Helppoa ja maukasta kotiruokaa

Kotona ruuanlaittamisesta on monia hyötyjä kokilleen, eikä aloittaminenkaan vaadi mahdottomia. Alkuun pääsee hyvin pelkästään suosikkiruokia tekemällä.

Teksti: Santeri Nousjoki

Martta-liiton kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen sanoo ruuanlaitoin olevan jokaiselle tärkeä taito, joka auttaa myös jaksamisessa. Järkevästi tehtynä kotiruoka on halpaa, jolloin nuorelta säästyy ruokakuluissa rahaa. 

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

“Kotiruoka voi olla myös terveellisempää, mutta toisaalta opiskelijalounaat salaattipöytineen kannattaa hyödyntää”, hän tuumaa. 

Ruunlaitossa suunnittelulla on Tuovisesta suuri rooli. Jos on vielä tuore ruuanlaittaja, kannattaa ensin aloittaa helpoista ja suosikkiruuista, jotta saisi onnistumisen tunteen.

“Ruokaohjeita löytää helposti netistä tai keittokirjoista, mutta reseptiikan suhteen ei kannata alkaa ahneeksi, vaan lähtee liikkeelle helposta ruuista.”

Ennen kauppaan menoa Tuovinen kehottaa jokaista kirjoittamaan ostokset ylös jonkinlaiselle kauppalistalle, jotta laskun loppusumma säilyy kohtuullisena ja kaiken olleellisen muistaa varmasti. 

“Valmisruokia kannattaa tuunata ehdottomasti, esimerkiksi lisäämällä porkkanaa valmiseen makaronilaatikkoon. Lisäksi puolivalmisteita kannattaa surutta hyödyntää”, hän neuvoo. 

Mitä ostat, sen syöt

Tuovisen mukaan jokaisen tulee löytää oma kaupassakäyntivälinsä, sillä ruokakuntien tilanteet ovat aina erilaisia. Kuitenkaan joka päivä kaupassa ei kannattaisi käydä. 

“Jos oma arki on suunniteltua, niin kerta viikkoon on todennäköisesti sopiva väli. Olipa rytmi mikä tahansa, ruokahävikkiä tulisi pystyä aina torjumaan.”

Muuttaessa ensi kertaa omille asumaan Tuovinen kehottaa jokaista nuorta hankkimaan pienen kotivaran, kuten pastan ja tomaattimurskan kaltaisia hyvin säilyviä raaka-aineita, erilaisiin tilanteisiin kaiken varalle. 

“Kaupassa kannattaa heti ottaa hedelmiä ja vihanneksia reippaasti mukaan.”

“Kaupassa kannattaa heti ottaa hedelmiä ja vihanneksia reippaasti mukaan. Kaupoissa tarjotaan usein sesonkikasviksia hyvin, jotka ovat jopa halvempia”, Tuovinen sanoo. 

Hedelmien ja vihannesten lisäksi hän nostaa perunan esille edullisena ja hyvänä ruoka-aineksena. Muiden tuotteiden kohdalla kannattaa kiinnittää huomiota pakkausmerkintöihin. 

“Leivissä ja pastassa täysjyväversioita tulisi suosia. Suolan määrää kannattaa tarkkailla sydänmerkin avulla, kuten myös kotimaisuutta esimerkiksi lihan alkuperän suhteen.”

Yhdeksi tavaksi säästää ruokakaupassa Tuovinen mainitsee tarjoukset, joita kannattaa etsiä myös hävikki- ja punalapputuotteiden muodossa.

“Eri tuotteiden hintoja vertaillessa kannattaa keskityyä kilohintoihin, sillä ne kertovat tuotteen todellisen hinnan”, hän perustelee. 

Kallein ruoka on missä mielessä tahansa Tuovisesta roskiin joutuva ruoka, joten kaupasta kannattaa ostaa vain sen verran ruokaa, jonka ehtii syödä säilymisaikojen puitteissa. Kaupassakäynnin mielekkyyttä voi lisätä myös varaamalla siihen riittävästi aikaa ja hyödyntämällä verkkokauppaa. 

Kuva: Pixabay
4 helppoa kotiruokaa nuorelle kokeiltavaksi ruuanlaittoon
Kasvissosekeitto: helppo tehdä, useaksi päiväksi kerralla tehtynä sekä voi laittaa mitä tahansa kasviksia ja mausteista
Pasta: helppo tehdä, mitä tahansa vain voi laittaa esimerkiksi kotimaisia kalasäilykkeitä (kotivararuokaa)
Tortillat: jokaisen makuun omansa, mitä tahansa sisälle (papuja, jauhelihaa, kasviksia, valmiita kastikkeita)
Makaronilaatikko: helppo tehdä, kerralla useaksi päiväksi ruokaa

Perusteilla pitkälle

Kun kaupasta on löytynyt hyvät raaka-aineet, kotona kannattaa huolehtia Tuovisen mukaan perusvälineiden olevan kunnossa.

“Terävällä veitsellä, kattiloiloilla ja mitoilla pääsee jo pitkälle. Aina ei tarvitse ostaa suinkaan uutta, vaan kirppareiltakin löytyy hyviä ruuanlaittovälineitä”, hän vinkkaa. 

Tuovinen alleviivaa hygienian olevan tärkeimpiä asioita, kun ollaan tekemisissä elintarvikkeiden kanssa. Ennen ruuanlaittoa keittiö tulee saada puhtaaksi omien käsien kanssa. 

“Terävällä veitsellä, kattiloiloilla ja mitoilla pääsee jo pitkälle.”

“Kasvisten kohdalla tulee muistaa aina myös pesu.”

Sekä ennen että jälkeen ruuanlaiton ruoka tulisi aina säilyttää oikeissa olosuhteissa, mihin saa Tuovisen mukaan elintarvikepakkauksista nykyisin usein ohjeet. 

“Se, missä kohtaa kaupassa kyseinen tuote on, antaa lisäksi hyvää osviittaa, miten ruoka-aines tulisi säilyttää”, hän tuumaa. 

Ilon ja kokeilunhalun kautta

Tuovinen kannustaa nuoria ottamaan keittiöön ilon ja kokeilunhalun. Ohjeet kannattaa lukea aluksi huolella läpi, mutta ruuanlaiton alkaessa sujua kannattaa resepteistä poiketa omaan makuun sopivammaksi. 

“Kuumuuden ja terävien esineiden kanssa tulee toimia huolella, mutta muuten ruuanlaitossa kannattaa ottaa rennosti ilman sen suurempia paineita.”

Nuorille Tuovinen listaa helpoiksi ja hyviksi “aloitusruuiksi” kasvissosekeiton, pastan, tortillat sekä klassikko makaronilaatikon. 

Nosto: “Ruuanlaitossa kannattaa ottaa rennosti ilman sen suurempia paineita.”

“Puolivalmisteista on pakko antaa vinkiksi perunasipulisekoituksen, johon voi lisätä mitä tahansa ja saa aikaiseksi valmiin laatikon”, hän hymähtää. 

Kerralla kannattaa tehdä useampi annos, mitä voi myös toteuttaa myös kaveriporukassa.

“Ruoka on ennen kaikkea sosiaalinen juttu. Ruokaringeissä voi oppia myös paljon uutta omaan ruuanlaittoon”, Tuovinen kannustaa. 

Nuorena on hänestä helppoa opetella ruuanlaittotaidot. Välillä voi panostaa enemmän, kun taas toisinaan on täysin lupa mennä helpommalla.

“Vanhemmilta kannattaa kysyä neuvoja. Lisäksi somesta löytyy nykyisin inspiroivia ruokatilejä, joista voi ammentaa uusia tuulia omaan ruunlaittoon”, hän summaa. 

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta