Kolumni: Paremmat mahdollisuudet elämän suunnitteluun

Varusmies- tai siviilipalvelus on vaikeana hetkenä elämää. Suurin osa on juuri ehtinyt valmistua lukiosta tai ammattikorkeakoulusta, ja samaan aikaan kalenterissa kummittelevan palvelukseenastumispäivän kanssa pitäisi tehdä merkittävä päätös omasta tulevaisuudesta.

Jos opiskelupaikkaa ei irronut valmistumiskeväänä, voi joutua harmaisiin jo lyhyeksi jäävän kesäloman jälkeen heinäkuussa.

Palvelukseenastumista pitäisi saada kerran lykätä enintään vuodella pääsykokeiden vuoksi. Asevelvollinen päättäisi lykkääkö seuraavaan heinäkuuhun vai seuraavaan tammikuuhun sen mukaan, milloin tähtäimessä olevat koulupaikat ovat hakusessa.

Palvelukseenastumista pitäisi saada kerran lykätä enintään vuodella pääsykokeet vuoksi.

Osa ammattikoulusta valmistuneista aikoo luonnollisesti jatkaa suoraan jo suorittamallaan koulutuksella työelämään. Heille onkin tästä näkökulmasta helppoa suorittaa palvelus ja sen jälkeen keskittyä työntekoon tai -hakuun. Ikävämpi asema on lukiosta valmistuneilla, ja niillä ammattikoululaisilla, jotka aikovat jatkaa myös korkeakoulututkintoon.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Moni saa paikan kouluun valmistuessaan keväällä, ja astuu sen jälkeen palvelukseen heinäkuussa tai tammikuussa. Heilläkään ei ole hätää, mutta moni palveluksessa oleva tai sen suorittanut tuntee varmasti niitä, joilla ei vielä ole kovin tarkkaa suunnitelmaa tai tietoa siitä, mitä palveluksen jälkeen on arjessa tiedossa.

Kuuden kuukauden taistelija saa joulun jälkeen sopivasti aikaa opiskella seuraavan kevään pääsykokeisiin, mutta vuoden palvelusajalla täytyy toivoa, että opiskelu kiireisen ja raskaan palvelusajan aikana kantaa tarpeeksi hedelmää ja pääsykokeet onnistuvat. Jos näin ei käy, tulee opiskeluun taas ainakin yksi välivuosi lisää palvelukseen kuluvan vuoden päälle.

Kun lykkäysmahdollisuus olisi yleisessä tiedossa ja siitä kerrottaisiin kutsuntalääkärien tapaamisista lähtien, olisi se osa suunnittelua, jota monet tekevät itse ja läheisten kanssa palveluksen lähestyessä. Samalla viestittäisiin, että on kannattavaa hoitaa tulevaisuudensuunnitelmat kuntoon ennen palvelusta.

Kun tällainen mahdollisuus yhdistetään toivottavasti tulevaisuudessa parantuviin mahdollisuuksiin opiskella pääsykokeisiin palveluksen aikana, pienenevät palvelusajan tulevaisuudensuunnitelmiin tuomat haasteet.

 

Joonas Koivisto

Kirjoittaja Varusmies-lehden uusi toimituspäällikkö

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta