Varusmies-lehti on tuottanut artikkelin kaupallisessa yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.

Kaupallinen yhteistyö: Siviilipalvelus Valtiokonttorissa

Teksti ja kuva Saana Sjöblom-Hasselblatt

Valtiokonttoriin on otettu siviilipalvelusta suorittavia henkilöitä vuodesta 2015 alkaen. Viime vuonna siviilipalvelushenkilöitä oli talossa peräti kahdeksan.

Siviilipalvelus koostuu siviilipalveluskeskuksessa järjestettävästä koulutusjaksosta sekä työpalvelusta, joka suoritetaan yhteiskunnalle hyödyllisissä tehtävissä pääasiassa julkisen tai kolmannen sektorin työpaikoissa. Siviilipalveluksen voi suorittaa esimerkiksi kunnan, valtion, yleishyödyllisen yhdistyksen tai säätiön palveluksessa.

Valtiokonttorissa on ollut yhteensä kaksikymmentäviisi siviilipalvelusta suorittavaa henkilöä vuosien 2015–2020 aikana. Tehtäviä on monenlaisia ja ne riippuvat henkilön koulutustaustasta. Valtiokonttorin siviilipalveluksessa voi hoitaa esimerkiksi korvauskäsittelyn avustavia tehtäviä, laskenta- ja tilastotehtäviä, järjestelmätestauksia tai teknisiä tehtäviä. 

Espoolainen Sami Mauno suorittaa palvelustaan Valtiokonttorin korvauskäsittelyavustajana. Syyskuussa aloittanut Mauno kävi muutamassa paikassa haastattelussa, mutta piti Valtiokonttoria kaikkein mieluisimpana vaihtoehtona siviilipalvelukselle.

– Täällä aloittaminen oli selkeä valinta, sillä sain heti haastattelussa kuvan monipuolisista palvelustehtävistä, Mauno toteaa.

Tapiolan lukiosta vuonna 2018 ylioppilaaksi valmistunut Mauno keskittyy palveluksessaan muun muassa rikosvahinkojen käsittelyyn. Lisäksi hän on päässyt testaamaan ja kehittämään järjestelmiä, jotka ovat uudistuneet hiljattain. Tehtävät tulivat aiemmin myyjänä toimineelle Maunolle täysin uusina, mutta hän kävi läpi monipuolisen perehdytyksen henkilökunnan lisäksi myös häntä edeltäneen siviilipalvelushenkilön kanssa.

– Tarkoitus on, että edelliset siviilipalvelusta suorittavat ovat vielä palveluksessa, kun uudet tulevat. Täten edeltäjät pääsevät perehdyttämään omalta osaltaan uusia siviilipalveluksen

suorittajia, Valtiokonttorin asiakkuuspäällikkö Netta Kokko kuvailee.

Siviilipalvelus kestää lähtökohtaisesti 347 päivää. Jos siviilipalvelukseen siirtyy kuitenkin varusmiespalveluksesta, voi palvelusaika olla lyhyempi. Tähän vaikuttaa se, että jäljellä olevan siviilipalveluksen pituus lasketaan kertoimella, johon vaikuttaa aiemmin suoritetun asepalveluksen pituus. Mauno vaihtoi siviilipalvelukseen armeijan peruskoulutuksen jälkeen, joten hän on Valtiokonttorissa yhteensä noin yhdeksän kuukautta. Mauno pitää nykyistä palvelustaan sellaisena väylänä työelämään, jota ei olisi välttämättä päässyt muuten kokemaan.

– On hienoa, että saan palveluksessa monen kuukauden edestä arvokasta työkokemusta. Tänne pääseminen on antanut mahdollisuuden, joka ei välttämättä olisi ollut aiemmalla kokemuksellani muuten mahdollista, Mauno iloitsee.

Palvelus Valtiokonttorissa on opettanut Maunolle paljon. Hän vertaa sitä työssä käymiseen ja pitää tehtävien lisäksi erityisesti vapaudesta päästä kotiin joka päivän päätteeksi.

– Siviilipalvelus on ylittänyt odotukseni. Olen saanut paljon luottamusta ja oppinut hyödyllistä siitä miten tämä virasto toimii, Mauno kehuu.

Advertoriaali on osa Varusmiesliiton ja Valtiokonttorin yhteistyötä.

Siviilipalvelusta suorittavan henkilön vakuutusturva

Jos loukkaannut siviilipalveluksen aikana tapaturmaisesti tai sairastut palveluksen aiheuttamaan sairauteen, huolehtii siviilipalveluspaikka hoidostasi palveluksen aikana. Kun palveluksesi on päättynyt ja vaiva jatkuu, Valtiokonttori vastaa sekä vamman tai palvelussairauden hoitokustannuksista että muista lainmukaisista korvauksista ja mahdollisesta kuntoutuksesta.

Kommentoi

Samankaltaisia artikkeleita