Yhdessä kokonaisturvallisuuden takia

Nuku rauhassa on vapaaehtoista maanpuolustus- ja turvallisuustyötä sekä kokonaisturvallisuutta esittelevä Suomi 100 -juhlahanke. Valtakunnallinen ja voittoa tavoittelematon hanke tuo yhteen kaikki kokonaisturvallisuuden toimijat: kansalaiset, järjestöt, viranomaiset ja yritykset.

Viime keväänä pääkaupunkiseudun bussikatokset peittyivät mainoksista, joissa vauva nukkuu suussaan m05-maastokuvioitu tutti. ”Nuku rauhassa!” toistelivat myös lukuisat radio- ja televisiomainokset kautta maan. Huomiota herättäneet mainokset ovat osa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden Nuku rauhassa -kokonaisturvallisuushankkeen kampanjailmettä. Ainutlaatuisella, valtakunnallisella juhlavuoden tapahtumakokonaisuudellaan Maanpuolustuksen Tuki ry:n koordinoima Nuku rauhassa halusi muistuttaa, että jokaisen kansalaisen, järjestön, viranomaisen ja yrityksen yhteisellä työllä me kaikki voimme nukkua yömme rauhassa.

Kokonaisturvallisuudesta huolehtiminen ei ole pelkästään perinteistä maanpuolustustyötä tai osallistumista esimerkiksi vapaaehtoiseen maanpuolustustoimintaan. Hankkeen tarkoituksena on lisätä tietämystä kokonaisturvallisuudesta ja motivoida kansalaisia osallistumaan vapaaehtoiseen maanpuolustus- ja turvallisuustyöhön, joihin vinkkejä ja osallistumisvaihtoehtoja on koottu kampanjan nettisivuille.

Lukuisten maanpuolustusjärjestöjen lisäksi läheisiin yhteistyökumppaneihin kuuluvat muun muassa turvallisuusjärjestöt sekä veteraanijärjestöt ja viranomaiset, kuten Sisäministeriö, Puolustusministeriö, Turvallisuuskomitea, Huoltovarmuuskeskus, Puolustusvoimat, Rajavartiolaitos, Tulli, Poliisi, Pelastustoimi ja Hätäkeskuslaitos.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Vuoden aikana eri puolilla Suomea toteutetuissa kymmenessä kokonaisturvallisuustapahtumassa, viidessä asiantuntijaseminaarissa sekä moniulotteisessa mediakampanjassa korostuivat muun muassa jokaiselle kansalaiselle tarpeelliset arjen turvallisuustaidot: ensiaputaidot, paloturvallisuustaidot sekä esimerkiksi medialukutaito. Hanke näkyi kesällä myös Porin Suomi Areenalla, jossa järjestetyssä keskustelutilaisuudessa myös Varusmiesliitto oli yksi keskeisistä toimijoista.

Erityisenä kohderyhmänään hanke halusi tavoittaa nuoret, tulevaisuuden kokonaisturvallisuuden rakentajat. Hanke jalkautui lukuisille sosiaalisen median kanaville Facebookista ja Twitteristä aina Instagramiin ja Youtubeen asti. Nuorison tuntemat tubettajat Roni Back ja Pernilla Böckerman osallistuivat kumpikin vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta järjestävälle Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n toteuttamalle kurssille ja julkaisivat tunnelmistaan videokoosteen Youtubessa.

23-vuotias Back palasi inttikokemuksiinsa Kymijoki 2017 -etsintäkurssilla Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä sekä Viestitaktiikkakurssilla Hälvälän tauluvarastolla Hollolassa. 17-vuotias, vapaaehtoisesta varusmiespalveluksesta kiinnostunut Böckerman tutustui etsintä- ja maastotaitoihin Helsingin Santahaminassa.

Mukana tunnettuja suomalaisia

Nuku rauhassa -hanke kokosi vuoden aikana yhteen myös joukon tunnettuja suomalaisia. Hankkeen lähettiläänä toiminut, yhteisöllisyydestä, koulukiusaamisesta ja syrjäytymisen torjumisestakin puhunut tasavallan presidentti Sauli Niinistö korosti jokaisen suomalaisen olevan maanpuolustaja.

Urheilijoista mukana olleet jalkapalloilija Mikael Forssell, tennistähti Jarkko Nieminen, moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalainen ja kaikkien aikojen menestynein yhdistetyn urheilija Hannu Manninen puhuivat muun muassa urheilijoiden henkilökohtaisesta suhteesta isänmaahan.

Lukuisten poliitikkojen, mediapersoonien ja kirkon edustajien lisäksi myös kulttuurielämän vaikuttajat, kuten kirjailija Sofi Oksanen ja dokumentaristi, saamelaisaktivisti Suvi West osallistuivat hankkeeseen sen lähettiläinä tuoden esiin esimerkiksi sosiaalisen median vaaranpaikkoja sekä rasismin torjunnan merkitystä kaikille turvallisessa yhteiskunnassa.

Vuoden 2017 lopussa päättyvä hanke on aikaansaanut jo paljon, mutta tähyää jo tulevaisuuteen. Nyt, kun keskeiset toimijat on tuotu yhteen, pohja hankkeen jatkolle on luotu. Tähtäimessä on kehittää hyvin alkanutta yhteistyötä suomalaisen kokonaisturvallisuuden puolesta myös tulevaisuudessa.

 

Riikka Karppinen

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta