Sodankylän jääkäripataljoonassa lopetetaan palvelusajan jaksottelu, jossa varusmiehet olivat 10 päivää palveluksessa ja 4 päivää vapaalla, kertoo Lapin Kansa.
Niin sanottu 10+4-palvelusrytmi otettiin käyttöön Sodankylässä vuoden 2016 alussa. Kahden vuoden kokeilujakson aikana se oli käytössä noin 2 600 varusmiehellä.
Everstiluutnantti Reima Vanhanen sanoo Lapin Kansalle, että palvelusajan jaksottelua ei jatketa, koska jaksottelulla ei saavutettu sille asetettuja tavoitteita. Hänen mukaansa selkeästi osoitettavaa hyötyä varusmiesten koulutustuloksissa, poistumassa ja kustannuksissa ei saavutettu.
Lisäksi muista työpisteistä poikkeava työskentelyrytmi vaikutti palkatun henkilöstön jaksamiseen heikentävästi.
Varusmies-lehti uutisoi vuosi sitten, että varusmiesten mielipide uudesta rytmistä vaihtelee ääripäästä toiseen. Erityisesti sotilaspoliisit, kuljettajat ja lähellä varuskuntaa asuvat suhtautuivat uuteen malliin kriittisesti.
”Heinäkuun 2016 saapumiserän astuttua palvelukseen teimme kyselyn, jossa varusmiehet antoivat 10+4-mallille keskiarvoksi 3.6”, kertoo marraskuussa 2016 haastateltu, tuolloinen Sodankylän jääkäripataljoonan Varusmiestoimikunnan puheenjohtaja Miika Kovanen. *
10+4-palvelusrytmin jaksottelu päättyy vuoden 2018 alusta alkaen. Tämän jälkeen varusmiespalvelus järjestetään koulutuskausittain.
”Peruskoulutuskaudella palveluksen jaksottelu muistuttaa pääpiirteiltään enemmän perinteistä järjestelmää, jossa on palvelusta viisi päivää ja kaksi päivää vapaata. Erikoiskoulutuskaudella ja etenkin joukkokoulutuskaudella lähestytään kymmenen palveluspäivän ja neljän vapaapäivän mallia”, everstiluutnantti Vanhanen kertoo Lapin Kansalle.
* ) Asteikolla 1=huono, 5=hyvä.
Teksti Hanna Tuulonen
Kuva Lotta Saarenmaa