[adinserter name="deskari banneri etusivu"]

Varusmiesliitto: Varusmiesjohtajien alkutaival kaipaa lisää tukea

Varusmiesliiton mukaan varusmiesjohtajien koulutus ei aina anna valmiuksia alokkaiden johtamiseen. Uusille johtajille pitäisi liiton mukaan olla enemmän tukea tarjolla.

Kuva Juho Mäki-Lohiluoma

Vuoden 2016 ensimmäinen saapumiserä astui palvelukseen 4.1. Uusien alokkaiden varusmiesjohtajina toimivat tällä hetk ellä puoli vuotta palvelleet alikersantit, ja pian myös upseerikokelaat. Osalle johtajakoulutukseen valikoituvista varusmiehistä johtaminen on jo siviilistä tuttua, esimerkiksi järjestöistä tai omasta yrityksestä, mutta hyvin suurelle osalle asepalvelus tarjoaa ensimmäisen kosketuksen johtamiseen.

“Puolustusvoimien järjestelmä tunnistaa varsin tehokkaasti osaavimmat ja halukkaimmat alokkaat johtajakoulutukseen jo peruskoulutuskauden kahdeksan viikon aikana”, Varusmiesliiton puheenjohtaja Rami Laitila sanoo.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)[adinserter block="4"]

Johtajakoulutukseen valikoituneet varusmiehet käyvät läpi puolen vuoden koulutusjakson ennen kuin ottavat alokkaat vastaan. Varusmiesliiton mukaan koulutus ei kuitenkaan anna täysiä valmiuksia uusien alokkaiden ja oman sodanajan joukon johtamiseen. Liiton mukaan alokkaiden ensimmäiset päivät kasarmilla ovat varusmiesjohtajille kriittinen koetinkivi, jonka aikana saatu palaute on johtajana kehittymisen kannalta ensiarvoisen tärkeää.

“Mikään määrä koulutusta ei pysty täysin valmistamaan varusmiesjohtajia uusien alokkaiden vastaanottamiseen, mutta tuoreille johtajille pitäisi tarj ota nykyistä enemmän tukea”, Laitila sanoo.

Varusmiesliitto näkee myös vanhat “kärsimys kasvattaa” -asenteet ongelmana uusien alokkaiden sopeutumisessa ja syynä keskeytyksiin palveluksen alussa.

“Ajatukset, joiden mukaan johtajien kuuluu olla mahdollisimman kurjia alokkaille, ovat juurtuneet syvälle. Koulutus on vuosien saatossa muuttunut, mutta vanhat asenteet pitävät pintansa”, Laitila arvioi.

Laitilan mielestä vanhentuneista asenteista on päästävä eroon. Vastuu muutoksesta on hänen mukaansa niin varusmiehillä kuin palkatulla henkilöstölläkin.

“Sotilasjohtamiseen kuuluvat tiukka kuri ja vahva hierarkia, mutta ei turha ja tarkoituksellinen kurjuus”, Laitila summaa.

 

Kommentoi

[adinserter name="deskari banneri etusivu"]

Samankaltaisia juttuta