Varusmies-lehden haastattelusarjan ensimmäisessä osassa haastateltavana on Willem van Schevikhoven. Haastattelun aiheena on yrittäjyys ja oman yrityksen pyörittämisen haasteet varusmiespalveluksen aikana. Yrittäjänä asepalvelukseen astuneen van Schevikhovenin mukaan tukimuotoja on varusmiesyrittäjille heikosti tarjolla. Hänen oman yrityksensä toimintaa varusmiespalvelus ei haitannut, mutta yksinyrittäjän tilanteen van Schevikhoven arvio vaikeammaksi. Van Schevikhovenin yrityksellä Race Performance Oy työntekijöitä on kolme.
Haastattelu Juho Mäki-Lohiluoma Leikkaus Mikko Toivonen
Onko yrityksen toiminta kärsinyt varusmiespalveluksesta?
”Melkein päinvastoin. Itse kun on saanut etäisyyttä siihen hommaan, on nähnyt asiat isommassa perspektiivissä. Työntekijät ovat saaneet vastuuta itselleen, eivätkä ole voineet enää kysyä sieltä takapenkiltä sitä hommaa, joten he ovat joutuneet käyttämään omia aivojaan. Välillä yhteydenpito on ollut vähän vaikeata, että metsästä on vähän huono lähteä läppärillä mitään tekemään, mutta ihan hyvin on pääpiirteittäin onnistunut.”
Onko yksinyrittäjälle mahdollista suorittaa asepalvelus?
”No varmaan yksinyrittäjälle se on aika mahdotonta, jos tekee edes jonkinlaisella volyymillä sitä hommaa. Jonkinnäköistä supistusta se ainakin kaipaa, mutta ei sitä kokonaan voi kuopata, eikä kannatakaan.”
Minkälaisia tukimuotoja yrittäjille on asepalveluksen yhteydessä tarjolla?
”Aika heikosti on tukimuotoja, mikä johtuu varmaan siitä, että suurin osa armeijaikäisistä kaksikymppisistä ei ole yrittäjiä. VMTK:sta olisi ehkä saanut jotain tukea. Totta kai henkilökunta on positiivisella mielellä: on saanut puhelimen käyttöön tai vastaavaan joitakin erivapauksia.”
Miltä kuulostaa asevelvollisuuslain kohta, joka kieltää ammatin harjoittamisen jos se haittaa palveluksen suorittamista?
”Kirjaus itsessään on varmaan 60-luvulta, sitä olisi voinut muotoilla vähän fiksummin. Onhan meillä urheilijoita, jotka juoksee harjoituksissa harva se päivä. Silloin kun muut putsaa aseita alakerrassa niin urheilijat käy lenkillä. Yrittäjä voisi tehdä siinä vaikka tilinpäätöshommaa. Armeija pitää käydä kuitenkin armeijana, mutta sitä voi soveltaa ihan hyvin, jos on oikeat perusteet.”
Miten yrittäjät voitaisiin ottaa paremmin huomioon asepalveluksessa?
”Se voisi lähteä liikkeelle ihan tiedottamisesta joukko-osastoissa. Siellä voisi olla joku henkilö, joka tietäisi myös yrittäjyydestä, yrittäjyyden haasteista. Ei voida olettaa, että komppanian päällikön pitäisi tietää mikä on tilinpäätös. Mutta että joku tietäisi ja pystyisi tarvittaessa jeesaamaan.”
Vinkkejä palveluksen pian aloittaville yrittäjille?
”Riippuu vähän siitä asiakaskunnasta, että jos on pitkiä sopimuksia, täytyy niitä jollain tavoin neuvotella. Ei lähde asepalvelukseen ja ilmoittaa vaan asiakkaalle, että en vastaa enää puhelimeen. Suunnittelee etukäteen asiat, miettii ja vähän testaakin sitä tilannetta, että voisiko joku muu jeesata tässä, miten ne hommat käytännössä menee. Sillä siinä pärjää.”
”Oikeastaan ennemmin voisi kaksikymppisille sanoa, että lähtekää rohkeasti yrittäjiksi ja hakekaa sitä kautta omaa toimeentuloa. Se ei tarkoita, että se olisi loppuelämän valinta: se voi olla sivutoimista tai kausiluontoista. Uskaltaa työllistää itsensä, se on varmaan se mitä pitää viestittää, oli menossa tai kotiutumassa.”