Poliisi valmistautuu pyytämään virka-apua Puolustusvoimilta

Virka-apua voitaisiin hyödyntää Uudenmaan maakunnan liikkumisrajoituksiin liittyen.

Poliisi järjesti tiedotustilaisuuden koronaviruksen leviämisen hillitsemiseen liittyen torstaiaamuna 26. maaliskuuta. Hallitus kertoi edeltävänä iltana, että Uudenmaan maakunnan välistä liikennettä rajoitetaan.

Poliisin mukaan Uudellemaalle johtaville teille asetetaan sulut siten, että tarkoituksena on pysäyttää ja tarkastaa kaikki sinne tai sieltä pois matkustavat ihmiset. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisi valmistautuu pyytämään rajojen tarkkailuun virka-apua Puolustusvoimilta ja Rajavartiolaitokselta. Niiden henkilökunta tulisi toimimaan poliisin ohjauksessa siten, että jokaisella sulkupaikalla on myös poliisi läsnä.

Puolustusministeri Antti Kaikkosen mukaan Puolustusvoimat on jo valmistautunut mahdolliseen virka-aputehtävään. Hän huomauttaa, että jos toimivaltainen viranomainen esittää pyynnön, on lähtökohtana se, että apua annetaan. Liikennevalvontaan komennettavien varusmiesten ja henkilökunnan määrä riippuisi virka-apupyynnön laajuudesta ja kestosta.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

– Poliisin valtuuksia virka-apua antavilla ei kuitenkaan luonnollisestikaan ole, Kaikkonen täsmentää.

Rajoituksen on tarkoitus astua voimaan perjantaina 27. maaliskuuta, mikäli eduskunta hyväksyy asetuksen. Asiasta uutisoi Yle.

Lisätietoa virka-avun käytännön asioista Puolustusvoimien sivuilla ja tässä uutisessa.

Teksti ja kuva Saana Sjöblom-Hasselblatt

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta