Miten kerrotaan hyvä inttistoori? Tentissä toimittaja Lloyd Libiso

Lloyd Libiso harjaantui inttitarinoiden kertojana Upinniemen meritiedustelukomppaniassa. Nyt hän on kertonut tarinoita podcastin muodossa jo kahden tuotantokauden verran.

Erään saunaillan tuoksinnassa keskustelu ajautui jälleen tutuille raiteille. Saunaseurue ryhtyi muistelemaan menneitä ja jakamaan inttitarinoita. Reservin alikersantti Lloyd Libison siirtyessä ulos vilvoittelemaan lamppu syttyi. Lauteilla kuullut tarinat sisältävät todella monipuolisia, yllättäviä ja toisinaan kuumottavia tilanteita, joihin moni suomalainen voi samaistua.

Libiso pohti: Onkohan kukaan kerännyt tarinoita talteen?

Miten Ylen Inttistoorit-podcast sai alkunsa?

– Olin ollut Bauer Medialla Radio Novalla työharjoittelussa ja siirtymässä Yleisradiolle. Minulla oli tuottaja Peter Westerholmin kanssa palaveri, jossa hän kysyi ideoitani. Kerroin, että minulla olisi tällainen kuin Inttistoorit-podcast. Hän hiffasi heti, mikä Inttistoorit-podcast olisi eli suomalaisten inttitarinoita kokoava podcast.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Sitten lähdimme etsimään podcastille tilaajaa ja hankkeeseen uskoi Elsa Tolonen joka on siis tilaajamme. Projekti saatiin liikkeelle ja kelkkaan hyppäsi tuotantoyhtiön roolissa Duudsoneiden perustama Rabbit Films. Tämä oli sinänsä vielä hauska sattuma, sillä luin heidän elämänkertansa Härmästä Hollywoodiin intissä.

Kokonaisuudessaan kaikki tämä on toiminut ikään kuin pelin avaajana Yle uralleni, sillä Inttisstoorit on tosiaan ensimmäinen sarja, jonka olen Ylelle pitchannut ja jonka myös toimitan sekä käsikirjoitan kuulijoiden tarinoiden tarinoiden pohjalta.

Miten kerrotaan hyvä inttistoori?

– Pyrin ensimmäisenä ymmärtämään mahdollisimman hyvin, mitä siinä on tapahtunut. Siinä helpottaa, että olen itse suorittanut vuoden palveluksen ja siksi ollut monenlaisissa paikoissa. Jos tarinan kertoja haluaa viestittää sitä, että hän oli aivan loppu tai oli tosi kuumottava tai nolo tilanne, niin pystyn itse vahvasti samaistumaan, koska itsellä on vahvoja muistijälkiä sellaisista hetkistä. Pystyn elämään sen kertoessani tarinaa.

Olin palveluksessakin sellainen pukukoppipelaaja, jonka tarinankerrontaan kuului eräänlainen huumorikulma. Minulla on ollut sellainen sanonta kuin “mitä paskempi keli, sitä paremmat läpät”. Varmasti tuli jo silloin oltua äänessä ja tuotua pilkettä vähän rankempiinkin hetkiin.

Tarinat pitävät sisällään voimakkaita tunteita ja upeitakin hetkiä, itsensä haastamista ja yhteisöön kuulumista.

Millainen merkitys inttistooreilla on?

– Näen ne tarinat hyvin arvokkaina. Intti on historiallinen sukupolvikokemus ja nuorelle ihmiselle valtava elämänmuutos. Etenkin jos puhutaan miehistä, siellä on niitä, jotka menevät armeijaan intopiukeina ja niitä, jotka menevät sinne, koska heillä on asevelvollisuus.

Tarinat pitävät sisällään voimakkaita tunteita ja upeitakin hetkiä, itsensä haastamista ja yhteisöön kuulumista. Samaan aikaan maanpuolustus on yhteiskunnalle aihepiirinä hyvin tärkeä.

Yleisradiolla olen voinut riippumattomana toimittajana kertoa näitä tarinoita, pelkäämättä sitä vastaavatko ne jonkun toisen tahon virallista viestintäkantaa. Voin ottaa vaikeitakin aiheita keskusteluun, jotka kuitenkin ovat semmoisia asioita, joita armeijassa tapahtuu. Oli kyseessä sitten seksuaalisuuteen liittyvät asiat, epäonnistumiset tai mokat, salaa tehdyt asiat. Ne ovat kuitenkin osa sitä kokonaisuutta ja on hienoa, että voimme kerätä ne talteen ja jatkaa inttitarinoiden kertomisen perinnettä.


Pääkuva Raine Laaksonen / Yleisradio

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta