Kannanotto: Ruokaraha myös varusmiehille

Varusmiesliitto vaatii kaikille asevelvollisille tasa-arvoista ruokarahakäytäntöä.

Tällä hetkellä siviilipalvelusta suorittava saa ruokarahaa sen mukaan, kuinka monta ateriaa päivässä palveluspaikka tarjoaa. Mikäli palveluspaikka ei tarjoa yhtään ateriaa päivässä, palvelustaan suorittava saa 13,50 euroa ruokarahaa päivässä. Siviilipalvelusmies saa ruokarahan myös loma-ajalta ja se maksetaan päivärahan päälle. Varusmiespalvelustaan suorittava puolestaan ei saa loma-ajalle mitään erillistä tukea elämänsä rahoittamiseksi.

”Varusmiehen elämä lomilla ei ole siviilipalvelusmiehen elämää edullisempaa. Valitettavan moni varusmies joutuu palveluksen aikana turvautumaan säästöihinsä, eikä se ole kenenkään etujen mukaista”, harmittelee Varusmiesliiton puheenjohtaja Juuso Kurttila.

Varusmiesliiton mielestä pelkästään siviilipalvelusta suorittaville maksettava ruokaraha onkin yksi suurimmista tasa-arvo-ongelmista eri asevelvollisuuden suorittamismuotojen välillä. Liitto vaatii ruokarahakäytännön ulottamista myös varusmiehille niinä päivinä, joina puolustusvoimat ei järjestä asevelvollisuuslain määrittelemää muonitusta. Käytännössä tämä tarkoittaisi esimerkiksi viikonloppuja ja lomapäiviä.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Varusmiesliitto tuskastelee erityisesti yksin asuvien varusmiesten asemaa nykytilanteessa. Ensimmäisen puolen vuoden aikana varusmiehen päiväraha on vain 5,10 euroa. Tästä rahasta pitäisi kattaa kaikki palveluksen ulkopuolisena aikana koituvat kustannukset lukuun
ottamatta vuokrakustannuksia.

“Suurin eriarvoistava tekijä tämänhetkisessä tilanteessa ovat viikonloput, jolloin varusmies joutuu itse kustantamaan ruokailunsa. Siviilipalvelusta suorittavan asema on hyvä ja se tulee säilyttää. On kuitenkin käsittämätöntä, että maamme asevelvollisia kohdellaan näin eri tavoin, kun kyse on toimeentulosta”, Kurttila sanoo.

Varusmiehellä on halutessaan oikeus viettää lomansa kasarmilla puolustusvoimien ruokahuollon piirissä. Järjestelmää ei juurikaan käytetä, eikä puolustusvoimien infrastruktuuri kestäisikään sitä, että varusmiehet suuremmissa määrin viettäisivät lomansa palveluspaikalla.

 

Lisätietoja:

Juuso Kurttila
puheenjohtaja
+358 400 340 286
juuso.kurttila@varusmiesliitto.fi

Riikka Karppinen
pääsihteeri
+358 400 823245
riikka.karppinen@varusmiesliitto.fi

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta