Valtio maksaa varusmiehille silmälasit – monet eivät halua käyttää omia lasejaan

Kaleva kertoo, että Puolustuvoimat kustansaa silmälasit vuosittain noin 6 000–8 000 varusmiehelle.

Lehden mukaan osalle varusmiehistä määrätään lasit, kun tulotarkastuksessa tai myöhemmässä käynnissä optikolla paljastuu näön heikentyminen. Toisille lasit tarjotaan omien silmälasien tai piilolinssien tilalle.

Sotilaslääketieteen keskuksen kenttälääkinnän palveluyksiköstä Petteri Harjuvaaran mukaan nuoret aikuiset ovat muoti- ja laatutietoisia.

”Jos heidän omat kalliit ja hienot lasit rikkoutuvat, korvauskysymykset ovat hankalia”, hän kommentoi Kalevalle.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Kalevan haastattelema alokas Atte Karppinen pitää valtion vastaantuloa hyvänä, vaikka hänen osalleen jäikin tiettyjen lisäominaisuuksien maksaminen. Merkitystä on myös sillä, että hän saa pitää lasit palveluksen jälkeen itsellään. Karppinen toivoo malliston olevan kuitenkin laajempi ja erilaisille kasvotyypeille sopivampi.

Vuoden alussa voimaan tulleessa puolustusvoimien yleisessä palvelusohjesäännössä määrätään, että esimerkiksi sotilaspuvun yhteydessä sateenvarjojen, laukkujen ja korvalappujen käytön on oltava hyvän maun mukaista. Samoin aurinkolasien, mutta silmälaseista ei ole mainintaa.

Kainuun prikaatin tiedottaja Satu Hujanen kertoo Kalevalle, ettei ketään voida estää käyttämästä omia silmälaseja, vaikkakaan kovin raflaavia sankoja ole koskaan näkynyt.

Palveluslaseja on tarjottu kaikille vajaan kymmenen vuoden ajan.

Teksti Hanna Tuulonen
Kuva Aku Siukosaari

 

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta