Varusmies-lehti on tuottanut artikkelin kaupallisessa yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.

Mahdollisuuksien Raja

Rajavartiolaitoksessa tehdään monipuolista ja tärkeää työtä keskeisenä osana Suomen kokonaisturvallisuutta. Vuoden kestävältä rajavartijan peruskurssilta valmistutaan vakituiseen virkaan.

Vainikkalan rajanylityspaikalla työskentelevälle nuoremmalle rajavartijalle Roosa Luukalle Rajavartiolaitos on ollut aina jossakin määrin tuttu, sillä hän on kotoisin rajaseudulta Joutsenosta. Aikaisemmin Luukka oli haaveillut poliisin urasta, joka tuntui tutummalle kuin rajavartijan työ. Armeijassa pidetty Rajan esittely herätti kuitenkin Luukan mielenkiinnon Rajan mahdollisuuksista ja keskusteltuaan rajavartijoina työskentelevien kavereidensa kanssa päätti Luukka laittaa hakemuksen rajavartijan peruskurssille. Onneksi, sillä rajavartijan työ tuntui heti omalta.

Mielenkiintoinen ja monipuolinen viranomaistyö 

Rajavartijan työ on vaihtelevaa vuorotyötä. Jokainen asiakaskohtaaminen on erilainen, sillä henkilöillä on erilaisia syitä ja edellytyksiä maahantuloon. Työpaikkana Vainikkala on poikkeuksellinen, koska rajatarkastuksia tehdään liikkuvassa junassa. Liikkuvassa työpaikassa on omat haasteensa, mutta Luukka on viihtynyt erinomaisesti.

— Joka päivä tapaa ihmisiä eri maista ja kulttuureista, mikä luo jatkuvasti mahdollisuuksia oppia uutta. 

— Töihin on ollut aina helppo lähteä, koska töissä on niin hyvä ilmapiiri. Kollegoilta saa aina tukea tarvittaessa. Työporukka on samanhenkistä ja vapaa-ajallakin saatetaan lähteä yhdessä lenkille tai pelailemaan. 

Rajavartiolaitos on varma ja luotettava työnantaja 

— Koronapandemian alkuvaiheessa oli totta kai meilläkin hämmennystä, kun ulkorajoilla rajoitettiin henkilöliikennettä ja matkustajajunaliikenne pysäytettiin kokonaan Suomen ja Venäjän välillä. Silti meidän ei tarvinnut korona-aikanakaan pelätä työpaikkamme puolesta, Luukka kertoo.

Normaalien työtehtäviensä sijaan Luukka lähti länsirajan komennukselle Lappiin tukemaan paikallista henkilöstöä. Kokemus oli mielenkiintoinen, sillä vaikka työn perusperiaate pysyi samankaltaisena, olosuhteet sisärajalla olivat erilaiset ja korona toi omat haasteensa työhön. 

Luukka suosittelee rajavartijan työtä kaikille, joita kiinnostaa monipuolinen viranomaistyö. — Sosiaaliset henkilöt, jotka tykkäävät asiakaspalvelutyöstä pärjäävät Rajalla varmasti. Kielitaito on myös aina eduksi. 

Rajavartija Luukka komennuksella kollegansa kanssa Lapissa.

Suoraan peruskurssilta vakituiseen virkaan 

Rajavartijan peruskurssin opiskelijoilla Mikko Kokkoniemellä ja Eetu Maskosella alkaa kurssi olla loppusuoralla. Heillä on pian edessään kolmen viikon työharjoittelu ja tammikuussa alkavat rajavartijan työt; Kokkoniemellä Kainuun rajavartiostossa ja Maskosella Lapin rajavartiostossa. Kokkoniemi ja Maskonen kävivät molemmat varusmiespalveluksen Ivalon rajajääkärikomppaniassa, joka on osa Lapin rajavartiostostoa. Varusmiespalvelus innosti heitä hakemaan lisätietoa rajavartijan ammatista. Kokkoniemi työskenteli varusmiespalveluksensa jälkeen kaksi vuotta Ivalon rajajääkärikomppaniassa ja tuona aikana keskusteli usein rajavartijoiden kanssa heidän työstään.

— Rajan viranomaistyö ja monipuolinen työnkuva kiinnostivat, Kokkoniemi kertoo. — Onhan Rajalla myös hyvät etenemismahdollisuudet uralla.

Rajavartijan peruskurssilta valmistuu suoraan vakituiseen virkaan ja suurin osa valmistuneista aloittaa työnsä rajatarkastuksissa. Rajalla voi kokemuksen myötä erikoistua esimerkiksi rikostorjuntaan, asiakirjatutkintaan, koiranohjaajaksi tai kansainvälisiin tehtäviin. 

Pääsykokeet eivät suuremmin jännittäneet kumpaakaan, vaikka kieliä pitikin kerrata ennen kokeita.

— Jos kielet eivät ole oma vahvuus, kannattaa niihin panostaa ennen pääsykokeita, Kokkoniemi miettii.

Englannin ja toisen kotimaisen kielen lisäksi pääsykokeissa on uimataitotesti, Cooper, haastattelu ja soveltuvuusarviointi. 

— Rajavartijan peruskurssi ei ole ”toinen varusmiespalvelus”, vaikka Rajavartiolaitos onkin sotilasorganisaatio, Kokkoniemi muistuttaa. Opetusta on pääsääntöisesti arkipäivisin klo 8—16. Koulu tarjoaa majoituksen, sekä muonituksen ja vapaa-ajalla on hyvät harrastusmahdollisuudet. 

— Peruskurssilla päivissä on vaihtelua ja opetus on monipuolista. Emme pelkästään opiskele teoriaa sisällä luokkahuoneessa, vaan aamupäivällä saattaa olla oikeusopin luento ja iltapäivällä ollaan ampumaradalla. Mieleenpainuvimpia harjoituksia ovat olleet voimankäytön tilanneharjoitukset, Maskonen kertoo. 

Sekä Kokkoniemi että Maskonen kokevat, että ovat jo nyt saaneet peruskurssilta hyvän pohjan työelämään. 

Rajatarkastuksia tehdään liikkuvassa junassa, joka tuo oman haasteensa työhön.

Rajavartijan peruskurssi 

  • Vuoden koulutus, jonka jälkeen opintonsa hyväksytysti suorittaneet ja virkaannimittämiskelpoiset nimitetään rajavartijan virkaan.  
  • Haku ympäri vuoden 
  • Hakutiedot ja ohjeet: www.raja.fi
  • Työpaikkoja ympäri Suomea  

Rajavartiolaitoksen tehtäviä: 

  • Rajojen valvonta
  • Rajatarkastukset
  • Rikostorjunta
  • Merialueen turvallisuus
  • Kansainvälinen yhteistyö
  • Maanpuolustus 

Kommentoi

Samankaltaisia artikkeleita