Kolumni: Siviilipalveluksen aloittaneille mahdollisuus vielä harkinta-aikaan

Aloitin 21. elokuuta 2017 siviilipalveluksen koulutuskeskusjaksolla Lapinjärvellä, ja olen nyt siirtynyt suorittamaan työpalvelustani. Lapinjärven koulutuskeskusjaksolla täytyi ilmoittautua heti sinne saavuttuaan, ja ilmoittautumisen yhteydessä allekirjoittaa asiakirja, jonka jälkeen ei voinut enää hakea siirtoa varusmiespalveluun.

Vasta koulutuskeskusjakson toisena päivänä alkoi itse koulutus, ja sen mukana myös opetus koskien maanpuolustusta ja Puolustusvoimia sekä niiden historiaa. Sen yhteydessä kerrottiin minulle ja varmasti myös monelle muulle uutta tietoa, jonka myötä vanhaan tietoon sai uutta näkökulmaa.

Opetuksen alkaminen ja koulutuskeskukseen saapuminen sai minut miettimään suhtautumistani Puolustusvoimiin sekä asepalvelukseen uusista näkökulmista.

Minä ehdotan, että siviilipalveluksen koulutuskeskusjaksolla olisi esimerkiksi viikon tai kahden mittainen harkinta-aika, jonka aikana voisi vielä hakea siirtoa varusmiespalvelukseen.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Jo ensimmäisen viikon aikana on opetusta, joka voi saada velvollisen muuttamaan suhtautumistaan, eikä tätä näkökulmaa välttämättä saa mistään ennen koulutusjakson alkua.

Siviilipalveluksen valitseminen on virallisesti vakaumuksellisista syistä tehtävä valinta, vaikka tutkimuksen mukaan suurin osa siviilipalvelusvelvollisista päätyy valintaansa ennen kaikkea käytännön syistä.

“Minä ehdotan, että siviilipalveluksen koulutuskeskusjaksolla olisi esimerkiksi viikon tai kahden mittainen harkinta-aika.”

Asiakirja, jonka siviilipalvelusvelvolliset allekirjoittavat, ja siten vakuuttavat vakaumuksensa, allekirjoitetaan aivan ensimmäiseksi palvelukseenastumispäivänä. Näin ei menetellä varusmiespalveluksessa, jossa varusmies vannoo sotilasvalan tai -vakuutuksen vasta noin seitsemän viikon peruskoulutuskauden jälkeen. Tässä ajassa kokemusta armeijasta käytännössä on jo kertynyt melko paljon.

Ehdottamani lisäharkinta-aika toisi lisäkustannuksia valtiolle, kun osa velvollisista haluaisi hakea vielä yhden kerran enemmän muutosta palveluunsa, mutta ne olisivat kuitenkin marginaalisia koko järjestelmän aiheuttamiin kuluihin verrattuna.

Tarvittaessa siirtoa hakevat voisivat tehdä sen omien palveluspäiviensä kustannuksella, ja vaikka ensimmäisen viikon aikana suoritetut palveluspäivät voisi muuntaa varusmiespalveluksen palveluspäiviksi käänteisen, murto-osakertoimisen laskurin avulla tai jättää kokonaan huomiotta.

Okko Karvonen

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta