Kaupallinen yhteistyö: Rajavartiolaitos – luotettava työnantaja

Artikkeli on yhteistyökumppanin tuottamaa sisältöä kaupallisessa yhteistyössä Varusmieslehden kanssa

Teksti Riikka Hollo Kuvat Rajavartiolaitos

Rajavartiolaitos tekee tärkeää työtä Suomen turvallisuuden puolesta. Tehtävistä vastaa neljä rajavartiostoa, kaksi merivartiostoa, vartiolentolaivue ja raja- ja merivartiokoulu ja monipuolisia työtehtäviä on tarjolla ympäri Suomen.

Nuorempi merivartija Heini Kouki työskentelee Helsingin rajatarkastusosastossa Suomenlahden merivartiostossa. Hän kiinnostui Rajavartiolaitoksesta ensimmäisen kerran 2013, suorittaessaan naisten vapaaehtoista asepalvelusta.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

– Sotilaskodissamme oli Rajavartiolaitoksen esittely, jonka jälkeen ryhdyin tutkimaan asiaa tarkemmin. Muutaman koulun ja työpaikan jälkeen päätin hakea koulutukseen läheisteni kannustamana vuonna 2017. Rajavartiolaitos työpaikkana mahdollisti kaikki minua kiinnostavat asiat; viranomaistoiminta, kansainvälisyys ja sotilasorganisaatio. Työllisyysnäkymät tuntuivat hyviltä, kun koulutuksen jälkeen oli vakituinen virka tiedossa kaikille valmistuneille. Lisäksi monipuoliset työtehtävät kiinnostivat, Heini Kouki kertoo.

Myös Nuijamaan rajanylityspaikalla rajavartijana työskentelevä Vikke Haapaniemi kiinnostui alasta varusmiesaikana, jolloin hän toimi sotakoiraohjaajana.

– Rajavartiolaitoksen toiminta tuli armeijan myötä tutuksi ja hakeuduin koulutukseen. Olen työskennellyt vuoden verran Nuijamaan rajanylityspaikalla. Koronan takia palautettujen sisärajatarkastusten vuoksi olen työskennellyt nyt myös länsirajalla sisärajavalvonnan tehtävissä, Vikke Haapaniemi kertoo.

Rajavartiolaitoksen operatiivisesta toiminnasta vastaavat Rajavartiolaitoksen esikunnan (toimii myös sisäministeriön rajavartio-osastona) linjausten perusteella toimivat Kaakkois-Suomen, Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin rajavartiostot sekä Suomenlahden ja Länsi-Suomen merivartiostot. Vartiolentolaivue tuottaa palveluja erityisesti raja- ja meriturvallisuustehtäviin. Raja- ja merivartiokoulu antaa rajavartijoiden peruskoulutusta.

Jokainen päivä on erilainen

Heini Koukin ja Vikke Haapaniemen toimenkuvaan kuuluvat rajatarkastukset erityisesti Schengen -alueen ulkorajalla sekä niiden jatkotoimenpiteet. Käytännössä tämä tarkoittaa, että rajatarkastuksia tehdään henkilöille, jotka saapuvat Suomeen ulkorajoilta. Tällä hetkellä rajatarkastuksia  tehdään kaikille ulkomailta saapuville henkilöille, koska Suomi on palauttanut sisärajavalvonnan  koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

– Työskentely on monipuolista; teemme paljon erilaisia toimenpiteitä rajatarkastusten yhteydessä tai niiden jälkeen. Työympäristömme on alati muuttuva ja kehittyvä, Kouki kiittelee.

Rajavartijoiden työssä jokainen päivä on erilainen. Koskaan ei voi tietää mitä päivä tuo tullessaan ja mahdollisuudet itsensä kehittämiseen ovat hyvät.

– Koulutus tarjosi hyvät peruslähtökohdat työhön ja kokoajan oppii uutta. Hyvässä työporukassa työskentelee erilaisin taustoin olevia ihmisiä, ja se on rikkaus. Myös uralla eteneminen onnistuu, mikäli halua uuden oppimiseen löytyy ja on valmis tekemään töitä, Vikke Haapaniemi sanoo.

– Pidän siitä, kun saan kohdata lukemattoman määrän erilaisia ihmisiä eri kulttuureista. Koronan aiheuttamat poikkeusolot ovat mahdollistaneet lisäksi työskentelyn eri puolilla Suomea ja tehtävät ovat vaihdelleet erittäin paljon esimerkiksi Schengen-alueen sisärajoilla tavatun rikollisuuden takia, Heini Kouki summaa.

Kohtaa ihmiset ihmisinä

Hyvältä rajavartijalta edellytetään sujuvia vuorovaikutustaitoja. Työssä ihmisten kohtaaminen on keskiössä.

– Tässä työssä pitää kohdata ihmiset ihmisinä. Rajavartijalla tulee olla monenlaista tilannetajua. Hyvä rajavartija on rauhallinen kaikissa työtehtävissä, ei provosoidu eikä anna omien tai muiden tunteiden vaikuttaa missään tilanteessa, Kouki sanoo.

Yhteistyökykyä tarvitaan matkustajien, muiden yhteistyötahojen sekä viranomaisten ja laitoksen oman porukan kesken. Lentokentällä työskentely vaatii Koukin mukaan myös paineensietokykyä, koska matkustajamäärät ovat isoja ja toisinaan tuntuu, etteivät jonot pääty koskaan.

– Rajavartijan työssä asenne ratkaisee. Lisäksi tarvitaan luotettavuutta, oma-aloitteisuutta, motivaatiota kehittyä sekä pitkäjänteisyyttä. Myös kielitaidosta on apua, Vikke Haapaniemi lisää.

Rajavartiolaitos on kansainvälisesti arvostettu rajaturvallisuuden ja merellisen turvallisuuden viranomainen, joka lisää ihmisten, ympäristön ja valtion turvallisuutta tehokkaasti. Turvallisuuden takeena on luotettava ja ammattitaitoinen henkilöstö, sotilaallisesti järjestetty organisaatio sekä toimintavarma ja kehittynyt tekniikka.

Rajavartijoita tarvitaan

Rajavartiolaitos tarvitsee muun muassa monialaisesta tehtäväkentästään johtuen jatkuvasti uutta työvoimaa. Ala kasvaa ja kehittyy koko ajan – onhan kyse maamme kokonaisturvallisuudesta. Työtehtävistä löytyy jokaiselle kiinnostava erikoistumisala.

– Monissa tehtävissä pystyy hyödyntämään aiempaa työkokemustaan monella tapaa, ja työ opettaa tekijäänsä koko ajan. Kannustan nuoria hakeutumaan alalle, mikäli maanpuolustus- ja viranomaistyö sekä laaja tehtäväkenttä mahdollisuuksineen kiinnostavat, Kouki kannustaa.

Miksi Rajavartiolaitos?

  • Vakaa ja luotettava työnantaja. Kaikki kurssin hyväksytysti suorittaneet ovat työllistyneet alalle.
  • Tärkeää työtä Suomen kokonaisturvallisuuden puolesta.  Rajatarkastustoimenpiteistä nousee säännöllisesti esiin todella merkityksellisiä asioita.
  • Rajavartiolaitoksen monipuolinen tehtäväkenttä mahdollistaa monenlaiset urapolut.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta