilta.”
Matkaseurueemme melkein kaikkien jäsenien edustaessa opiskelijoita, kiitimme myös kaupungin edullista ruokakulttuuria. Rissasen vinkin perusteella kävimme syömässä vietnamilaisessa ravintolassa, jota muistelemme edelleen porukalla haikein sydämin. Makuelämys ja henkilökunnan ystävällisyys saivat meiltä 10 pistettä myös monessa muussa ravintolassa, joissa kävimme täyttämässä vatsojamme ja lepuuttamassa turistinähtävyyksien rasittamia jalkojamme.
Varsinkin kesäisin, kuppiloissa ja terasseilla voi viettää Rissasen mukaan aikaa tuntikaupalla. Se on Berliinissä huomattavasti edullisempaa kuin Suomessa, ja baareja ja ravintoloita löytyy varmasti jokaiseen makuun.
”Berliinin matkaa varten ei kannata suunnitella liikaa, vaan tavata avoimesti ihmisiä. Parhaat mestat ja bileet löytyvät aina niin, että juttelee jengille”, Rissanen sanoo.
Rissasen mukaan kaupungin suosion kasvun huomaa siitä, että paikat siistiytyvät eikä esimerkiksi enää näy niin paljon rikkinäisiä ikkunoita itäisenkään Berliinin puolella. Kesäisin Berliini Rissasen sanojen mukaan räjähtää, kun ihmiset suuntaavat kohti Saksan pääkaupunkia, vapauden, taiteen ja teknoklubien sykettä.
”Parhaat mestat ja bileet löytyvät aina niin, että juttelee jengille.”
”Berliinissä kaikille on jotakin. Ja se on varmasti tämän kaupungin salaisuus.”
Huomaan nyökytteleväni Rissasen kommentille. Löydän itseni haaveilemasta seuraavasta, kesäisemmästä matkasta historiallisen muurin ja monimutkaisen, mutta toimivan metroliikenteen luokse. Tartun kynään, ja alan raapustaa matkasuunnitelmaa. Berliini-inspiraatio on iskenyt jälleen.