Palvelukseen astumista siirrettävä

Nykyinen palvelusrytmi johtaa pahimmillaan jopa useisiin turhiin välivuosiin. Varusmiesliitto kokee, että jatkossa palvelus voisi ajankohtansa puolesta vastata paremmin opiskelu- ja työelämän tärkeitä ajankohtia, jos sekä palvelukseen astumista että kotiutumista siirrettäisiin kahdella kuukaudella eteenpäin.

Vuosittain varusmiespalvelukseen astuu kaksi saapumiserä, jotka kotiutuvat neljässä kotiutumiserässä – maaliskuussa, kesäkuussa, syyskuussa ja joulukuussa. Ajankohdat ovat opintoihin hakemisen ja kesätöiden etsimisen kannalta hankalia.

“Maaliskuussa kotiutuva varusmies ei ehdi kunnolla valmistautua kevään pääsykokeisiin. Yleinen neuvohan on, että varusmiespalveluksen aikana voisi päntätä, mutta kokeisiin valmistautuminen rauhassa on kuitenkin utopiaa, kun samassa tuvassa tai lepotilassa pyörii kymmeniä ihmisiä”, sanoo Varusmiesliiton puheenjohtaja Juuso Kurttila.

Kurttila jatkaa, että kesäkuun kotiutumiserä kärsii siitä, että kaikki kesätyöpaikat on jo jaettu. Syyskuussa ja joulukuussa kotiutuvat eivät puolestaan ehdi alusta asti mukaan uusiin opintoihin tai lukukauteen.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

“Jos näitä kaikkia ajankohtia siirrettäisiin kaksi kuukautta eteenpäin, olisi osalla varusmiehistä mahdollisuus saada kesätöitä. Toiset voisivat puolestaan aloittaa opinnot heti kotiuduttuaan ja pääsykokeisiin valmistautuvat ehtisivät opiskella rauhassa”.

Liiton esityksen mukaan palvelukseen astuttaisiin nykyisten tammikuun ja heinäkuun saapusmiserien sijaan maaliskuussa ja syyskuussa.

Palvelusajankohtien siirtämisten lisäksi liitto toivoo uudistuksia myös korkeakoulujen käytäntöihin. Varusmiespalveluksen ja siviilipalveluksen ympärille jääviä kokonaisia ja puolikkaita välivuosia voitaisiin karsia esimerkiksi kehittämällä mahdollisuuksia aloittaa opinnot sekä keväällä että syksyllä.

Kurttilan mielestä siviilipalvelus on tällä hetkellä huomattavasti varusmiespalvelusta joustavampi palveluksen aikataulutuksessa muun muassa siksi, että siviilipalveluksessa saapumiseriä on kahden sijaan kymmenen.

“Palvelusta ei ole myöskään pakko aloittaa heti koulutusjakson jälkeen, vaan asevelvollinen voi hakea henkilökohtainen syy -lomaa, mikä helpottaa esimerkiksi juuri pääsykokeisiin lukemista”, Kurttila sanoo.

Teksti Hanna Tuulonen

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta