Varusmiesten kunnon heikkeneminen on tasaantumassa

Kuntotilastot osoittavat, että varusmiesten kehon paino on kasvanut ja aerobinen kunto heikentynyt kuluneiden 20–35 vuoden aikana.

Iltalehti uutisoi, että romahtaneen cooper-tason lisäksi varusmiehet painavat palveluksen aloittaessaan lähes kymmenen kiloa enemmän kuin muutama vuosikymmen takaperin. Negatiivinen muutos on tilastojen mukaan kuitenkin tasaantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Varusmiesten juoksukunto on rapistunut 1970-luvun huippuvuosista jopa 300 metriä. Vielä 1970-luvulla suomalainen varusmies juoksi 12 minuutin juoksutestissä keskimäärin 2 760 metriä, mutta viime vuonna lukema oli enää 2 407 metriä. Ikäluokan tuloksista jopa 25 prosenttia on huonoja.

Cooper-tulosten lisäksi varusmiesten lihaskuntotestien lukemat ovat laskeneet. Myös painossa on havaittavissa muutoksia – vuonna 1993 alokkaat painoivat noin 70 kiloa, kun taas viime vuoden lukema oli lähes 78 kiloa.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Puolustusvoimat suosittelee, että palveluksessa olevat henkilöt harrastavat liikuntaa säännöllisesti vähintään 3–5 kertaa viikossa 20–60 minuuttia kerrallaan. Varusmiespalveluksensa aloittaville on tarjolla kunto-ohjelma palvelussa MarsMars.fi. Se sisältää muun muassa räätälöidyn kolmen kuukauden kuntokuurin ennen kasarmille lähtemistä.

Teksti ja kuva Saana Sjöblom

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta