Varusmies-lehti on tuottanut artikkelin kaupallisessa yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.

Eka oma koti – Miksi valita asumisoikeusasunto?

Asumisoikeusasunto on järkevä valinta nuoren ensiasunnoksi. Asuntoa varten et tarvitse suurta asuntolainaa, ja vastike on aina tavallisen vapaarahoitteisen vuokra-asunnon vuokraa edullisempi.

Mitä asumisoikeusasuminen tarkoittaa? 

Asumisoikeusasunto on turvallinen tapa yhdistää vuokra-asumisen ja omistusasumisen parhaat puolet. Asukkaana et omista asuntoa, etkä voi lunastaa sitä itsellesi. Omistat kuitenkin pysyvän asumisoikeuden asuntoon. 

Asuntosäätiö huolehtii asumisoikeusasunnostasi koko asumisen ajan, ja hankkii tarvittaessa esimerkiksi uuden jääkaapin hajonneen tilalle. Asukkaana voit myös maalata tai tapetoida kotia mieleiseksesi.

Onko minulla varaa asumisoikeusasuntoon?  

Asumisoikeusasunnosta maksetaan asumisoikeusmaksu, joka on 15 prosenttia asunnon hinnasta. 

Lisäksi maksat kuukausittaista käyttövastiketta, johon voit hakea asumistukea samoin perustein kuin vuokra-asuntoon. Asumisoikeuskodin käyttövastike on aina vapaarahoitteisen vuokra-asunnon vuokraa halvempi. Pääkaupunkiseudulla hintaero on keskimäärin 30 prosenttia. 

 Asuntoon muutettaessa maksetaan myös vakuusmaksu, joka vastaa kahden kuukauden käyttövastiketta. Vakuusmaksu palautetaan sinulle pois muuttaessasi. 

Miten voin rahoittaa asumisoikeusmaksun?

Voit hakea asumisoikeusmaksuun asuntolainaa, joka on samanlainen kuin omistusasuntoon haettava laina. Asumisoikeussopimus voi riittää lainan vakuudeksi, mutta pankki voi pyytää muitakin vakuuksia tarpeen mukaan. 

Miksi asumisoikeusasunnon hankkiminen kannattaa? 

Asumisoikeusasuminen kasvattaa pääomaa tulevaisuutta varten. Pois muuttaessa asukkaalle palautetaan asumisoikeusmaksu, joka on sidottu rakennuskustannusindeksiin. Niin kauan kuin yleiset rakennuskustannukset Suomessa kallistuvat, asumisoikeusmaksusta saa voittoa.

Kun olet asunut asunnossa yli kaksi vuotta ja muutat pois, saat voitto-osuuden itsellesi verottomana. Asumisoikeusasunnon hankkiminen ei myöskään vie oikeuttasi ensiasunnon ostajan verovapauteen. 

Mistä ja miten asumisoikeusasuntoja haetaan? 

Voit etsiä ja hakea asumisoikeusasuntoa Asuntosäätiön verkkopalvelussa osoitteessa www.asuntosaatio.fi. Vapaana olevat asokotimme löydät myös yleisiltä asuntokaupan sivuilta, kuten etuovi.com ja oikotie.com. 

Asuntoa haetaan järjestysnumerolla, jota haetaan 31.8.2023 asti sen kunnan asuntotoimistosta, jossa haluat asua. Asumisoikeusjärjestelmä uudistuu lakimuutoksen myötä, ja 1.9.2023 alkaen järjestysnumeroa haetaan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn valtakunnallisesta järjestysnumerorekisteristä.  

Järjestysnumeroa voi hakea täysi-ikäinen henkilö, ja se kannattaa hakea valmiiksi, vaikka et vielä olisikaan muuttamassa asumisoikeusasuntoon. Asukas valitaan asuntoon aina pienimmän järjestysnumeron perusteella. 

Asumisoikeusasunto on turvallinen tapa yhdistää vuokra-asumisen ja omistusasumisen parhaat puolet.

Mitä varallisuusraja tarkoittaa? 

Asumisoikeusasuntoihin on varallisuusrajat alle 55-vuotiaille hakijoille. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että hakija ei voi saada asumisoikeusasuntoa, mikäli hän pystyy omilla varoillaan rahoittamaan puolet haettavan asunnon markkina-arvosta. Hakijan varallisuus tarkastetaan asunnon varauksen yhteydessä. 

Kuinka kauan asumisoikeusasunnossa voi asua? 

Asumisoikeusasunnosta voi muuttaa pois halutessaan. Asunnon irtisanomisaika on kolme kuukautta, eikä sopimuksessa ole määräaikaa. 

Jos olet muuttamassa toiselle paikkakunnalle tai ulkomaille lyhyeksi aikaa, voit vuokrata asuntosi väliaikaisesti eteenpäin, kuitenkin enintään kahden vuoden ajaksi. Asumisoikeusasunnon voi myös siirtää omien vanhempiensa tai lastensa käyttöön. Elämäntilanteiden muuttuessa voit toisaalta hakea uutta asuntoa Asuntosäätiöltä. Asukkaanamme voit lisäksi vaihtaa asuntoa suoraan toisen asunnonhaltijan kanssa.

Miksi juuri Asuntosäätiön asunto?  

Meiltä löydät hyväkuntoisen ja omiin tarpeisiisi sopivan kodin. Asuntosäätiö on yli 70-vuotias voittoa tavoittelematon yritys, joka tarjoaa parasta asumista elämän eri vaiheisiin. Omistamme koteja yli 30 paikkakunnalla.  

Huolehdimme asunnoista, ja tarpeen mukaan remontoimme asunnon ennen kuin luovutamme sen uudelle asukkaalle. Asuntosäätiön asumisoikeusasunnon haltijat kuuluvat myös etuohjelmaan, jossa pitkäaikaisesta asumisesta palkitaan.  

ASUMISOIKEUS LYHYESTI  

Asumisoikeusasunnossa maksat 15 prosentin asumisoikeusmaksun asunnon hankintahinnasta sekä kuukausittaista käyttövastiketta, joka on markkinahintaista vuokraa edullisempi.

Jos haluat luopua asunnostasi, saat asumisoikeusmaksun takaisin.

Asumisoikeussopimus käy pankkilainan vakuutena ja asumiseen on mahdollista saada Kelan asumistukea.

Asumisoikeusasunnon hankinnalla et menetä ensiasunnonostajan veroetuja

Aloita asunnonhaku hankkimalla järjestysnumero.
Lue lisää
täältä.

Kommentoi

Samankaltaisia artikkeleita