Yhteistuvat eivät toteudu

Puolustusministeri Jussi Niinistö ei kannata miesten ja naisten yhteisten tupien järjestämistä. Puolustusvoimissa asiaan suhtaudutaan myönteisesti.

Puolustusvoimat olisi valmis kokeilemaan yhteistupia. Pääesikunnasta kerrotaan, että erityisesti Norjassa saadut hyvä tulokset yhteistuvista kiinnostavat, ja että ne helpottaisivat asevelvollisuuttaan suorittavien miesten ja naisten ryhmäytymistä sekä kommunikaatiota.

Eversti Petteri Tervonen kommentoi asiaa Ruotuväelle keväällä 2017.

”Meillä on jouduttu välillä majoittamaan naisia jopa eri rakennuksessa, jolloin tunne joukkoon kuulumisesta kärsii. Mielestäni sekatuvat sujuvoittaisivat koulutuksen järjestämistä”, Tervonen kertoi Ruotuväelle.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Päätöstä yhteistupiin siirtymisestä ei kuitenkaan tee Puolustusvoimat, vaan Puolustusministeriö.

Puolustusministeri Jussi Niinistön erityisavustaja kertoo, että toistaiseksi Niinistö ei kannata sekatupia. Näin ollen miesten ja naisten yhteinen majoittuminen jatkuu maastossa ja laivoilla kuten ennenkin. Kasarmeilla yhteistupajärjestelyihin ei olla ryhtymässä tämän hallituskauden aikana.

Varusmiesliiton puheenjohtaja Jaakko Kivistö on harmissaan puolustusministeriön linjasta.

”Meidän mielestämme tällaisen asian päättäminen ei voi olla yksin puolustusministeriöstä kiinni. Puolustusvoimat suhtautuu asiaan myönteisesti ja heillä asiasta myös paras käytännön tieto sekä mahdollisuus toteuttaa yhteistuvat”, kertoo Kivistö.

Varusmiesliitto ehdotti keväällä, että yhteistupia voitaisiin kokeilla esimerkiksi reserviupseerikoulussa. Liiton mukaan yhteiset tuvat johtaisivat naisten tasa-arvoisempaan kohteluun. Liitto ja Puolustusvoimat painottaa, että yhteistuvista huolimatta miehillä ja naisilla olisi oltava erilliset peseytymistilat sekä käymälät.

Puolustusvoimien teettämässä tasa-arvokyselyssä selvisi, että naisista ja miehistä noin kaksi kolmasosaa kannattaa yhteistupiin siirtymistä.

“Toivomme, että asian selvittelyä jatketaan ja että yhteistuvat päätetään toteuttaa jossain vaiheessa”, Varusmiesliiton puheenjohtaja Kivistö sanoo.

Keskustelua yhteistuvista on käyty muutaman edellisen vuoden ajan, sillä kasvava määrä vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutuvia naisia asettaa haasteita kasarmimajoitukselle. Jotta majoitustilat riittäisivät kaikille, saattaa yhteismajoitukselle olla tarvetta tulevaisuudessa.

Yhteistupien lisäksi esillä on ollut myös miesten ja naisten yhteiset kutsunnat.

Teksti Hanna Tuulonen

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta