Varusmiesliitto: Kasarmien korjaustahti liian hidas – ”Typerää leikkiä varusmiesten terveyden kustannuksella”

Iltalehti uutisoi tänään Porin prikaatin Niinisalon varuskunnan sisäilmaongelmista. Varusmiesliiton mielestä kasarmien korjaustahti on auttamattomasti liian hidas ja varusmiesten asuttaminen huonokuntoisissa kasarmeissa vaarallista leikkiä nuorten terveydellä.

“Varusmiesliitolle sisäilmaongelmat eivät tälläkään kerralla tulleet yllätyksenä. Vastaavia tarinoita kuulee viikottain ympäri suomea. Pahimmillaan sisäilmaongelmat aiheuttavat palveluksen keskeyttämisen”, harmittelee Varusmiesliiton puheenjohtaja Rami Laitila tiedotteessa.

Varusmies-lehden viime vuonna tekemän selvityksen mukaan koko maassa on vielä 22 peruskorjaamatonta kasarmirakennusta, joissa asuu tuhansia kansalaisvelvollisuuttaan suorittavia nuoria. Korjausvelka on 2000-luvun alussa päässyt sietämättömän korkeaksi ja sen lyhentämisen hitaus asettaa varusmiehet alttiiksi turhille terveysriskeille.

“Juhlapuheissa puhutaan paljon palvelusolosuhteiden kunnostamisen tärkeydestä. Kuitenkin Senaatti-kiinteistöjen vuosittaisista puolustushallinnon rakennuskantaan ohjattavista määrärahoista vain vaatimattomat 10-15% käytetään kasarmien saneeraamiseen. Tämä on typerää leikkiä varusmiesten terveyden kustannuksella”, puheenjohtaja Laitila puhisee.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Tällä hetkellä varuskuntarakennuksia sitovat väliaikaisasumisen kunto- ja sisäilmavaatimukset vakituisten asuintilojen vaatimusten sijaan, vaikka asumista kasarmirakennuksissa voidaan luonnehtia hyvin täysipäiväiseksi. Kasarmeja korjataan tällä hetkellä kahdesta kolmeen vuodessa.

“Iltalehden esittelemässäkään tapauksessa kasarmin heikko sisäilma ei tullut Puolustusvoimille yllätyksenä. Ei ole maanpuolustuksen kannalta järkevää tietoisesti pitää ihmisiä tiloissa jotka eivät asuinkäyttöön sovellu. Jatkuvasti oireileva varusmies ei pysty keskittymään sotilaskoulutukseenkaan täysipainoisesti.”

Varusmiehellä ei ole mitään tietoa sisäilmamittausten tuloksista. Puolustusvoimat saattaa väittää kaiken olevan kunnossa, mutta käytännössä sisäilma aiheuttaa oireilua. Palvelustaan suorittavan silmissä tämä tuntuu ongelman vähättelyltä. Varusmiehillä ei ole edustusta kaikissa varuskunnissa toimivissa sisäilmaryhmissä, jolloin faktatiedon sijaan varusmies on vain huhujen ja omien havaintojen varassa.

Varusmiesliitto vaatikiin enemmän avoimuutta sisäilmaongelmien käsittelyyn varuskunnissa.

“Varusmiehet suorittavat pakollista kansalaisvelvollisuuttaan. Vähintä mitä Puolustusvoimat voi tehdä on tarjota palvelukselle olosuhteet, jotka eivät tarpeettomasti riskeeraa asevelvollisen terveyttä”, Laitila tiivistää.

Kuva Juho Mäki-Lohiluoma

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta