[adinserter name="deskari banneri etusivu"]

Merivoimien virka-avussa korostuu laadukas laitteisto ja osaava henkilöstö

Merivoimat antoi virka-apua karille ajaneen M/S Viking Amorellan onnettomuustutkinnassa. Millaisia muut merivoimien virka-aputehtävät ovat olleet?

Merivoimien kalustoa ja sen käyttöön koulutettua henkilöstöä käytettiin tukemaan M/S Amorellan onnettomuustutkintaa vedenalaisen kartoituksen ja dokumentoinnin osalta. Merivoimien antama tuki perustui Onnettomuustutkintakeskuksen (OTKES) tekemään virka-apupyyntöön, mikä tehtiin aluksen ajettua karille syyskuussa. Merivoimien tutkimuksissa Amorellan käyttämän väylän reunasta löytyi kivenlohkare, joka poistettiin sukeltajien toimesta lokakuussa poraamalla lohkareeseen reikä ja räjäytettämällä se paikalla. Merivoimille tulee virka-aputehtäviä useampia kymmeniä vuosittain. Merivoimien esikunnan tiedottaja Markus Malila vastasi kysymyksiimme virka-aputehtävistä.

Kuinka paljon Merivoimilla on virka-aputehtäviä keskimäärin vuodessa?

– Viimeisen viiden vuoden aikana virka-aputehtäviä on ollut noin 60–70 vuodessa.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)[adinserter block="4"]

Minkä tyyppisiä virka-aputehtävät ovat tavallisesti?

– Kaikki Merivoimien antama virka-apu perustuu aina lakiin. Päivystysluontoisia tehtäviä ovat esimerkiksi raivaustehtävät kuten sotilasräjähteiden raivaamiset, kalustolainat, meripelastustoiminta ja öljyntorjuntatehtävät. Lisäksi on myös etsintä- ja eristystehtäviä sekä henkilöstöetsintätehtäviä.

Merivoimien raivaamistehtävät koskevat pääsääntöisesti pinnanalaista raivaamista. Merivoimat toteuttaa myös maanpäällisiä raivauksia tukeakseen Maavoimia, joiden vastuulle nämä maanpäälliset kohteet pääosin kuuluvat. Kalustolainat liittyvät puolestaan erikoisvälineisiin ja -kalustoon, joita vain Merivoimissa on käytössä.

Öljyntorjuntatehtävissä käytetään öljyntorjunta-alusta tai aluksia, joiden tehtävänä on rajata saastunut alue ja kerätä mereen päätynyttä öljyä. Sukeltajia käytetään taas vedenalaiseen tunnistus- tai pohjankartoitustehtäviin sekä erilaisiin etsintätehtäviin.

Varusmiehiä käytetään pääosin etsintä-, eristys ja henkilöetsintätehtäviin.

Millaista kalustoa ja henkilöstöä Merivoimien on mahdollista käyttää virka-aputehtävissä?

– Merivoimien normaaliolojen suorituskykyyn liittyy erilaisia aluksia, raivaamisvälineitä, joukonhallintavälineitä ja henkilöstöä, joita voidaan hyödyntää virka-aputehtävissä. 

Poikkeusoloissa kuten Uudenmaan sulkemisessa koronavirusepidemian aikana Merivoimien henkilöstöä ja varusmiehiä oli tarkastuspisteillä ohjaamassa liikennettä.

Lisäksi sukeltajia ja vedenalaista kuvaus- ja mittauskalustoa hyödynnetään tehtävästä riippuen.

Oliko M/S Amorellan virka-apupyyntö tyypillinen laajuudeltaan ja luonteeltaan?

– Tehtävä oli tyypillinen sen suhteen minkälaista tukea meiltä pyydettiin. Eli käytössä oli normaalit suorituskyvyt pohjankartoitukseen ja sukeltajatoimintaan liittyen, eikä tähän kulunut kovinkaan paljon aikaakaan.

+ posts
Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kommentoi

[adinserter name="deskari banneri etusivu"]

Samankaltaisia juttuta