Suomen ainut Sotilaskoti-laivakanttiini MLC Hämeenmaalla

Kuvat: Rannikkosotilaskotiyhdistys

Rannikkosotilaskotiyhdistyksen ylläpitämä Sotilaskoti-laivakanttiini on toiminut jo yli kolmekymmentä vuotta MLC Hämeenmaalla. Laivakanttiini on yhä edelleen erittäin tärkeä sekä varusmiehille että kantahenkilökunnalle varsinkin pitkillä merimatkoilla, kun maihin pääsy on rajoitettua. 

Toukokuun toinen päivä MLC Hämeenmaa nosti ankkurinsa Helsingin Katajanokan satamassa ja lähti seitsemän viikon pituiselle koulutuspurjehdukselle, joka suuntautuu aina Atlantille saakka. Tavoitteena on kouluttaa ja harjaannuttaa merikadetteja, kantahenkilökuntaa sekä varusmiehiä meripalveluksen tehtäviin aluksella.

Pursimies Perttu Pihlajaviita.

Laivakanttiinin toiminnasta vastaa kanttiininhoitaja, pursimies Perttu Pihlajaviita, jolle on muodostunut rautainen kokemus vuosien varrella tuotevalikoiman valitsemisesta. Kanttiinia ei ole kyllä koolla pilattu, sillä noin viiden neliön tilaan on saatu mahtumaan kaikki tarpeellinen, ja valikoimissa on yli 50 erilaista tuotetta.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Pihlajaviita kertookin, että varusmiehet saavat toivoa mitä tuotteita tilataan seuraavaan täydennykseen, mikä tekee valikoimasta hyvän ja kattavan. Tälle koulutuspurjehdukselle toiveena oli parikin tuotetta, jotka eivät ole olleet aikaisemmin toivelistalla eli Gifflar-pullat ja Mehukatti-tiiviste. Myynnissä olevat tuotteet ovat hinnoiltaan samaa tasoa kuin mantereella olevissa Rannikkosotilaskotiyhdistyksen Merisotakoulun, Upinniemen tai Pansion sotilaskodeissa. Kaikki tuotteet on tilattu Suomesta eikä meillä ole tarkoitus tankata tuotteita ulkomailta, kertoo pursimies Pihlajaviita.

Merenkulkualikersantti Joonatan Sirkka.

Isoille merille suuntautuva koulutuspurjehdus on merenkulkualikersantti Joonatan Sirkalle ensimmäinen ja sitä hän odottaa innolla kuten myös kanttiiniapulaisen tehtävää. Sirkka ilmoittautui tehtävään heti, kun se avautui haettavaksi. Hänen mielestä tehtävä on mielenkiintoinen, mieluisa sekä vastuullinen. Kun varusmies kysyy, että voiko kanttiinin avata, ei siihen voi vastata kieltävästi. Kanttiinia pidetään auki niin usein kuin mahdollista. 

Ensimmäiset asiakkaat ovat ostoksilla heti herätyksen jälkeen ja viimeiset poikkeavat myöhään illalla. Asiakkaita riittää, sillä nyt laivalla on enemmän ihmisiä kuin normaalisti. Sirkka uskoo, että kaikki tuotteet saadaan myytyä, sillä matka on pitkä ja välillä tekee mieli herkutella. Hän ennustaa, että menekkituotteita ovat sipsit, urheilu- ja energiajuomat. Jo ennen matkaan lähtöä, osa varusmiehistä toivoi kanta-asiakasetua, pilkesilmäkulmassa mainitsee merenkulkualikersantti Sirkka.

MLC Hämeenmaa.

Sotilaskoti-laivakanttiini on perustettu vuonna 1992 MLC Hämeenmaalle. Kooltaan (5,5m2) se on pienin sotilaskoti, mutta myös kansainvälisin toimipiste. Hämeenmaan mukana se on seilannut mm. Puolan, Saksan, Tanskan, Ruotsin, Norjan, Espanjan, Portugalin, Italian, Iso-Britannian, Viron, Irlannin ja Ranskan vesillä. Sotilaskoti-kanttiinin tarkoituksena on tarjota henkilöstölle mahdollisuus ostaa tarvitsemiaan tuotteita samoilla hinnoilla kuin muissa yhdistyksen sotilaskodeissa.

Rannikkosotilaskotiyhdistys ry työskentelee Merivoimissa palvelevien varusmiesten ja reservin kertausharjoituksiin osallistuvien viihtyvyyden lisäämiseksi ja myönteisten maanpuolustusasenteiden lujittamiseksi. Rannikkosotilaskotiyhdistykseen kuuluu seitsemän paikallisosastoa: Hangon, Kyminlinnan, Loviisan, Selkämeren, Suomenlinnan, Turun sekä Upinniemen paikallisosastot, joiden jäsenet tekevät vapaaehtoistoimintaa. Yhdistyksen kolme sotilaskotia ovat Upinniemen, Merisotakoulun sekä Pansion sotilaskodit, leirisotilaskodit toimivat Gyltössä ja Russarössä. Lisäksi ylläpidämme Unelma-sotilaskotiautoa ja laivakanttiinia MLC Hämeenmaalla.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta