Merivoimien virka-avussa korostuu laadukas laitteisto ja osaava henkilöstö

Merivoimat antoi virka-apua karille ajaneen M/S Viking Amorellan onnettomuustutkinnassa. Millaisia muut merivoimien virka-aputehtävät ovat olleet?

Merivoimien kalustoa ja sen käyttöön koulutettua henkilöstöä käytettiin tukemaan M/S Amorellan onnettomuustutkintaa vedenalaisen kartoituksen ja dokumentoinnin osalta. Merivoimien antama tuki perustui Onnettomuustutkintakeskuksen (OTKES) tekemään virka-apupyyntöön, mikä tehtiin aluksen ajettua karille syyskuussa. Merivoimien tutkimuksissa Amorellan käyttämän väylän reunasta löytyi kivenlohkare, joka poistettiin sukeltajien toimesta lokakuussa poraamalla lohkareeseen reikä ja räjäytettämällä se paikalla. Merivoimille tulee virka-aputehtäviä useampia kymmeniä vuosittain. Merivoimien esikunnan tiedottaja Markus Malila vastasi kysymyksiimme virka-aputehtävistä.

Kuinka paljon Merivoimilla on virka-aputehtäviä keskimäärin vuodessa?

– Viimeisen viiden vuoden aikana virka-aputehtäviä on ollut noin 60–70 vuodessa.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Minkä tyyppisiä virka-aputehtävät ovat tavallisesti?

– Kaikki Merivoimien antama virka-apu perustuu aina lakiin. Päivystysluontoisia tehtäviä ovat esimerkiksi raivaustehtävät kuten sotilasräjähteiden raivaamiset, kalustolainat, meripelastustoiminta ja öljyntorjuntatehtävät. Lisäksi on myös etsintä- ja eristystehtäviä sekä henkilöstöetsintätehtäviä.

Merivoimien raivaamistehtävät koskevat pääsääntöisesti pinnanalaista raivaamista. Merivoimat toteuttaa myös maanpäällisiä raivauksia tukeakseen Maavoimia, joiden vastuulle nämä maanpäälliset kohteet pääosin kuuluvat. Kalustolainat liittyvät puolestaan erikoisvälineisiin ja -kalustoon, joita vain Merivoimissa on käytössä.

Öljyntorjuntatehtävissä käytetään öljyntorjunta-alusta tai aluksia, joiden tehtävänä on rajata saastunut alue ja kerätä mereen päätynyttä öljyä. Sukeltajia käytetään taas vedenalaiseen tunnistus- tai pohjankartoitustehtäviin sekä erilaisiin etsintätehtäviin.

Varusmiehiä käytetään pääosin etsintä-, eristys ja henkilöetsintätehtäviin.

Millaista kalustoa ja henkilöstöä Merivoimien on mahdollista käyttää virka-aputehtävissä?

– Merivoimien normaaliolojen suorituskykyyn liittyy erilaisia aluksia, raivaamisvälineitä, joukonhallintavälineitä ja henkilöstöä, joita voidaan hyödyntää virka-aputehtävissä. 

Poikkeusoloissa kuten Uudenmaan sulkemisessa koronavirusepidemian aikana Merivoimien henkilöstöä ja varusmiehiä oli tarkastuspisteillä ohjaamassa liikennettä.

Lisäksi sukeltajia ja vedenalaista kuvaus- ja mittauskalustoa hyödynnetään tehtävästä riippuen.

Oliko M/S Amorellan virka-apupyyntö tyypillinen laajuudeltaan ja luonteeltaan?

– Tehtävä oli tyypillinen sen suhteen minkälaista tukea meiltä pyydettiin. Eli käytössä oli normaalit suorituskyvyt pohjankartoitukseen ja sukeltajatoimintaan liittyen, eikä tähän kulunut kovinkaan paljon aikaakaan.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta