Varusmies-lehti on tuottanut artikkelin kaupallisessa yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.

Scaniaan hurahtaneet

Puolustusvoimissa kuljetetaan miehistöä ja monenlaisiin tehtäviin liittyviä tuotteita sekä tavaroita paljon. Puolustusvoimissa palvelleilta ei varmasti ole jäänyt huomaamatta erilaiset Scaniat, joiden avulla iso osa maamme puolustukseen liittyvistä kuljetuksista hoidetaan.

Tuoreita ja jo ajan myötä värittyneitä inttitarinoita kuultiin Scanialla huhtikuussa. ”Scaniaan hurahtaneiksi” itsensä mieltävät Toni, Tuomo, Mikko ja Kari ovat varusmiesaikojen siivittämänä hypänneet Scaniaperheen jäseniksi. Scanialaisen ei tarvitse olla ajoneuvopuolen ammattilainen, sillä Scanialaisista löytyy 123 eri ammattinimikkeen edustajaa. Tässä heistä neljän henkilön tarina. Tulisiko sinustakin osa Scaniaperheen tarinaa?

Mikko Laaksonen toimii aktiivisesti vapaaehtoisessa maanpuolustustoiminnassa ja viimeisen 10 vuoden aikana hän on käynyt sekä vapaaehtoisissa että virallisissakin kertausharjoituksissa. Sotilasarvokin on jo ehtinyt kohota aina vääpeliksi saakka.

Jos mikään muu ei liikkunut, niin Scania kyllä liikkui

Mikko Laaksonen suoritti varusmiespalveluksensa Vekaranjärvellä 1995 ja hän palasi siviiliin jääkäriryhmänjohtajana. Palvelusajan jälkeen Mikko työllistyi kuljetusalalle ja viimeistään ammattikuljettajana Scania tuli hänelle tutuksi.

”Muistan kyllä jo armeija-ajalta, että varuskunnassa oli yksi Scania 143 hinausauto ja se otettiin aina hommiin, kun kaikki muu kalusto oli jossain jumissa”, Mikko naurahtaa. ”Armeijan jälkeen kun pääsin kuljetusalan töihin, huomasin pian, että Scanian V8 on oikeasti legendaarinen moottori ja Scaniassa kuljettajan toimisto on ihan paras”, hän kertoo. 

Kuljetusalalla vietettyjen vuosien jälkeen Mikko alkoi etsiä varsinaista työuraa ja koska Scania oli hänelle mieluisin merkki, hän haki asentajan töihin Scanialle. Muutaman asentajavuoden jälkeen hän siirtyi 2023 vuoden alusta huoltoneuvojaksi Helsingin Scania-keskukseen. ”Scania Suomi on siitä hyvä yhtiö, että asentajan hommista on mahdollista edetä uralla monipuolisesti, jos vain itse haluaa. Useissa yrityksissä kyllä mainostetaan uramahdollisuuksista, mutta täällä niitä tarjotaan oikeasti” kehuu Mikko tyytyväisenä. 

”Minulle Scania merkkinä edustaa premium-laatua. Meidän palveluverkostomme on laajin ja tuotteet huippuluokkaa. Ihan kaikkein parasta Scanialla Suomessa on kuitenkin työyhteisö. Täällä tuemme toisiamme ja yritys antaa hyvät mahdollisuudet kehittyä. Jos vaan uskaltaa antaa itsestään yritykselle paljon, niin yritys kyllä antaa takaisin” kehuu Toni Kulmala.

Puolustusvoimien kalusto on tuttua Kouvolassa

Kouvolan Scania-keskuksen asiakaspalvelupäällikkö Toni Kulmala pääsi tutustumaan Scaniaan monipuolisesti jo armeija-aikana. Hän suoritti varusmiespalveluksensa Upinniemessä 2008 miinalaiva Pohjanmaalla ja merellisessä ympäristössä hän pääsi tutustumaan myös Scanian merimoottoreihin toiminnassa. ”Armeijassa saatiin autokyytiä Scanioilla ja puolustusvoimien aluksissa jymisi Scanian moottorit”, kertoo Toni. Hänen perheessään oli myös kuljetusalan yritystoimintaa ja kiinnostus autoja kohtaan syvenikin siviilissä. Toni aloitti vuonna 2015 Scanialla huoltokoordinaattorin tehtävässä Helsingissä. Puolustusvoimien kalustoon hän pääsi tutustumaan laajemmin Helsingin korjaamotyönjohtajana ja nykyisessä työssään asiakaspalvelupäällikkönä Kouvolassa puolustusvoimien Scaniat ovat tuttu näky, sillä kalustoa käy huollossa lähes päivittäin.

Tuomon mielestä Scanian työyhteisö on parasta. ”Meillä on varustelukeskuksella töissä enemmänkin kaveriporukka kuin työporukka. Viihdyn työyhteisössä erinomaisesti ja nuorena henkilönä minut on otettu hyvin porukkaan mukaan”. Ensi kesänä Tuomo käy Scania-keskuksen puolella tuuraamassa työnjohtajan hommissa ja tulevaisuudessa häntä kiinnostavat myös maahantuonnin tehtävät.

Suoraan armeijasta Scanialle hommiin

Scanian varustelukeskus sijaitsee Hämeenlinnassa. Varustelukeskuksella viimeistellään ja varustellaan pääosin uusia autoja, jotka ovat menossa päällirakennukseen tai asiakkaalle. Parolan varuskunnasta 2016 kotiutunut moottorialiupseeri ja täydennysjoukkojen varajohtaja Tuomo Jokela tuli Scanialle töihin heti varusmiespalveluksen jälkeen. ”Minulla oli automekaanikon koulutus jo ennen armeijaa, mutta töistä ei ollut suunnitelmia armeijan jälkeen. Pari viikkoa ennen kotiutumista Parolassa oli varuskunnan ilmoitustaululla lappu, että voisi mennä tutustumaan Hämeenlinnan Scania-keskuksen toimintaan. Silloinen aluejohtaja esitteli paikkoja ja korjaamon toimintaa ja kiinnostuin heti Scaniasta. Pari viikkoa armeijasta vapautumisen jälkeen aloitinkin jo hommat korjaamolla”. 

Tuomo on tyytyväinen, että Scania tarjosi hyvän koulutuksen ennen töiden aloittamista ja koulutusta järjestetään myös koko ajan kun tekniikka uudistuu. 2020 Tuomo siirtyi Hämeenlinnan Scania-keskukselta varustelukeskuksen puolelle ja työ siellä tuo hänelle koko ajan uutta. ”Varustelussa laitetaan aina uusiin autoihin uusinta tekniikkaa olevia varusteita ja siinä oppii koko ajan”, iloitsee Tuomo.

Miksi Kari siirtyi sitten myyntihommiin? Karin mielestä parasta nykyisessä myyntipäällikön työssä on asiakkaiden kanssa yhdessä toimiminen. Erillismoottoriratkaisut vaativat yleensä paljon yhteistä suunnittelua asiakkaan kanssa parhaan lopputuloksen löytämiseksi. ”Ja onhan se ihan eri juttu kertoa baarissa olevansa myyntipäällikkö”, Kari nauraa.

Monipuolinen ura on Scanialla mahdollista

Kari Reponen toimii nykyisin Scanian erillismoottoreiden myyntipäällikkönä. Varusmiesaikana Vekaranjärvellä 2008 hän suoritti armeijassa yhdistelmäkortin ja toimi kuljettajana sekä raskaan kaluston asentajana. Scania tuli Karille siis armeijassa varsin tutuksi. Armeijan jälkeen Kari opiskeli autosähköasentajaksi ja hän kävi jo opiskeluaikana Scanialla harjoittelujaksoja sekä myös kesätöissä. Koulusta valmistumisen jälkeen Kari aloittikin Helsingin Scania-keskuksella sähköasentajana.

Muutaman vuoden jälkeen aktiivinen ja tekniikasta kiinnostunut asentaja eteni vauhdilla vuonna 2014 Scanian maahantuontiin tekniseksi asiantuntijaksi ja kouluttajaksi. Scania-uralla piti pitää kuitenkin pieni tauko, sillä lentäminen on kiinnostanut Karia aina ja hän lähti 2015 Poriin lentäjäkouluun. Lentäjän lupakirja lennätti Karin takaisin Helsinkiin Scanialle 2019 asentajaksi ja siitä edelleen Kotkaan työnjohtohommiin. Kotkasta tekniikasta kiinnostunut henkilö siirtyi varsin pian Scanian maahantuontiin erillismoottorien tekniseksi tuotepäälliköksi.

”Minä kai olen hyvä esimerkki siitä, kun Scanialla on koko toimintaketju omassa hallussa, niin uramahdollisuuksia on paljon. Oma maahantuonti, oma huolto- ja korjaamoverkosto ja oma myynti mahdollistavat monenlaisia tehtäviä. Jos vaan oma motivaatio ja halu riittää, niin uramahdollisuuksia on ihan ulkomaille saakka” Kari kertoo.

Liikenteen kestävä kehitys ja vastuullisempi tulevaisuus tarvitsee tekijöitä

Liikenteen sähköistyminen ja uudet päästöjä vähentävät ratkaisut tulevat ohjaamaan Scanian kehittymistä tulevaisuudessa. Ihmisten ja tavaroiden kuljettaminen ei koskaan lopu, mutta liikenteen päästöjen vähentäminen on välttämätöntä. Scania on edelläkävijä liikenteen kestävän kehityksen ratkaisuiden tuottajana ja vastuullisemman tulevaisuuden saavuttamiseksi tarvitaan koko ajan uusia aktiivisia tekijöitä. Tutustu Scanian uramahdollisuuksiin osoitteessa: www.scania.fi/ura. Hae avoimia paikkoja tai jätä meille itsestäsi avoin työhakemus.

SCANIA TYÖLLISTÄÄ  

Scania on yksi maailman johtavista kuorma-autojen valmistajista. Maailmalaajuisesti Scania työllistää yli
70 000 henkilöä eri puolilla maailmaa. Scania on tunnettu pitkästä historiastaan ja nykyisin Scania on yksi tärkeimmistä kuljetusalan kestävän kehityksen ratkaisuiden tuottaja. Scanian kuorma-autot ovat varmasti tuote, jonka useat tuntevat, mutta kuorma-autojen lisäksi Scanian tuotteisiin kuuluvat myös linja-autot sekä erillismoottoriratkaisut. Suomessa Scania työllistää yli 600 ammattilaista 19 omassa toimipisteessään eri puolilla maatamme ja Scania Suomi tarjoaakin useita erilaisia uravaihtoehtoja
tekniikasta kiinnostuneille tulevaisuuden tekijöille.

Kommentoi

Samankaltaisia artikkeleita