Varusmies-lehti on tuottanut artikkelin kaupallisessa yhteistyössä yhteistyökumppanin kanssa.

Keskeytyikö palveluksesi vamman vuoksi?

Teksti ja kuvat: Valtiokonttori

Varusmiespalvelus on ainutkertainen kokemus, mutta aina kaikki ei suju suunnitelmien mukaan. Voi käydä niin, että joudut keskeyttämään palveluksen terveydellisistä syistä, esimerkiksi tapaturman sattuessa.

Palveluksen aikana hoitokuluista huolehtii Puolustusvoimat. Palveluksen päätyttyä kuluista vastaa Valtiokonttori, joka korvaa palveluksessa sattuneen tapaturman tai palvelussairauden aiheuttamat hoitokulut.

Nilkka murtui, palvelus keskeytyi

Varusmiespalveluksen tammikuussa 2023 aloittaneen Kallen nilkka murtui palveluksen aikana. 

”Nilkkani murtui, kun liukastuin metsäleirillä. Palvelus keskeytettiin ja jäin sairauslomalle. Kotona täytin sähköisen sotilastapaturmailmoituksen Valtiokonttorin verkkosivuilla. Mulle maksettiin työkyvyttömyydestä päivärahaa, vaikka olen opiskelija eikä mulla ole työpaikkaa. Lisäksi korvattiin lääkärikäynnit ja fysikaalinen hoito, johon sain maksusitoumuksen. Kunhan saan nilkan kuntoon, palaan suorittamaan palveluksen loppuun,” kertoo Kalle. 

Kallen tapaus on Valtiokonttorin mukaan varsin tyypillinen. Muita tyypillisiä vammoja tai palvelussairauksia ovat esimerkiksi marssimurtumat, hammasvammat sekä polvi- ja olkapäävammat.

Muista täyttää sotilastapaturmailmoitus

Valtiokonttorin tavoitteena on saada palvelusaikaisen tapaturman tai sairauden vuoksi palveluksen keskeyttäneet mahdollisimman nopeasti takaisin arkeen kiinni. Jos palveluksesi keskeytyy, täytä sotilastapaturmailmoitus, jotta Valtiokonttori voi korvata sinulle hoidosta aiheutuneet kustannukset.

Jos toipuminen edellyttää sairauslomaa, muista vaatia lääkäriltä sairauslomatodistus. Sairauslomatodistus on edellytys sille, että voit saada päivärahaa työkyvyttömyydestä.

Palveluksen keskeytyessä voit olla yhteydessä oman varuskuntasi sosiaalikuraattoriin ja Valtiokonttorin asiakaspalveluun. Lisätietoa löydät Valtiokonttorin verkkosivulta valtiokonttori.fi/sotilastapaturmat.

Sotilastapaturmahakemuksen löydät Valtiokonttorin sähköisestä asiointipalvelusta osoitteesta asiointipalvelu.valtiokonttori.fi/palvelustapaturmat.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kommentoi

Samankaltaisia artikkeleita