Julkiset toimijat ja yritykset huomioivat opiskelijat laajasti alennusryhmänä. Opiskelijakortilla voi säästää pitkän pennin esimerkiksi joukkoliikenteen kausilipuista, ruokaostoksista, kulttuuripalveluista tai tuopillisesta olutta.
Varusmieskorttia näyttämällä edut jäävät kuitenkin usein saamatta.
Tämä kummastuttaa, sillä varusmiehet ovat monella tapaa opiskelijoitakin heikommassa taloudellisessa asemassa. Opiskelija on oikeutettu opintorahaan, yleiseen asumistukeen ja merkittävältä osin hyvitettävään opintolainaan. Varusmiehen toimeentulo lepää vain mahdolliset asumismenot kattavan sotilasavustuksen ja hyvin pienen päivärahan varassa.
Palveluksen aikana tilipussin kasvattaminen palkkatöillä iltaisin tai viikonloppuisin ei käytännössä onnistu, sillä päivät ovat pitkiä ja loma-ajat epävarmoja. Opiskelijan arki antaa myöden enemmän ja 60 prosenttia korkeakouluopiskelijoista käykin töissä opintojensa ohella lukukauden aikana.
Merkittävin ero opiskelijoiden ja varusmiespalvelustaan suorittavien välillä on kuitenkin se, että korkeakoulutasolla opiskelu ja sen myötä väliaikaisesti notkahtanut tulotaso on vapaaehtoinen valinta. Varusmiespalveluksen suorittaminen sen sijaan on miehille pakollista.
Tarkoitus ei ole luoda vastakkainasettelua opiskelijoiden ja varusmiesten välille, mutta on selvää, että varusmiehen leipä on selvästi kapeampi. Siksi olisikin perusteltua huomioida yhtäläisesti myös velvollisuuttaan suorittavat varusmiehet tuotteiden ja palveluiden hinnoittelussa.
Alennukset kohentaisivat varusmiesten hyvinvointia monella tavoin.”
Alennukset kohentaisivat varusmiesten hyvinvointia monella tavoin. Ne mahdollistaisivat monipuolisempia aktiviteetteja vapaa- ja loma-ajoille vastapainoksi kiireiselle palvelusarjelle. Irtiotto viikonloppuna esimerkiksi mielenkiintoisessa tapahtumassa tai terassilla kavereiden kanssa auttaa rentoutumaan ja tukee jaksamista kasarmilla ja sotaharjoituksissa.
Ele on myös symbolisesti merkittävä. Palveluita tarjoavien viesti arvostuksesta pienen kädenojennuksen kautta ei jää huomaamatta varusmiesten tai muiden heitä tukevien keskuudessa.
Asevelvollisten huomioiminen voisi myös hyödyttää alennusten tarjoajia, sillä moni meistä asioi jo nyt siellä missä pieni päiväraha riittää vähän pidemmälle.
Oikeus hintojen ja alennusten määrittelyyn on tietenkin yrittäjillä ja palveluiden tarjoajilla itsellään. He toimivat omien tavoitteidensa ja arvojensa pohjalta. Hyvä niin. Moni taho tarjoaa kuitenkin jo nyt varusmiehille samat alennukset kuin opiskelijoillekin. Se ei ole yllätys, sillä vahva maanpuolustustahto, luottamus puolustusvoimiin ja asevelvollisten arvostus yhdistävät leijonanosaa suomalaisista.
Haluan herätellä loputkin mukaan pienellä päivärahalla pärjäämään joutuvien varusmiesten tueksi. Asia on yhteinen ja tärkeä. Siispä vetoomus teille, hyvät yrittäjät ja julkiset palveluntarjoajat: Voisitteko ulottaa alennukset koskemaan myös isänmaan palveluksessa puurtavia varusmiehiä?
Mats Uotila
Kirjoittaja on Varusmiesliiton hallituksen jäsen, joka suorittaa parhaillaan varusmiespalvelustaan.