Kaupallinen yhteistyö: Maanpuolustuskorkeakoulussa ei turhaan jäykistellä

[wolf_fittext max_font_size=”72″ text=”Maanpuolustuskorkeakoulussa ei jäykistellä turhaan” font_weight=”700″ letter_spacing=”0″]
[wolf_single_image image=”2737″]

Kadetit Vilma Vuorinen ja Marco Raisvuo opiskelevat Maanpuolustuskorkeakoulussa Santahaminassa. Sotilaaksi kouluttautumisessa kiinnostavat monipuoliset työmahdollisuudet ja haasteet jo opiskelun aikana.

Artikkeli on tehty Varusmieslehden ja Maanpuolustuskorkeakoulun kaupallisena yhteistyönä.

Ensimmäisen vuoden opiskelijat Vuorinen ja Raisvuo aloittivat opinnot Santahaminassa syksyllä 2018. Molemmat opiskelevat Maavoimien puolustushaaraa ja päätyvät myös aikanaan töihin samaiseen puolustushaaraan. Koulussa on mahdollista opiskella myös Ilmavoimien ja Merivoimien puolustushaaroissa.

Koulutus kestää kolme vuotta ja antaa valmiuksia työuraan maanpuolustuksen parissa joko kotimaassa upseerina tai kansainvälisissä sotilastehtävissä. Ja vaikka ei haluaisi tehdä koko työuraa puolustusvoimissa, on se hyvää työkokemusta myös yritysmaailmaa varten.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Mielenkiintoinen opiskeluympäristö

Kadettikoulussa opiskelu on yhdistelmä normaalia opiskelijan arkea ja

varusmiespalveluksesta tuttuja elementtejä. Pääpaino on perinteisessä opiskelussa luennoilla, mutta osana opintoja ovat myös sotilastaitojen ylläpito ja niihin liittyvät harjoitukset.

– Se mikä yllätti, on opiskeltujen asioiden kiinnostavuus. Vaikka ne liittyvät sotilastaitohin ja esimerkiksi johtamiseen, ovat ne sovellettavissa myös normaaliin arkielämään. Esimerkiksi RUK:ssa ja AUK:ssa varusmiesjohtajille opetettuja taitoja syvennetään paljon yksityiskohtaisemmiksi kokonaisuuksiksi, Vuorinen ja Raisvuo hehkuttavat.

Kehuja tulee myös opetuksen laadusta, joka on yllättänyt molemmat positiivisesti. Ei kannata pelätä, että Maanpuolustuskorkeakouluun lähtiessä tulisi jatkaneeksi varusmiespalvelusta. Tunnelma vaikuttaa siltä, että palveluksen arjesta ovat läsnä yhteishenki ja tietyt käytöstavat, mutta muutoin eletään opiskelijan arkea.

– Intti voi syystä tai toisesta olla ankea kokemus, mutta täällä ei ole ainakaan meidän vuosikurssilla kukaan valittanut samaa. Opiskelu ja arki ovat olleet positiivinen yllätys, Raisvuo pohtii.

Kadeteilla on vapautta ja heiltä odotetaan omatoimisuutta sekä vastuunkantoa. Tyypillinen opiskelijaelämä ja esimerkiksi Helsingin opiskelijatapahtumat ovat myös osa arkea.

Varmasti erityisin osa kadettielämää on mahdollisuus asua tuvissa Santahaminassa. Tämä ei ole kuitenkaan pakollista, mutta se on opiskelijalle edullista ja tarjoaa tavallisesta opiskelijaelämästä poikkeavan kokemuksen.

[wolf_single_image image=”2736″]

Yhteishenki tuo voimaa opiskeluun

Tärkeä osa kadettina opiskelua on kadettiveljeys, eli opiskelijoiden yhteishenki. Vuorinen ja Raisvuo pitävät molemmat sitä tärkeänä osana arkea, mikä tekee opiskelusta huomattavasti mielekkäämpää.

–Täällä autetaan toisia ja tehdään juttuja yhdessä. Ei kilpailla keskenään vaikka olisikin esimerkiksi kokeeseen valmistautuminen kyseessä. Omista kurssilaisista on saanut nopeasti kavereita, kun asutaan yhdessä ja panostetaan hyvään yhteishenkeen, Raisvuo iloitsee.

Maanpuolustuskorkeakouluun hakua ei tarvitse myöskään vierastaa, vaikka ei heti palveluksen jälkeen hakisikaan opiskelupaikkaa. Raisvuo työskenteli palveluksen jälkeen sopimussotilaana, ja kokemus kouluttajan työstä antoi hyvän sysäyksen hakea opiskelemaan. Vuorinen taas päätyi opintoihin hyvinkin toisenlaista tietä – suoritettuaan ensin yhden tutkinnon ammattikorkeakoulussa. Hän ei halunnut jättää jättää opintoja kesken edellisessä koulussa, vaikka tilanne lähinnä huvittaa häntä. Päälimmäinen tunne on nyt onni siitä, että hän opiskelee itselleen mieluisalla alalla.

Maanpuolustuskorkeakouluun haetaan yhteishaussa, jonka jälkeen osa hakijoista kutsutaan valintakokeisiin. Valintakokeisiin ei muuten pysty valmistautumaan, mutta cooperin juoksutestin tulos täytyy olla kokeissa vähintään 2600 metriä. Tämän raja on pakko pystyä rikkomaan, jotta pääsee jatkoon valintakokeissa. Myös lihaskuntotestejä varten on hyvä valmistautua ennen koetta.

Somekadetit Instagramissa:

@kadettiloukasmaki

@kadettikoskinen

@kadettiraisvuo

@kadettikiikeri

@kadettivuorinen

Snapchat:
@upseeriksi

Twitter:
@kadettivuorinen

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta