10+4-palvelusrytmin kokeilu jatkuu – varusmiesten suhtautuminen parempi kuin alkuvuonna

Uuden 10+4-palvelusrytmin kokeilu jatkuu Sodankylässä vuoden 2017 ajan. Jääkäriprikaatin varusmiestoimikunnan puheenjohtaja alikersantti Miika Kovanen kertoo, että varusmiesten suhtautuminen uuteen rytmiin vaihtelee ääripäästä toiseen.

Varusmiestoimikunnan (VMTK) puheenjohtajan alikersantti Miika Kovasen mukaan iso osa varusmiehistä suhtautuu uuteen malliin hyvillä mielin, mutta toisten mielestä se ei toimi ollenkaan. Mielipiteet rytmistä ovat nyt kuitenkin paremmat, kuin alkuvuodesta.

“Heinäkuun 2016 saapumiserän astuttua palvelukseen teimme kyselyn, jonka tulokset olivat ensimmäistä, keväällä toteutettua kyselyä paremmat. Uusimmassa kyselyssä varusmiehet antoivat 10+4-mallille keskiarvoksi 3,6 [1=huono, 5=hyvä].”

Kovasen mukaan kriittistä palautetta antavat kuljettajat, sotilaspoliisit ja lähellä varuskuntaa asuvat. Uuden palvelusrytmin suunnittelusta ja toimeenpanosta vastaava everstiluutnantti Reima Vanhanen on tietoinen näiden varusmiesten tyytymättömyydestä.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

“Osa palvelustehtävistä on sellaisia, että lomien välissä on joskus pitkä ajanjakso palvelusta. Tätä kuitenkin tasoitetaan pidemmillä tai useammilla lomajaksoilla”, Vanhanen kertoo.

Vanhasen mukaan varusmiesten antama palaute otetaan huomioon ja parannuksia käytäntöihin tehdään. Hänen kertoo, että heinäkuun 2016 saapumiserän astuessa palvelukseen uutta mallia muutettiin muun muassa siten, että lomille lähtö tapahtuu nyt kello 14 – neljä tuntia aikaisemmin kuin ennen – jotta kauas matkustavat pääsevät kotiin asti julkisella liikenteellä.

Vanhanen haluaa muistuttaa, että varusmiehet eivät kuitenkaan ole ainoa ryhmä, johon uusi käytäntö vaikuttaa.

“Meidän on otettava huomioon myös henkilökunta. Esimerkiksi perhe-elämän järjestäminen voi olla hankalaa, jos toinen vanhemmista tai ainoa vanhempi on maastoharjoituksessa 10 päivää putkissa. Hyvää palautetta on silti tullut myös heidän puoleltaan”, Vanhanen kertoo.

Vaikka uudessa palvelusrytmissä on edelleen kehittämisen varaa, pitää VMTK:n puheenjohtaja Kovanen sitä hyödyllisenä.

“Ennen lomille lähdettiin perjantaina ja takaisin tultiin sunnuntaina. Tämä aiheutti sen, että jotkut varusmiehet eivät ehtineet pitää edes koko lauantaita vapaana, koska matkustamiseen meni niin paljon aikaa. Uudessa mallissa lomille pääsee esimerkiksi torstaina päivällä, jolloin kokonaisia vapaapäiviä pitkänmatkalaisillakin on ainakin lauantai ja sunnuntai”, sanoo Kovanen.

10+4-palvelusrytmissä varusmiehet ovat 10 päivää palveluksessa ja 4 päivää lomilla. Uusi malli suunniteltiin, jotta kaukana asuvilla varusmiehillä jäisi lomilla aikaa muuhunkin kuin matkustamiseen. Tavoitteena on myös lisätä kokonaisia koulutuspäivä. Uusi palvelusrytmi otettiin käyttöön Sodankylässä tammikuussa 2016. Vuoden 2018 uusi rytmi saattaa tulla käyttöön myös Jääkäriprikaatin Rovaniemen yksikössä.

Teksti Hanna Tuulonen

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta