Toukokuun uutiskatsaus – loppusotia ja voittomunkkeja

Vaaratilanne sotaharjoituksessa

Rovajärvellä järjestetyssä Kirves 19 -harjoituksessa aiheutui vaaratilanne perjantaina 24. toukokuuta, kun Kainuun Tykistörykmentin raskaan patteriston 130-millimetrinen kanuuna teki harhalaukauksen. Tykin kranaatin osuma ylitti ammuntojen määräysten mukaisen vaara- ja varoalueen 230 metrillä, ja tulenjohtopaikka sijaitsi vain 180 metrin päässä kranaatin osumapaikasta.

Ammunnat keskeytettiin tapahtuman jälkeen, mutta niitä jatkettiin myöhemmin suunnitellusti. Tulenjohtopaikalla oli vaaratilanteen tapahtuessa 31 henkilöä, joista 23 oli varusmiehiä ja muut henkilökunnan jäseniä. Välikohtauksesta ei aiheutunut henkilövahinkoja. Asiasta uutisoi Yle.

Brittisotilaita Suomeen

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Old Dozen brittikomppania saapuu kesäkuussa Kaartin jääkärirykmentin loppusotaharjoitukseen Sapeliin. Harjoituksen tavoitteena on vahvistaa kansainvälistä kokemusta harjoitellessa yhteistoimintaa Royal Anglian -rykmentin Viikinki-pataljoonaan kuuluvan komppanian kanssa. Loppusotaan osallistuu noin 800 sotilasta, joista vähän yli sata on brittejä.

Harjoitus järjestetään Helsingin ja Uudenmaan alueella 3.–10. kesäkuuta. Siihen osallistuvat viime vuoden heinäkuussa ja tämän vuoden tammikuussa asepalveluksen aloittaneet varusmiehet. Yhteinen osuus brittien kanssa on nimeltään UWFEX-19. Asiasta uutisoi Ilta-Sanomat.

Kesäkiertue käyntiin Lappeenrannasta

Puolustusvoimien perinteinen kesäkiertue alkaa Lappeenrannasta 5. kesäkuuta. Se vierailee tänä vuonna kymmenellä eri paikkakunnalla, joista tarkemmat tiedot ja ajankohdat löytää Puolustusvoimien nettisivulta. Tapahtumat tutustuttavat yleisön musiikkiesitysten lomassa nykyaikaiseen varusmiespalveluskeen sekä joukko-osastojen toimintaan ja kalustoon.

Kesäkiertueillat huipentuvat sotilasmusiikkialan konsertteihin. Solisteina nähdään Ilmavoimien Big Bandissä Osmo Ikonen ja Rakuunasoittokunnassa Ressu Redford. Laivaston Combo tekee puolestaan yhteistyötä räppäri Adi L Haslan kanssa.

Kultahuumaa sotilaskodeissa

Jääkiekon maailmanmestaruuden juhlinta kantautui jopa Suomen sotilaskoteihin, joissa leivottiin voiton kunniaksi uudenlaisia munkkeja. Tikkakosken sotilaskodissa myytiin esimerkiksi joukkueen kapteenin Marko Anttilan lempinimen mukaisiksi tehtyjä mörkömunkkeja. Leivos muistutti Muumeista tuttua hahmoa ja sitä koristi pienikokoinen Suomen lippu. Erilaisia versioita voittomunkeista on myyty sittemmin myös muissa joukko-osastoissa. Ne ovat olleet pääsääntöisesti Suomen lipun tai mörön näköisiä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset.

Teksti Saana Sjöblom
Kuva Joni Oksanen

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta