Teksti: Riikka Hollo
Kuvat: Jyväskylän yliopisto
Artikkeli on yhteistyökumppanin tuottamaa sisältöä kaupallisessa yhteistyössä Varusmies-lehden kanssa.
Jyväskylän yliopiston uudessa tekniikan alan koulutusohjelmassa voi opiskella diplomi-insinööriksi. Koulutus tuottaa työllistymisen edellyttämän ammattitaidon ja tarjoaa perustaidot elinikäiseen oppimiseen.
Jyväskylän yliopistossa alkaa nykyaikainen DI-koulutus syksyllä 2021. Koulutus on ainutlaatuinen yliopistomaailmassa – ja se tarjoaa mahdollisuuden yhdistää tieto- ja ohjelmistotekniikan koulutukseen opintoja musiikista liikuntatieteisiin, kasvatustieteistä aivotutkimukseen, psykologiasta journalistiikkaan ja matematiikasta kauppatieteisiin.
– Lähdimme suunnittelemaan DI-koulutusta ns. puhtaalta pöydältä, tarvelähtöisesti. IT-ala on muuttunut ja yhteiskunnassa on tarvetta alan ammattilaisille lähes toimialasta riippumatta. Myös pitkään vallalla ollut trendi ymmärtää eri toimijoiden sisällöllisiä tarpeita ja tuottaa niihin ratkaisuja, oli mielessä koulutusta suunniteltaessa, varadekaani Lauri Kettunen Jyväskylän yliopistosta sanoo.
Jyväskylän yliopiston Dl-koulutus avaa uusia työllistymisen mahdollisuuksia ja tarjoaa runsaasti erilaisia opintojen yhdistämisen vaihtoehtoja itselle sopivaksi kokonaisuudeksi. Kevään 2021 yhteishaussa Jyväskylän yliopistossa on syksylle 2021 yhteensä 50 DI-koulutuksen aloituspaikkaa. Lisäksi vuonna 2022 alkaa erillinen DI-maisteriohjelma.
– Valitsemalla tietotekniikan rinnalle itsellesi tärkeitä ja kiinnostavia aineita, voit osaamisesi myötä tehdä merkityksellisiä asioita – sellaisia, joista voi muodostua juuri sinulle sopiva ammatti ja työura, Kettunen vinkkaa.
Muuttuva maailma on uusi mahdollisuus
Teknologia ja yhteiskunta muuttuvat nopeammin kuin koskaan ihmiskunnan historiassa. Muutos tuo mahdollisuuden muuttaa maailmaa, mutta samaan aikaan tämä tuo paineita työelämään, kun monet ammatit katoavat – ja uusia syntyy tilalle.
– Jyväskylän yliopiston DI-koulutus tähtää sekä työllistymisen edellyttämän ammattitaidon että elinikäisen oppimisen perustaitojen kartuttamiseen. Nykypäivän työelämä on jatkuvaa oppimista: osaamista voi ja pitää pitkän työuran aikana syventää, kehittää ja laajentaa edelleen, Lauri Kettunen sanoo.
Yhteiskunnassa on tarvetta IT-ammattilaisille, jotka muuttavat maailmaa kehittämällä laitteita, tuotteita ja järjestelmiä, jotka helpottavat arjen sujuvuutta – ja tekevät elämästä inhimillisempää.
– Luovat alat on yksi hyvä esimerkki; kysyntä ihmisten ehdoilla toteutettavaan suunnitteluun on olennainen asia. Laaja-alainen tekniikan näkemys on tämän päivän IT-ammattilaisen osaamista parhaimmillaan. Lisää esimerkkejä löytyy varhaiskasvatuksesta, koulunkäynnistä ja vanhusten hoivasta. Kaikissa näissä tarvitaan nykyään IT-taitoja ja tekniikan osaamista.
Suunnitelmissa merkityksellinen työura
Uusien järjestelmien luomiseksi tarvitaan tekijöitä, jotka ymmärtävät sekä koneita että ihmisiä. Lisäksi tarvitaan visioita, miten vanhat menetelmät voidaan korvata uusilla, aiempaa paremmilla ratkaisuilla.
– Tekijät ja visiot syntyvät koulutuksesta, joka kannustaa ja opettaa tuottamaan sekä hyödyntämään IT-järjestelmiä, ymmärtämään ihmisten ja yhteisöjen toimintaa. Kaiken keskiössä ovat yksinkertaiset kysymykset: miksi? Mitä varten? Applen Steve Jobs oli hyvä esimerkki joustavasta, inhimillisestä ja toimivasta tavasta suunnitella arkea helpottavaa teknologiaa. Hänen johdonmukainen toimintansa on luonut yksinkertaisia, loogisia ja toimivia laitteita, joita ihmiset arvostavat kaikkialla maailmassa, Kettunen sanoo.
Myös Jyväskylän yliopistossa tehdään työtä ihmisen ehdoilla. Ihminen on parhaimmillaan silloin, kun hän saa työskennellä sellaisten asioiden parissa, jotka kiinnostavat ja joissa on vetovoimaa. Henkinen sitoutuminen itselle merkityksellisiin asioihin on aivan yhtä tärkeää kuin fyysinen paikalla olo.
– Merkityksellisyyden tunne syntyy onnistumisista ja siitä, että saa työskennellä niiden asioiden parissa, joiden luomiseen tuntee vetovoimaa.
MITEN OPISKELEMAAN?
- Jyväskylän yliopisto ottaa Tieto- ja ohjelmistotekniikan DI-koulutuksen kandidaattivaiheeseen opiskelijoita kevään yhteishaussa 17.–31.3.2021.
- Hakukohteen nimi on Tieto- ja ohjelmistotekniikan kandidaatti- ja DI-ohjelma; hakukohteen tarkemmat tiedot on julkaistu Opintopolku.fi-palvelussa, hakusana itjkl-k2021.
- DI-maisteriohjelma käynnistyy vuonna 2022.
- Tekniikan tohtorikoulutukseen on mahdollista hakea kahdesti vuodessa informaatioteknologian tiedekunnan tohtorikoulutuspaikkahakujen yhteydessä.
- Jyväskylän yliopiston DI-koulutukseen haetaan Diplomiinsinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnan kautta. Koulutukseen hyväksytään opiskelijoita sekä todistusvalinnan että valintakokeen avulla.