Varusmies- tai siviilipalveluksen päättyminen voi aiheuttaa epätietoisuutta ja ahdistusta arkeen palaamisesta. Hoidettavien asioiden määrä voi yllättää, joten on tärkeää huolehtia omasta jaksamisesta ja edetä askel kerrallaan. Muista, että varuskunnan sosiaalikuraattori on tukenasi vielä porteista lähdettyäsikin. Me kokosimme sinulle puolestamme hyödyllisiä vinkkejä siviiliin siirtymiseen.
Teksti Saana Sjöblom-Hasselblatt
Takaisin opintielle
On täysin hyväksyttävää, jos pänttääminen ei tunnu enää omalta ja hinku työelämään on jo kova. Pohditpa sitten töihin hakemista, välivuoden pitämistä, järjestötoiminnassa aloittamista tai vaikka yrittäjäksi ryhtymistä, kannattaa kuitenkin tiedostaa mahdollisuudet myös kouluttautumisen suhteen. Opiskelu ei ole aina pelkkää lukemista iltamyöhään asti, vaan monilla aloilla suositaan yhä enemmän käytännönläheistä opetusta – aivan kuten armeijassa ja siviilipalveluksessakin.
Kotiutumisen ajankohdasta riippuen tarjolla on eri määrä tutkintoja, joihin on haku avoinna tai avautumassa. Monet asevelvollisuuden suorittaneet tavoittelevat seuraavaksi korkeakouluun pääsyä, mutta läheskään kaikilla ei ole koulupaikkaa valmiina odottamassa – ei siis hätää. Yhteishaut järjestetään sekä helmi–maaliskuussa että syys–lokakuussa. Moniin koulutuksiin voi yleensä hakea samalla lomakkeella, mutta pääsykokeisiin valmistautuminen tai ennakkotehtävien tekeminen vie kuitenkin aikaa. Mieti siis tarkkaan onko pänttäämisen ohelle vielä sopiva aika yhdistää esimerkiksi työntekoa.
Jotkut aloittavat luku-urakan jo iltavapailla palveluksessa, mutta kaikille kouluun hakeminen heti ei tunnu hyvältä. Muista kuitenkin, että mikäli olet vailla työtä etkä ole hakenut vähintään kahteen koulutusohjelmaan kevään yhteishaussa, et ole oikeutettu työmarkkinatukeen. Lisätietoa koulutuksista ja hakemisesta saat osoitteesta opintopolku.fi.
Paluu työelämään
Palvelusta ennen olleeseen työpaikkaan tulee ilmoittaa ajoissa lähestyvästä kotiutumisesta, jotta työnantaja ehtii suunnitella vuoroja alkavaksi haluttuun ajankohtaan. Töihin palaamisesta kannattaa muutenkin neuvotella työnantajan kanssa – haluatko tehdä edelleen saman verran töitä, vai kenties vähentää tai lisätä tunteja aiemmasta? Palveluksen aikana kerrytetty kokemus kannattaa myös kertoa, jospa pomolla olisi käyttöä palveluksessa suorittamaasi C-ajokorttia tai ensiapukoulutusta varten. Työsopimusta ei saa purkaa asevelvollisuuden suorittamisen aikana, joten näin tapahtuessa on syytä hakea oikeudellista apua. Varusmies voi saada oikeudellisen asian hoitamista varten avustajan kokonaan tai osittain valtion varoilla. Tarkempaa tietoa löytyy osoitteesta oikeus.fi.
Miten selvitä laskuista?
Taloudellinen tilanne ei keikahda palveluksen jälkeen ylösalaisin, kun muistaa hakea ajoissa tukia, joihin on oikeutettu. Sotilasavustus päättyy heti kotiutumiskuukauteen. Kelan maksama asumistuki on ainoa tukimuoto, joka jatkuu automaattisesti palveluksen jälkeen, jos on saanut sitä samaan asuntoon ennen palvelusta. Muiden mahdollisten tukien piiriin täytyy hakeutua erikseen. Tällaisia ovat esimerkiksi työttömyyspäiväraha, yleinen asumistuki, toimeentulotuki ja työmarkkinatuki. Ajoissa täytetyillä tukihakemuksilla varmistat, ettet jää tyhjän päälle viimeiset päivärahat käytettyäsi.
Terveyshuolia tai vaikeuksia jaksamisessa?
Valtiokonttori korvaa varusmiehille palveluksessa sattuneen tapaturman tai palvelussairauden aiheuttamat kustannukset palveluksen päätyttyä. Varusmiesten kannattaa ottaa Valtiokonttoriin yhteyttä sotilastapaturmailmoituksella mikäli palveluksessa sattunut vahinko aiheuttaa sairaanhoidon tarvetta tai työkyvyttömyyttä kotiutumisen jälkeen. Tapaturmaturva tarkoittaa tarpeellisesta sairaanhoidosta sekä mahdollisesta lääkinnällisestä kuntoutuksesta, kuten fysioterapiasta, aiheutuvien kulujen korvaamista. Valtiokonttorissa autetaan sinut jaloillesi avustamalla ammatillisessa kuntoutuksessa, työkokeilussa, työhönvalmennuksessa sekä työpaikkakoulutuksessa.
Jos olet puolestaan vailla asuntoa, opiskelupaikkaa, työtä, kavereita tai vaikka harrastuksia, niin suuntaa rohkeasti Ohjaamoon. Jos jokin asia ahdistaa tai haluaisit vain jutella luotettavan aikuisen kanssa, löydät Ohjaamosta maksutonta apua ja tukea monenlaisiin tilanteisiin. Ohjaamot ovat alle 30-vuotiaille tarkoitettuja paikkoja, joissa autetaan opiskelun, työllistymisen, asumisen ja kaiken näiden väliltä.