IS: Varusmiesten kunnon ennustetaan laskevan entisestään

Puolustusvoimat ennustaa 1970-luvulla alkaneen varusmiesten kunnonlaskemisen jatkuvan ainakin vuoteen 2030 saakka.

Ilta-Sanomat uutisoi kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon huolestuneen varusmiesten Cooper-tulos ennusteista, joiden mukaan fyysinen toimintakyky heikkenisi huomattavasti seuraavan 20 vuoden aikana. Puolustusvoimien kuvaajan mukaan varusmiesten Cooper-testin tulokset ovat laskeneet 1970-luvulta alkaen.

Parhaimmillaan Puolustusvoimien kuvaajan mukaan varusmiesten keskimääräiset Cooper-testin tulokset ylsivät lähes 2800 metriin 1980-luvulla, kun tällä hetkellä keskiarvo on noin 2500.

Valtion liikuntaneuvoston ennakointijaoston puheenjohtajana toimivan Wallinheimon mukaan yksi suuri syy nykyisten varusmiesten heikentyneeseen kuntoon johtuu älylaitteiden ja istumisen lisääntymisestä.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

”Suomalaiset alle 15-vuotiaat nuoret liikkuvat lähestulkoon vähiten melkein koko läntisessä maailmassa. Tämä trendi on ollut pitkään näkyvissä. Ja liikkuminen on jakautunut niiden välillä, jotka liikkuvat paljon ja jotka eivät liiku ollenkaan. Lisäksi niitä nuoria on enenevässä määrin, jotka eivät liiku lainkaan”, Wallinheimo kommentoi Ilta-Sanomille.

Wallinheimon näkeekin varusmiesten kunnon laskemisen suurempana yhteiskunnallisena ongelmana, johon pitäisi reagoida vakavammin.

”Olen huolissani suomalaisten kunnon merkittävästä heikentymisestä. Yhdysvalloissahan ihmisten elinajanodote on lähtenyt laskuun, joten muutaman vuosikymmenen päästä meillä voisi olla sama tilanne. Kyllä tästä tulee yhteiskunnallinen pommi.”

Myös Puolustusvoimissa ollaan oltu jo vuosia huolissaan varusmiesten laskevasta kestävyyskunnosta. Puolustusvoimien liikuntapäällikkö majuri Harri Koski kuitenkin korostaa, että monet muuttujat vaikuttavat todellisiin tuloksiin tulevaisuudessa, ja että pitkän ajan ennuste on yleensä luotettavin ja tarkin.

”Puolustusvoimissa olemme reagoineet tähän jo jonkin aikaa. Tulevaisuudessa tämä täytyy ottaa yhä enemmän huomioon, ja meidän täytyy valita tarkemmin oikeantyyppisiä ihmisiä oikeisiin tehtäviin”, Koski kertoo.

Huolena kuitenkin on, kuinka paljon varusmiesten kunto voi laskea vielä tulevaisuudessakin.

”Tässä on huoli siitä, että kuinka alas kuntotaso voi vielä mennä, että tulevaisuudessa jaksetaan tehdä ihan kevyitäkään töitä.”

Teksti Miika Kosloff
Kuva Varusmiesliitto

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta