Vapaalla: Viilennystä hellekesään leffateatterista

[wolf_fittext max_font_size=”72″ text=”Viilennystä kesään elokuvissa: Mihin nyt kannattaa suunnata?” font_weight=”700″ letter_spacing=”0″]

Elokuvateatteri tarjoaa kesähelteillä mukavan viileän hengähdystauon viihteen parissa. Elokuvateattereiden tarjonta on varsinkin isoimmissa kaupungeissa monipuolistunut, kun alan jättiä Finnkinoa haastavat erilaiset yksityiset teatterit ja monipuoliset elokuvakokemukset. Varusmies-lehti testasi useat eri elokuvateatterit ja niiden tarjonnan.

Finnkino

Finnkinon tavalliset salit ovat varmasti useimmille suomalaisille hyvinkin tuttuja, ja monet päätyvät elokuviin esimerkiksi lahjaksi saatujen tai vaikkapa kilpailuista voitettujen sarjalippujen kautta. Varsinkin isoimmissa kaupungeissa Finnkinon tarjonta on määrän puolesta ylivoimainen muihin verrattuna, sillä yhtiön saleja on yksistään Helsingissä kymmeniä.

Finnkinon tavalliset salit muodostavat yhä suurelle osalle perustason elokuvakokemuksen. Pääosin äänentoisto on näissä saleissa kohtalaisella tasolla ja tunnusmerkiksi muodostuneet punaiset penkit ovat riittävän mukavat. Syötävien tarjonta keskittyy erityisesti popcorniin ja makeisiin, mutta nykyään Finnkino tarjoaa myös muita suolaisia syötäviä kuten nachoja, sipsejä ja pähkinöitä. Finnkino on teatterina takuuvarma vaihtoehto, mutta harvalle enää uusi ja yllättävä.

[wolf_single_image image=”2951″]

IMAX

IMAX on Yhdysvalloista lähtöisin oleva elokuvasalien standardi, joka asettaa laatuvaatimukset elokuvakankaalle ja salin äänentoistolle. Toistaiseksi se on kaikista hienoin tapa kokea nimenomaan massiiviset Hollywood-elokuvat, joita varten se on kehitetty. Suomen toistaiseksi ainoa IMAX-Sali on Finnkinon teatterissa Itis-kauppakeskuksessa Itäkeskuksessa. Kilpailija avautuu syksyllä Pasilan Tripla-kauppakeskukseen uusitulle juna-asemalle. Triplan IMAX-salia tulee operoimaan Virosta lähtöisin oleva Cinamon-elokuvateatteriketju, joka rakentaa Triplaan myös tavallisia elokuvasaleja.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Lippu IMAX-saliin on kannattava sijoitus erityisesti silloin, jos on menossa katsomaan massiivisen Hollywood-elokuvan. Avengers: Endgame oli IMAX-salissa loistava kokemus ja sen kaltaisen elokuvan kohdalla lisäpanostus nimenomaan IMAX-kokemukseen kannattaa. Salien penkit eroavat Suomen tavallisista siten, etteivät ne ole yhtä pehmeät vaan enemmänkin ryhdikkäät. Mukavat ovat nämäkin penkit, mutta hyvin erilaiset istua kuin nojatuolimaiset punaiset penkit. Ainakin Endgamen aikana Itiksen IMAX-salin äänentoisto oli paras ja tasapainoisin, jota on Suomessa kuultu.

[wolf_single_image image=”2953″]

Finnkino ISENSE

Finnkinon Scape-salit olivat jo alkujaan hämmentävä konsepti, sillä ne ilmaantuivat pitkälti samaan aikaan, kun Suomessa keskusteltiin jo halusta saada maahan ensimmäinen IMAX-sali. Nykyään entiset Scape-salit tunnetaan Finnkinon omistajalta tulevalla ISENSE-nimellä, joka on yhtenäinen omistajatahon kaikissa yrityksissä ympäri maailman.

ISENSE-salissa ei periaatteessa ole mitään vikaa. Ongelmana on kuitenkin hinta suhteessa tavalliseen elokuvasaliin ja se, ettei kokemusta voi verrata IMAX-saliin. Salien hyötynä ovatkin nykyään enimmäkseen niiden oheen kuuluvat palvelut, kuten ruoka-annosten tilaaminen ennakkoon ja mahdollisuudet myös alkoholitarjoilun salliviin näytöksiin. 

ISENSE sali ei sinällään ole usein kalliin hinnan arvoinen, ellei kovin arvosta lisäpalveluita. Äänentoiston tai kuvanlaadun ero ei ole Finnkinon tavallisiin isoihin saleihin verrattuna kovinkaan merkittävä, eikä kokemuksen eroa varmaankaan huomaa, jos ei käy tavallisessa salissa ja sitten ISENSEssä peräkkäin.

[wolf_single_image image=”2954″]

Riviera

Riviera Helsingin Kalliossa on selkeä esimerkki oikeasti erilaisesta elokuvateatterista. Penkkirivistöjen sijaan tarjolla on mukavia sohvia ja nojatuoleja, ja panostuksia on teatterihuoneen lisäksi tehty drinkki- ja ruokatarjontaan. Olutvalikoima ei Rivieran baarissa ole kovinkaan erityinen, mutta elokuvien mukaan nimetyt vaihtuvat drinkit ovat hyvä konsepti. Ruokatarjontaan kuuluu tavallisia leffaherkkuja kuten popcornia ja karkkeja sekä erilaisia ruoka-annoksia. Leffaherkut ovat kokoonsa nähden aika hintavia, mutta ruoka-annokset suht samaa tasoa muiden ruokaa tarjoavien teattereiden kanssa. Maukas vegaaninen hodari sopii hyvin kalliolaisen teatterin tunnelmaan. Annoksilla ei lähde tosin nälkä, vaan ne on tarkoitettu pieneksi purtavaksi elokuvan oheen.

Rivieran kangas tai äänentoisto eivät ole mitenkään vahvuuksia teatterille, mutta ajavat asiansa ja sopivat kokonaisuuteen. Rivieraan kannattaa suunnata, jos haluaa rennon ja totutusta poikkeavan elokuvaelämyksen, tai nauttia erikoisemmasta ohjelmistosta.

[wolf_single_image image=”2956″]

Cinamon

Virolainen Cinamon ponnistaa Suomeen Kalasataman Rediin avatun teatterin ja syksyllä aukeavaan Pasilan Triplaan tulevan teatterin voimin. Yhtiön konsepti on hyvin samankaltainen Finnkinon kanssa, vaikka teatterien sisustus onkin hieman erilainen. Tarjonta vastaa elokuvien ja syötävien osalta pitkälti samanlaista kuin keskiverto Finnkinon teatteri. Isoin ero virolaisyhtiöllä Finnkinoon on kuitenkin hinnoittelu, jolla se haastaa markkinoita hallitsevaa Finnkinoa toden teolla. Triplan kauppakeskus voi myös tulevaisuudessa osoittautua hyväksi sijainniksi varsinkin IMAX-salille verrattuna Itäkeskukseen.

Toistaiseksi Cinamoniin kannattaa suunnata silloin, jos hinta tai sijainti sopivat itselle hyvin. Tarjoukset ja alennusliput vaikuttavat olevan Finnkinon teattereita edullisempia. Neliskanttiset penkit mahdollistavat ryhdikkään istumisen eivätkä häviä mukavuudessa.

[wolf_single_image image=”2957″]

Korjaamo Kino

Töölöläinen Korjaamo Kino on elokuvateatterina hyvin kortteliteatterimainen, mutta samasta tilasta löytyy myös hyvä ravintola. Tarjonta on yhdistelmä Hollywood-hittejä, kotimaisia isompia tuotantoja ja pienempiä tuotantoja Suomesta ja maailmalta. Parhaiten Korjaamo erottuu nimenomaan sellaisten elokuvien tarjonnalla, joita ei välttämättä löydy muista teattereista.

Korjaamon elokuvasalit ovat hieman vaatimattomia muihin teattereihin verrattuna, mutta ajavat onneksi asiansa. Hieman yli 100-paikkainen sali Töölössä on juuri mukavan kokoinen ja penkit tarpeeksi mukavat.

Aikaa kannattaa saman tien varata myös syömiseen teatterin oheisessa ravintolassa, sillä itse teatterikokemuksena Korjaamo ei ole niin erityinen. Hintataso on peruslipuissa hieman Finnkinoa edullisempi, sillä perusliput ovat 11 euroa. Korjaamo Kino operoi Helsingissä myös Bio Rex -teatteria Lasipalatsissa.

[wolf_single_image image=”2955″]

Siviilipalvelus- ja varusmiehiä kehotetaan kysymään elokuvateattereissa käydessään mahdollisia alennuslippuja. Esimerkiksi Finnkinossa saa varusmiespassia tai siviilipalvelustodistusta näyttämällä lippukassalla ostetusta lipusta 30, 20 tai 10 prosenttia alennusta ajankohdasta riippuen. Tarkemmat tiedot osoitteessa finnkino.fi/alennusryhmat.

Leffavinkkejä loppukesälle:

  • Spider Man: Far From Home
  • Leijonakuningas
  • Once Upon a Time in Hollywood Ensi-ilta 26.7.
  • The New Mutants Ensi-ilta 2.8.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta