Tentissä: Varusmiesliiton puheenjohtaja Henrik Vuornos

Varusmiesliiton uusi puheenjohtaja Henrik Vuornos on 21-vuotias reservin aliluutnantti ja taloustieteen opiskelija Helsingistä. Varusmiespalveluksen hän suoritti kesän 2013 saapumiserässä.  Vapaa-ajallaan Vuornos käy kuntosalilla ja puuhastelee politiikan parissa. Miltä näyttää Varusmiesliiton tulevaisuus uuden puheenjohtajan silmin?

Teksti: Jussi Mäkinen

 

Miltä näyttää Varusmiesliiton vuosi 2015?

Varusmiesliitto jatkaa vahvaa vaikuttamis- ja kehittämistyötään varusmies- ja siivilipalveluksen parissa. Vuosi 2015 on Varusmiesliiton juhlavuosi, sillä liiton perustamisesta tulee kuluneeksi 45 vuotta. Keväällä liitto osallistuu aktiivisesti VMTK-päiville, järjestää korkean tason asevelvollisuusseminaarin sekä vaikuttaa aktiivisesti ennen eduskuntavaaleja sekä niiden jälkeen hallitusneuvotteluissa.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Varusmiesliiton kevät päättyy kesän Suomiareenaan, jossa liitto on aktiivisena osallistujana ja keskustelijana asevelvollisten asiat tiukasti mielessä. Syksyn alussa liitto juhlii yhteistyökumppaneiden sekä vanhojen toimijoiden kanssa 45-vuotiasta historiaansa vuosijuhlan merkeissä, minkä lisäksi pyrimme tiivistämään yhteistyötä varuskuntiin ja siviilipalveluskeskukseen.

Mikä Varusmiesliitossa muuttuu?

Varusmiesliitto on pitkän ja perinteikkään historian omaava järjestö, jonka fokusoituminen on aina ollut asevelvollisten aseman kehittämisessä ja tietoisuuden lisäämisessä. Perusasiat liitossa pidetään samoina, mutta samaan aikaan päivitämme näkökantojamme niin muuttuvan yhteiskunnan kuin asevelvollisuudenkin suhteen. Sen lisäksi pyrimme aktivoitumaan tapahtumanjärjestämispuolella.

Mitä Varusmiesliitto pitää erityisesti esillä eduskuntavaalien alla?

Varusmiesliitolla on kahdenlaisia tavotteita eduskuntavaaleihin liittyen: hallitusohjelmakirjaukset sekä asevelvollisuuden kehittäminen. Hallitusohjelma kirjauksina haluamme palauttaa kotiuttamisrahan, saada eläkekarttuman ase- ja siviilipalveluksen ajalle sekä laajentaa sotilasavustusta koskemaan asevelvollisuutta suorittavien kotivakuutusta. Asevelvollisuuden kehittämiseen liittyen haluamme taata terveelliset ja turvalliset kasarmit palvelustaan suorittaville, riittävän terveydenhoitohenkilökunnan varuskuntiin sekä asevelvollisuuden aikana suoritettujen opintojen paremman hyväksiluettavuuden jatko-opinnoissa.

Huonoin ja paras inttimuistosi?

Pahin hajotus inttiaikana oli kovien harjoitusten ohella uusivuosi, jonka istuin kiinni. Edellinen saapumiserä oli juuri kotiutunut ja edessä oli kolmen viikon tuplakinkku. Uudenvuodenaattona saimme mennä ulos viideksitoista minuutiksi katsomaan ilotulitteita ja kuuntelemaan aidan toiselta puolelta kuuluvaa iloista puheensorinaa. Paras kokemus oli Kirkkojärven marssin maaliviivan ylittäminen joukkueen suunnistajana. Putkeen mennyt suoritus, jonka aikana koko joukkueemme antoi kaikkensa. Siitä kertonee se, että yksi jäsen kannettiin lähes tajuttomana maaliin ja joukkuehenki oli ylimmillään koko intin aikana.

Paras vinkki palvelustaan suorittaville varusmiehille?

Kannattaa yrittää suhtautua positiivisesti ja välttää aamujen laskemista. Aika kuluu nopeammin kun tekee täysillä, ja silloin jää myös useimmiten enemmän omaa aikaa. Omalla ajalla kannattaa kännykän räpläämisen sijaan jutella tupakavereiden kanssa, koska niistä hetkistä useimmilla on parhaat muistot intin jälkeen.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta