Teksti: Saana Sjöblom-Hasselblatt
Pääkuva: Samuel Williams
Inttiaiheisistakin videoista tunnettu Jalmafi on säilyttänyt tekemisen ilon työnsä keskiössä.
Jalmari Karvinen tunnetaan paremmin nimellä Jalmafi, jolla häntä seuraa Youtubessa lähes 30 000 tilaajaa. Hänen kiinnostuksensa valo- ja videokuvaamiseen syttyi joululahjaksi saaduista kameroista 10-vuotiaana, mutta on muuttunut vuosien varrella hiljalleen harrastuksesta työksi. Vaikka Karvinen on tehnyt paljon videoita tilauksesta ja yhteistyökumppanuuksina, on hänen toimintansa keskiössä säilynyt aina oma kiinnostus dokumentoida elämää ja halu jakaa oppeja muille.
– Hoidin yritystoimintaa ensimmäiset vuodet tekemällä fiilis- ja tuotevideoita yrityksille, mutta päätin pari vuotta sitten keskittyä täysillä Youtubeen. Haluan olla ennemmin tarinankertoja ja valmentaja kuin kuvata videoita vain muille, Karvinen toteaa.
Harrastuksesta työksi
Maalivahtina Vantaan Jalkapalloseurassa pelaavan Karvisen kiintopisteenä oli vielä nuorempana ura ammattilaispelaajana. Loukkaantumisten myötä hän alkoi kuitenkin kantaa kameraa matkassa ja kuvata joukkueensa pelejä kentän laidalta. Editoimisesta hänellä ei ollut ennestään kokemusta, mutta tutoriaalit ja kokeilunhalu auttoivat tekemään highlighteja peleistä.
Vaikka kuvaamisesta ja editoimisesta tuli Karviselle nopeasti intohimo, oli kynnys alkaa esiintyä kameroille silti todella suuri. Aluksi hän pysytteli visusti kameran takana, ja uskalsi haastaa itsensä vasta tekemisen tultua varmemmaksi harrastus- ja matkavideoiden kautta. Vahvasti futaajaksi identifioitunut Karvinen ei kuitenkaan kokenut luontevaksi tehdä muita kuin harrastevideoita omalle tililleen, joten hän loi Jalmafi-tilin voidakseen kokeilla jotain uutta tuttujen tietämättä.
– Kun Instagramiin tuli 15 sekunnin videotoiminto, aloin luoda lyhyitä fiilisvideoita uudelle käyttäjälleni. Tein niitä yli sata ennen kuin päätin hypätä Youtuben puolelle pidempien tarinankerrontojen kanssa, Karvinen kuvailee.
Hyppy tuntemattomaan oli jännittävä, mutta tarkkaan suunniteltu. Nykyään viikoittain tubevideoita tekevä Jalmafi valmisteli syksyllä 2016 valmiiksi 12 videota ennen kuin julkaisi yhtäkään. Tarkoituksena oli kokeilla millainen sisältö tubessa toimisi, ja kuinka usein sinne kannattaisi päivittää näkyvyyden saavuttamiseksi. Videoiden tekijän identiteetti muodostui askel askeleelta, ja henkilökohtainen tili alkoi jäädä hiljalleen taka-alalle.
– Videotuotanto on ollut minulle kaikkein luonnollisin väline kertoa mielipiteistäni ja omakohtaisista kokemuksistani. Jos pitäisin kirjoittamisesta, niin olisin varmaan aloittanut bloggaamisen. Tekeminen on pysynyt hauskana sen ansiosta, että tubettaminen on edelleen ikään kuin harrastus, vaikka kanava on mahdollistanut useita tapoja kaupallistaa toimintaa.
Ensimmäisen kosketuksen yrittäjyyteen Karvinen sai lukioikäisenä, kun Partioaitta pyysi häntä hiomaan kuvaamataidon tunnilla tekemänsä luontodokumentin yhteistyön merkeissä. Nykyään hän kuvaa ja editoi tilauksesta yksittäisiä videotuotantoja, vaikka pääfokus on vahvasti Youtuben puolella. Hän painottaa tekemisen olevan rakkautta lajiin, sillä sieltä saatavat mainostulot päätyvät pitkälti takaisin kanavalle.
– Tube on tuonut paljon mahdollisuuksia näkyvyyden kasvattamiseksi, mikä on auttanut yritystoiminnan laajentamisessa. Sieltä saadut palkkiot auttavat palkkaamaan esimerkiksi kuvaajan tai editoijan seuraavaan videoon. Jos tavoitteena on kuitenkin vain tehdä rahaa, niin alussa saatavat pienet mainostulot kuten kuusi euroa kuussa eivät kyllä takaa toimeentuloa, Karvinen ohjeistaa muita tubettamisesta kiinnostuneita.
Jalmari Karviselle oli iso askel siirtyä kameran takaa sen eteen. Kuva: Samuel Williams.
Armeijan harmaissa
Karvinen suoritti varusmiespalveluksen Santahaminassa 2/17-saapumiserässä. Vaikka palvelus oli kokemuksena suurimmaksi osin perinteinen, näki hän intissä myös mahdollisuuden ylläpitää tärkeää videoharrastustaan.
– Tavoitteenani oli aluksi vain suoriutua palveluksesta mahdollisimman hyvin ja päästä RUK:iin. Siellä tarjoutui kuitenkin mahdollisuus toimia yksikön kuvaajana, mitä varten aloin räpsiä kuvia kentältä. Ajattelin, että tässä olisi samalla paikka kuvata videoita omallekin kanavalle, reservin vänrikki muistelee.
Intissä kuvatessa liikkuu helposti harmaalla alueella, koska Puolustusvoimissa on tarkat säännöt mitä saa tai ei saa kuvata ja julkaista nettiin tai sosiaaliseen mediaan. Karvinen päätyikin kuvaamisesta puhutteluun palattuaan Reserviupseerikoulusta kotijoukko-osastoonsa Kaartin jääkärirykmenttiin. Kovaa runtua hän ei saanut, mutta silloin sovittiin yhteiset pelisäännöt sille, että joku henkilökuntaan kuuluva katsoisi jatkossa kaikki hänen kuvaamansa inttivideot ennen niiden julkaisemista.
– Loin armeijassa itselleni tilaisuuden jatkaa jalkapallon lisäksi tätäkin harrastusta, johon ei kannusteta palveluksessa samalla tavalla kuin liikuntaharrastukseen. On todella tärkeää, että varusmiehet saisivat toteuttaa itseään vapailla myös muiden harrastusten kuten esimerkiksi musiikin ja e-urheilun osalta. Omien mielenkiinnon kohteiden ylläpitäminen intissä kasvattaa palvelusmotivaatiota, Karvinen painottaa.
Varusmiespalvelus oli Karviselle opettavainen ja positiivinen kokemus.
Vaikka Karvisella ei ollut usein kameraa mukana palveluksessa ja sen päättymisestä on jo aikaa, on hän tehnyt hiljattainkin aiheeseen liittyviä videoita kuten ”Alokaskausi intissä”. Hän uskoo armeijan kiinnostavan videoiden aiheena sen takia, koska siellä ei saa kuvata paljon ja aiheesta on jaettu julkisuuteen melko vähän omakohtaisia kokemuksia. Jalmafi haluaa tarjota katsojille ihmislähtöisiä kokemuksia. Asioiden muistamista pari vuotta kotiutumisen jälkeen helpottavat intistä jääneet muistot ja päiväkirjamerkinnät.
– On hienoa, että Puolustusvoimat tekee jatkuvasti enemmän videotuotantoa, mutta videot ovat enemmänkin markkinointimateriaalia kuin aitoja tarinoita. Monet haluavat tietää intistä sen lähestyessä enemmän kuin mitä kuulee kutsunnoissa tai lukee infolehdistä.
Jalmafi palasi Santahaminaan kuvaamaan inttiaiheisia videoita Puolustusvoimien Youtube-kanavalle. Kuva: Combat-kamera / Puolustusvoimat.
Itsensä kehittämistä yrittäjyyden kentällä
Karvisen arkeen kuuluu nykyään kauppatieteellisessä opiskelun ohella monipuolisia töitä aina videotuotannosta mainoksiin ja yhteistyökumppanuuksiin. Työskenneltyään viisi vuotta toiminimellä Karvinen laittoi viime vuonna pystyyn osakeyhtiön voidakseen palkata työvoimaa.
– Pidän siitä, että voin tarjota osaaville tekijöille hommia ja hyötyä siitä. Kokonaispalkattua apua minulla ei toistaiseksi ole, mutta hyödynnän hyviä tekijöitä erilaisissa tehtävissä kuten käsikirjoittamisessa, verkkosivujen tekemisessä ja editoimisessa, Karvinen luettelee.
Vaikka monen suunnitelmat muuttuivat vuonna 2020 koronapandemian takia, pystyi Karvinen tekemään töitään suht normaalisti. Fyysiset kohtaamiset jäivät toki vähälle, mutta maailmantilanne ei vaikuttanut onneksi suuresti hänen opiskelu- tai työsuunnitelmiin.
– Olen rakentanut lukiosta asti oman aikatauluni koulun ja töiden suhteen, ja pystynyt aina noudattamaan sitä. Jotkut yhteistyöt jäivät kesken eikä koulun mukavaan opiskeluympäristöön päässyt, mutta muuten arki pysyi aika normaalina.
Karvinen teki syksyllä myös suuria ponnistuksia kuten kandidaatin tutkielman ja ensimmäisen oman online-kurssin. Voittava rytmi -nimeä kantava kurssi antaa työkalut hyvien tapojen luomiseen ja niissä pysymiseen tavoiteltujen asioiden saavuttamiseksi.
– Kurssi opettaa miten pienillä tavoilla voidaan saada aikaan merkittäviä muutoksia. Olen koonnut tähän kaikkea kymmenen vuoden aikana oppimaani, koska haluan jakaa tekemieni kokeilujen toimivuutta eteenpäin.
Yrittäjyydessä Karviselle on tärkeintä antaa oman innostuksen näkyä kädenjäljessä. Hän haluaa tehdä asiakaslähtöisiä videoita noudattaen aina omia arvojaan kestävän ja ympäristöystävällisen tekemisen osalta. Vaikka yrittäjäuran alkuun on mahtunut haasteitakin, ei hän ole katunut sille tielle lähtemistä hetkeäkään.
– Yrittäjyys on ollut minulle aina luonnollinen valinta. Olen myynyt nuorena golf-kentältä keräämiäni palloja pelaajille ja pitänyt välitunnilla kioskia, kun kaupassa ei saanut käydä koulupäivän aikana. Ennen haaveilin suuren yrityksen luomisesta ja monien alaisten työllistämisestä, mutta tällä hetkellä minulle riittää toimia freelancerina ja tehdä yksin mahdollisimman hyvää työtä, Karvinen kuvailee.
Inttivideoiden tekeminen poiki myöhemmin yhteistyömahdollisuuksia Puolustusvoimien kanssa. Kuva: Combat-kamera / Puolustusvoimat.
Kuten tubenkin kohdalla, Karvinen kertoo nauttineensa myös varusmiespalveluksesta koko matkan ajan. Vaikka aika on kullannut osan muistoista, vakuuttaa hän tienneensä rankimpien kokemusten muuttuvan parhaimmiksi muistoiksi jo palveluksessa.
– Armeija-aika on asennekysymys. Eteen tulee tietenkin myös epämukavia hetkiä, mutta kaikki koettelemukset kehittävät jatkoa varten. Kun heittäytyy mukaan hyvällä asenteella, ovat harjoitukset paljon hauskempia koko porukalla, Karvinen vinkkaa.
Sekä asepalveluksessa että videoiden tekemisessä toimii Karvisen mielestä sama ohjenuora: kannattaa tehdä yksi asia kerrallaan kunnolla eikä miettiä liikaa isoa lopputulemaa tai tavoitetta.
– Kunhan tekeminen tuntuu hyvältä, niin siinä on jo hyvä resepti johdonmukaisuuteen ja pitkän aikavälin voittoihin.
Palvelukseen suuntaaville nuorille Karvisella on myös kantapään kautta opittu neuvo olla keulimatta, eli etuilematta, turhaan – kaikki mitä tehdään koulutetaan kyllä alusta asti.
– Heräsin alokaskauden ensimmäisenä aamuna ennen herätystä laittaakseni maiharit ja maastopuvun valmiiksi päälle, mutta herätyksessä ohjeistettiinkin varustukseksi t-paita, shortsit ja släbärit. Aloin siinä sitten avata kengännauhoja vauhdilla, kun muut vasta heräsivät. Ei kannata siis stressata turhaan. Tehkää parhaanne ja tutustukaa uusiin ihmisiin avoimin mielin!
Fakta
Nimi: Jalmari Karvinen
Ikä: 24
Paikkakunta: Helsinki
Koulutus: Kauppatieteiden ylioppilas
Työ: Yrittäjä
Varusmiespalvelus: Kaartin jääkärirykmentti 2/17
Sotilasarvo: Vänrikki