Tuhoaako nuuska hampaat?

Oulun yliopistolla tarkastetun Tarja Tannerin väitöstutkimuksen mukaan lähes 40 prosenttia varusmiehistä tupakoi päivittäin. Myös nuuskan käyttö on yleistä, sillä satunnaisesti nuuskaa käyttää jopa 20 prosenttia ja päivittäinkin 9 prosenttia varusmiehistä. Hammaslääketieteen alalle sijoittuneessa tutkimuksessa nuuskaamisen ei havaittu heikentävän suun terveyttä.

Teksti Juho Mäki-Lohiluoma Kuva Military Health (CC)

Tutkimuksessa havaittiin, että tupakoitsijoiden suun terveys oli selkeästi tupakoimattomia huonompi, mutta nuuskaajien suun terveys ei eronnut heistä, jotka eivät käyttäneet tupakkatuotteita. Eikö nuuska olekaan niin epäterveellistä kuin olemme luulleet, Suomen Syöpäyhdistyksen kehittämispäällikkö Virve Laivisto?

”Kyllä nuuska on erittäin epäterveellistä. En osaa tämän yksittäisen tutkimuksen tuloksia kommentoida, mutta esimerkiksi toisessa tuoreessa tutkimuksessa, jossa oli mukana lähes 10 000 henkilöä, nuuskan käytön todettiin suurentavan riskiä saada suun ja nielun syöpä. Nuuskan käytön on uusimmissa tutkimuksissa todettu lisäävän myös nenän alueen syövän vaaraa.”

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla kerrotaan, että nuuska ärsyttää suun limakalvoja sekä aiheuttaa pysyviä ienrajojen syöpymisvaurioita ja hampaiden kiinnityskudosten löystymistä. THL:n mukaan nuuskaajan hampaat myös värjäytyvät, kuluvat ja reikiintyvät helposti. Miltä nämä väitteet näyttävät tutkimuksen valossa?

”Nuuskan terveysvaikutukset ovat aika moninaiset eikä sen haittoja kannata vähätellä. Tutkimusten mukaan nuuska muun muassa aiheuttaa käyttöalueelle limakalvon paksuuntumista ja epätasaisen pinnan, joka on hyvä kasvualusta suun bakteereille ja näin lisää pahanhajuista hengitystä.”

Tupakoivien ja nuuskaavien määrä on noussut aiempiin varusmiehistä tehtyihin tutkimuksiin vertailtaessa, mikä varmasti kielii myös nuuskaamiseen lisääntymisestä nuorten keskuudessa yleisesti. Minkälaisia tutkimuksen luvut ovat tästä näkökulmasta? Kuinka huolissaan nuuskaamisen suosiosta pitäisi olla?

”Nuorten nuuskan käyttö on huolestuttavasti lisääntynyt. Monen nuoren kohdalla nikotiinituotteita, kuten savukkeita, nuuskaa ja sähkösavukkeita, käytetään yhdessä. Esimerkiksi nuuskaa tunneilla, kotona, nukkuessa ja savukkeita ja sähkösavukkeita välitunnilla. Vuorokaudessa saatu nikotiinimäärä on usein erittäin suuri. Nuoret eivät tiedä nuuskan terveyshaittoja ja asenteet nuuskaa kohtaan ovat ikävä kyllä turhan myönteisiä.”

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta