Merivoimien valmiusyksiköt aloittivat toimintansa

Uudenmaan prikaatin ja Rannikkoprikaatin uudet valmiusyksikkökoulutukset käynnistyivät elokuussa.

Merivoimien joukko-osastoissa aloitti 2021 kesän ja syksyn aikana varusmiehistä koulutettavat valmiusyksiköt. Valmiusyksiköt ovat nopeasti tehtävään kykeneviä, suorituskykyisiä, asevelvollisista koostettuja joukkoja.
Uudet valmiusyksiköt perustettiin Rannikkoprikaatiin ja Uudenmaan prikaatiin, eikä niihin ollut erillishakua. Koulutusvalinnat tehtiin varusmiespalveluksen alkuvaiheessa.

Varusmiesten palvelusajat valmiusyksiköissä Rannikkoprikaatissa 347 vuorokautta sekä 255 vuorokautta. Uudenmaan prikaatin valmiusyksikköjoukot palvelevat kaikki 347 vuorokautta. 

– Valmiusyksikkö on tavallista suorituskykyisempi ja vaativampi joukko, joka on korkeatasoisemmin varustettu. Operatiivinen valmius saavutetaan syksyn 2021 aikana, kertoo merivoimien komentaja, kontra-amiraali Jori Harju merivoimien tiedotteessa, joka julkaistiin merivoimien vuosipäivän aattona. 

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Vyks vastaa vaativampiin puolustuksen tarpeisiin

Ennen kesää 2021 valmiusyksikkökoulutusta annettiin vain maavoimien joukko-osastoissa, poislukien Utin jääkärirykmentti. Valmiusyksiköt kehitettiin vastaamaan vaativampiin puolustuksen tarpeisiin sekä parantamaan valmiutta vastata nopeisiin turvallisuusympäristössä tapahtuviin muutoksiin. Lisäksi yksi valmiusyksiköiden vahvuuksista on se, että Puolustusvoimilla on joukkoja valmiudessa vuoden ympäri. 

Valmiusyksiköt tarjoavat myös motivoivaa koulutusta asevelvollisille että reserviläisille, jotka ovat halukkaita sitoutumaan toimintaan. Merivoimien tiedotteessa sanotaan, että erityisesti maakuntajoukot tullaan kiinnittämään valmiusyksiköistä muodostuvaan kokonaisuuteen.

Valmiusyksiköillä on monipuolinen kyky tukea muita viranomaisia. / Puolustusvoimat / Uudenmaan prikaati

Valmiusyksikön suorituskyky on merkittävä

Uudenmaan prikaatin 1. rannikkojääkärikomppanian päällikkö, kapteeniluutnantti Andreas Berner kertoo, että uuden valmiusyksikön toiminta ja koulutus on käynnistynyt hyvin. Koulutuksen ydinsisältöön kuuluu rannikkojääkärijoukkueen hyökkäystaistelu sekä laaja koulutus rannikkojääkärijoukkueen aseista ja välineistä. Koulutukseen kuuluu useita eri taisteluammuntoja.

– Varusmiehet ovat tykänneet koulutuksesta paljon, ja he arvostavat ammattitaitoisen ja motivoituneen henkilökunnan antamaa koulutusta, Berner kertoo.  Bernerin mukaan valmiusyksikön suorituskyky on merkittävä, koska sillä pystytään toteuttamaan kaikkia Puolustusvoimien lakisääteisiä tehtäviä. Valmiusyksiköllä on monipuolinen kyky tukea muita viranomaisia erityisesti merellisessä ympäristössä.

– Valmiusyksikkö on sekä teknisesti että toiminnallisesti länsimaisten standardien mukainen, joten Uudenmaan prikaatin valmiusyksiköllä on olemassa oleva kyky osallistua kansainväliseen kriisinhallintaan ja avun antamiseen, hän tarkentaa.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta