Varusmies-lehti on tuottanut artikkelin kaupallisessa yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.

Varian loistavat osaajat työllistyvät

Vantaan ammattiopisto Variassa viihdytään ja työllistytään. 

Vantaan ammattiopisto Varian autohallissa käy syysaamuna kuhina. Hallinostureissa pötköttää auto poikineen, ja autojen ympärillä hyörii haalariväki työssään. Autoalan ensimmäisen vuoden opiskelijat Erika, Joonas ja Janika purkavat henkilöauton jarruja. 

– Käsijarru ei toimi. Pitää purkaa ja katsoa, mikä siinä on vikana, Erika Luotonen kertoo ja lähtee hakemaan sopivaa työkalua. 

Erika Luotonen haki autoalalle lukion jälkeen. 

– Olen tykännyt autoista pienestä asti. Kävin lukion, sain lakin ja hain tänne. 

Luotonen viihtyy haalarihommissa. Ajoneuvoala kysyy ongelmanratkaisukykyä. 

– Tykkään siitä. Siinä ei tarvitse stressata. 

Autoalan työtilanne on hyvä. Työ sopii niille, jotka nauttivat käsillä tekemisestä. Kuva: Varia.

Jarrujen kimpussa puurtaa myös Janika Koskivirta. Koskivirta haki ajoneuvoalan perustutkintoon valmistuttuaan parturi-kampaajaksi. 

– Tykkään tehdä käsillä. Näissä molemmissa on vähän samaa, Koskivirta sanoo. 

Autoalalle Koskivirtaa veti työllisyystilanne. Se on alalla hyvä. 

– Autoalalla on kova kysyntä ammattilaisista, osaamispalveluesimies Jari Saatsi Variasta sanoo. 

Töitä piisaa autoalan lisäksi nyt monella alalla. Osaavista tekijöistä on pulaa muun muassa logistiikka-alalla, ravintola- ja catering-alalla, sosiaali- ja terveysalalla ja turvallisuusalalla. Aloilla on alkamassa eri pituisia koulutuksia keväällä. 

– Turvallisuusalalla on tällä hetkellä erittäin hyvä työtilanne. Alalle tarvitaan rehellisiä, luotettavia ja asiakaspalveluhenkisiä tyyppejä, osaamispalveluesimies Eeva Määttänen Variasta sanoo.

Monella alalla on nyt kova kysyntä ammattilaisista.

Variassa keväällä alkava vartijan koulutus antaa valmiudet toimia vartijan työtehtävissä esimerkiksi paikallis- tai piirivartijana, aulapalvelutehtävissä, hälytyskeskuspäivystäjänä tai arvokuljetustehtävissä. Koulutuksen suorittaneella on mahdollisuus jatkaa oppisopimuskoulutuksella koko turvallisuusalan ammattitutkinnon suorittamista. 

Vantaan ammattiopisto Variassa voi kartuttaa ammatillista osaamistaan lähes 20 perustutkinnossa. Variassa voi opiskella monipuolisesti palvelualoilla (sosiaali- ja terveys, elintarvike, ravintola- ja catering, media, turvallisuus, matkailu, hius- ja kauneudenhoito) ja tekniikan aloilla (logistiikka, rakentaminen, auto, ilmailu, sähkö ja ict, kiinteistö- ja konetekniikka). Oppisopimuksella voi opiskella Variassa minkä tahansa ammatillisen tutkinnon. 

Koulutusta järjestetään tiiviissä yhteistyössä lähiseudun elinkeinoelämän kanssa. Se takaa opiskelijoille hyvät mahdollisuudet työ- ja harjoittelupaikan löytämiseen ja työllistymiseen. Variasta valmistuneet opiskelijat työllistyvät hyvin. Moni työllistää itsensä yrittäjänä. 

Autoala edellyttää ongelmanratkaisukykyä. Kuva: Petri Rekiaho.

Ammattiin opiskelu on yksilöllistä, joustavaa ja nykyaikaista. Opiskelussa sovelletaan alojen uutta teknologiaa. 

Variassa opiskelu on kansainvälistä. Varian opiskelijoiden on mahdollista päästä opiskelujaksoille moniin Euroopan maihin sekä Etelä-Koreaan ja Kiinaan. 

Varian toimipisteitä on neljä, ja ne kaikki sijaitsevat Vantaalla hyvin kulkuyhteyksien päässä kehäradan varrella. 

Varian Aviapoliksen toimipisteen autohallissa perheauton jarruvika alkaa selvitä. Taas yksi työvoitto ajoneuvoalan ensimmäisen vuoden opiskelijoille Erika Luotoselle ja Janika Koskivirralle. Mitä he tuumaavat tulevasta? 

– Mietin, jatkaisinko tavalliselle vai raskaalle puolelle. Lähtiskö ajamaan rekkaa? Se on kumminkin vaan kahdeksan kuukautta se koulutus. Täysperää olen vähän miettinyt, Erika Luotonen kertoo. 

– Tällä alalla on nyt helpompi löytää töitä kuin parturi-kampaajana. Ajattelen, että voisin tehdä jatkossa ehkä molempia, Janika Koskivirta sanoo. 


Hae loistavaan porukkaan 

·         Hae Variaan yhteishaussa tai jatkuvassa haussa. 

·         Yhteishaku on 22.2.–22.3.2022. Jatkuva haku on auki ympäri vuoden. 

·         Variassa viihdytään ja Variasta työllistytään.

·         Hae loistavien osaajien joukkoon: varia.fi/haemeille, varia.fi/vtf 

Kommentoi

Samankaltaisia artikkeleita