Kasarmeilla ei äänestetä

Eduskuntavaalit ovat jo ovella. Varsinainen vaalipäivä on 19. huhtikuuta, mutta viime tippaan äänestämistä ei kannata jättää. Vaalipäivälle saattaa osua kiinniolo, jolloin on pitänyt ymmärtää äänestää ennakkoon.

Teksti: Henrik Vuornos

Kuva: Suvi Korhonen (CC)

 

Lähtökohta äänioikeuden käyttämisessä varusmiespalveluksen aikana on mahdollisuus äänestää viikonloppuvapaiden aikana joko vaalipäivänä tai ennakkoon. Kuten muiltakin kansalaisilta, myös varusmiehiltä odotetaan oma-aloitteisuutta: erillistä vaaleista muistuttavaa kampanjaa ei Puolustusvoimissa tänäkään vuonna järjestetä.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

”Sen sijaan pyritään varmistamaan kaikille palveluksessa olevien tilaisuus äänestämiseen. Jos vaalisunnuntaille osuu palvelustehtävä, huolehditaan, että ennakkoäänestyksen aikana on mahdollisuus äänestää. Käytäntö koskee varusmiesten lisäksi myös kertausharjoituksissa olevia reserviläisiä ja kriisinhallintajoukoissa toimivia”, Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Mika Kalliomaa sanoo.

”Suhtaudumme avoimesti viestinnän kehittämismahdollisuuksiin, vaikkakin lähtökohtaisesti jokainen kansalainen katsoo itse onko kyseisenä aikana mahdollisuus käydä äänestyspaikalla. Oma aktiivisuus on jokaisen äänestäjän kohdalla lähtökohta”, hän jatkaa.

Mahdollisuus äänestämiseen on jokaisen yli 18-vuotiaan kansalaisen oikeus. Varusmiespalvelustaan suorittavalle se voi kuitenkin aiheuttaa harmaita hiuksia, sillä irtoaminen kasarmilta ennakkoäänestyspaikalle tapahtuu lähtökohtaisesti vain lomapäivien puitteissa.

”Varusmiehillä, aivan kuten muillakin, on mahdollisuus käydä äänestämässä varsinaisilla äänestyspaikoilla. Varuskuntaäänestämisen mahdollisuutta ei laissa tällä hetkellä ole. Erityinen laitosäänestys voidaan toteuttaa vain sairaaloissa, ympärivuorokautista hoitoa antavissa sosiaalihuollon yksiköissä, rangaistuslaitoksissa tai muissa sosiaalihuollon yksiköissä kunnanhallituksen päätöksellä. Varuskunnat eivät kuulu tämän mahdollisuuden piiriin”, oikeusministeriön neuvotteleva virkamies Jussi Aaltonen selostaa.

Mahdollisuutta äänestää kasarmilla ei siis ole näköpiirissä, mutta sairastapausten kohdalla on valmiutta erityisjärjestelyihin.

”Jos äänestäminen ei ole mahdollista esimerkiksi sairauden vuoksi, varuskuntasairaalasta kuljetetaan äänestyspaikalle. Mikäli kuljettaminen ei ole mahdollista, tulee vaalitoimikunta toimittamaan äänestyksen paikan päälle. Erillistä äänestysmahdollisuutta muille kuin sairaille ei kuitenkaan järjestetä”, Aaltonen sanoo.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta