Keskisuomalaisen kysely: Varusmiesten pitäisi saada nukkua aamukuutta myöhempään

Keskisuomalaisen lukijakyselyyn vastanneista 54 prosenttia antaisi varusmiesten nukkua aamukuutta pidempään. Ajatusta vastustaa 46 prosenttia vastaajista. Vastauksia kyselyyn on tähän mennessä tullut lähes 2 500. Lukijoiden lisäksi ajatus saa tukea Varusmiesliitosta, Upseeriliitosta ja asiantuntijoilta. 

Valtaosa varusmiehistä herää tällä hetkellä kello kuusi aamulla, mutta tietyissä varuskunnissa herätys on aiemmin, jopa 5:30. Unitutkija, professori Markku Partisen mukaan neljä viidestä varusmiehistä ei tule toimeen seitsemän tunnin unimäärällä ja moni kärsii palveluksessa jatkuvasta unen puutteesta eli unideprivaatiosta.

”Jos herätys on puoli kuusi aamulla, teoreettinen nukkumisaika on seitsemän ja puoli tuntia. Siis teoreettinen nukkumisaika. Se tarkoittaa sitä, että ihminen nukahtaisi alle minuutissa ja heräisi alle minuutissa, mikä on täysi mahdottomuus”, Partinen sanoo Varusmies-lehdelle.

Hänen mukaansa väsymys heikentää keskittymis- ja oppimiskykyä, lisää tapaturmien riskiä palveluksessa ja heikentää kognitiivisia taitoja, kuten tarkkaavuutta ja muistia. Oppitunneilla nuokkuvista varusmiehistä ei saada kaikkia tehoja irti. Partisen mukaan lääke ongelmaan on yksinkertainen: varmistetaan riittävä uni.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Samoilla linjoilla ovat myös Varusmiesliiton puheenjohtaja Rami Laitila ja Upseeriliiton pääluottamusmies Ville Viita. Viita kertoo näkemyksestään Kalevan haastattelussa. Hän esimerkiksi pitää Jääkäriprikaatissa aloitettua palvelusaikakokeilua tervetulleena.

”On siis hyvä antaa paikalliselle tasolle lisää vastuuta järjestää koulutusta ja ajankäyttöä uudella tavalla”, Viita sanoo lehdelle.

”Joustavuus ja ketteryys ovat tämän päivän termejä. Myös intti muuttuu ajan hengessä.”

Varusmiesliiton Laitilan mukaan seitsemän tunnin unet riittävät vain harvoille, eikä oppitunneilla nuokkuvista varusmiehistä saada kaikkia tehoja irti.

Niin ikään Kalevan haastattelema Unitutkija Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ei puolestaan muuttaisi armeijan herätysaikoja.

”Ei, koska ihmisen sisäinen kello tahdistuu parhaiten aikaisin aamulla silmien kautta tulevaan valoon”, hän sanoo haastattelussa.

Lue myös:

Keskisuomalainen: Vaarallinen ilmiö havaittu varuskunnissa – helppo kikka auttaisi heti

Kaleva: Puheenaihe: Pitääkö aikaista aamuherätystä myöhentää armeijassa?

Varusmies-lehti: Poikas valveil’ on

Teksti Juho Mäki-Lohiluoma
Grafiikka Suvi Hämäläinen

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta