IL: Sotilaskarkureille tuomioita käräjäoikeudessa – osa vältteli poliisia kuukausia

Iltalehti uutisoi, että Lapin käräjäoikeus on tuominnut lokakuussa useita asevelvollisia nuoria ehdollisiin vankeusrangaistuksiin tai sakkoihin. Pääosa tuomituista ei saapunut suorittamaan varusmiespalvelustaan.

Lapin käräjäoikeudesta kerrotaan lehdelle, että poissaolorikokset ovat suurin asiaryhmä, ja että varusmiesten karkaamiset ja luvattomat poissaolot työllistävät niin oikeuslaitosta kuin poliisia.

Ilta lehti kirjoittaa, että osa lokakuussa tuomituista oli onnistunut välttelemään poliisia useita kuukausia. Kaikki nuorukaiset on siirretty palveluskelpoisuusluokkaan E.

Poissaolorikoksia on luvaton poissaolo ja karkaaminen. Luvaton poissaolo käsittää poistumisen siitä joukosta tai paikasta, jossa varusmiehet olisi palveltava tai saapumatta jättämisen sinne.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Luvaton poissaolo muuttuu karkaamiseksi, kun poissa olo kestää yli viisi vuorokautta ja aiheuttaa olennaisen keskeytyksen sotilaan koulutuksessa.

Luvattomasta poissaolosta tuomitaan kurinpitorangaistus tai enintään kuusi kuukautta vankeutta, karkaamisesta puolestaan kurinpitorangaistus tai enintään vuosi vankeutta.

Teksi Hanna Tuulonen
Kuva Joni Oksanen

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta