Kolumni: Varusmiehet väliinputoajia etuusviidakossa

Eduskunnan oikeusasiamiehen toimisto esitti lokakuisen tiedotteen otsikossa kysymyksen, siitä ovatko varusmiehet väliinputoajia etuusviidakossa. Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja on oma-aloitteisesti tutkinut nykyistä sotilasavustusjärjestelmää.

Varusmiestoimikunnat, Varusmiesliitto, varuskuntien henkilökunta ja Kela ovat kantaneet jo pitkään huolta erityisesti yksinasuvien varusmiesten taloudellisesta tilanteesta.

Nykyisessä sotilasavustuksessa on useita merkittäviä puutteita. Sotilasavustus ei kata muun muassa kaikkia asumisen kuluja. Esimerkiksi kotivakuutus – välttämättömänä kuluna – ei kuulu tuettujen kulujen piiriin.

Hullunkurisen tilanteesta tekee sotilasavustuksen aiheuttama täydellinen kannustinloukku. Riittämätöntä toimeentuloa ei voi omaehtoisesti parantaa työtä tekemällä, sillä jokainen tienattu euro vähennetään sotilasavustuksesta.

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

Varusmiesliitto ja varusmiestoimikunnat ovatkin esittäneet mallia, jossa sotilasavustukseen asetettaisiin nollatulorajan sijaan esimerkiksi opintotuen tulorajoja vastaava raja. Pienet lisätienestit viikonloppuisin tai etätyö iltavapailla eivät varmasti olisi ongelma palveluksen koulutuksellisten tavoitteiden täyttämisen näkökulmasta.

Edellisessä Varusmies-lehdessä kirjoitettiin varusmiestoimikuntien alulle panemasta aloitteesta, jossa asevelvollisuuttaan suorittaville yritetään saada mahdollisuus tehdä töitä ilman, että jokainen tienattu euro vähentää sotilasavustusta.

Jokainen tienattu euro vähennetään sotilasavustuksesta.

Aloite on tällä hetkellä sosiaali- ja terveysministeriön käsittelyssä, ja Jussi Pajuoja on pyytänyt ministeriöltä lausuntoa mahdollisesti vireillä olevista tai suunnitelluista lainsäädäntöhankkeista sotilasavustuksen kehittämiseksi 9.1.2017 mennessä.

Vaikka taloudellinen tilanne on haastava ja julkinen talous ahtaalla, täytyy erityisesti yksinasuvien varusmiesten taloudellista tilannetta pitää kestämättömänä. Sosiaali- ja terveysministeriöstä täytyy löytyä ymmärrystä ja eduskunnasta poliittista tahtoa tilanteen korjaamiseksi.

Niilo Heinonen

Varusmiesliitton pääsihteeri

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta