Libison kuulustelupöytäkirja: YleX Aamu: Poikelus, Pehkonen ja Parikka – ”Kun vastuuta on annettu, se myös kannetaan”

Tiedätkö sen fiiliksen, kun joidenkin ihmisten kanssa juttu lähtee aina laukalle ja naurusta ei meinaa tulla loppua? YleX Aamun PPP on tällainen porukka – kolme kaverusta, joiden työ on heittää mitä lennokkainta läppää. On maanantai ja kello on 10:05. Olemme ryhmittyneet YleX:n toimituksen eteen valmiina ottamaan YleX Aamun PPP:n kuulusteltavaksi.

”Onnistumista tässä duunissa voisi verrata huumeiden käyttöön”

Studion ovesta kävelee ulos kolme hymyilevää henkilöä. He ovat juuri yhdessä lopettaneet jokapäiväisen lähetyksensä, joka tehdään suorana Pasilasta valtakunnan verkkoon. Jenni Poikelus, Jere Pehkonen ja Mika Parikka ovat YleX Aamun PPP.

Menemme kuulustelussa suoraan asiaan. Kolmikko istahtaa ympärilleni puolikaareen ja ottaa tuoleissaan rennon asennon. Vähän sellaisen, jossa voisin kuvitella heidän katsovan televisiota kotonaan. Mikä on päällimmäinen fiilis onnistuneen lähetyksen jälkeen?

(MAINOS - teksti jatkuu alla)

– Euforinen, vastaa Mika Parikka hieman samalla virnistäen.

Pehkonen jatkaa:

– Onnistumista tässä duunissa voisi verrata huumeiden käyttöön. Kun on kerran onnistunut työssään jahtaa sitä onnistumisesta tullutta euforista fiilistä aina, varmaan samaan tapaan kuin huumeiden käyttäjä ensimmäisestä annoksestaan saamaansa oloa. Se on koukuttavaa, Pehkonen toteaa hymy kasvoillaan ja katsoo minua suoraan silmiin.

”Kun vastuuta on annettu, se myös kannetaan”

Poikelus, Pehkonen ja Parikka ovat kuin kolmen hengen partio, joten on relevanttia kysyä miten vastuu jakautuu heidän välillään. Jenni Poikelus kertoo:

– Minä ajan lähetykset eli vastaan lähetyksessä käytettävän ohjelmiston hallinnoinnista. Painelen nappeja ja vastaan siitä, milloin puhe eli spiikki loppuu ja biisi alkaa, hän kuvailee

Pehkonen komppaa ja jatkaa:

– Myös biisien spiikit ovat Poikeluksen vastuulla, kun taas muusta sisällöstä vastaamme yhdessä. Olemme myös vuosien varrella jakaneet lähetyksen ulkopuoliset työtehtävät tasaisesti kaikille. Näitä ovat esimerkiksi Yle Areenaan joka päivä ilmestyvän koosteen kuvauksen tekstin kirjoittaminen, hän lisää.

Kolmikon saumaton yhteistyö on vienyt heidän valtakunnallisen radiokanavan aamuun, eli prime time ohjelmien kärkipaikalle. Mikä on partion jäsenen tärkein ominaisuus?

– Ainakin se, että sovitut asiat tapahtuvat. On kyseessä sitten lähetyksellinen tai ulkolähetyksellinen asia, kun vastuuta on annettu, se myös kannetaan, Pehkonen toteaa määrätietoisesti.

– Lisään tähän yhteistyökyvyn ja kuuntelemisen. Etenkin lähetyksen aikana on tärkeä kuunnella mitä toinen sanoo. Tämä ei ole aina tai kaikille helppoa. Myös avoimuus on tärkeää, sillä kun on avoin ja uskaltautuu puhumaan itsellekin vaikeista tai kipeistä aiheista, syntyy yleensä parasta sisältöä. Tällöin myös muut ovat aseettomia käyttämään näitä kipukohtia sinua vastaan. On tärkeää osaa nauraa itselleen. Kukaan ei voi kuittailla minulle mun selkärankareuma-geenistä, kun mä olen siitä itse vitsaillut, Poikelus naurahtaa.

Parikka puolestaan toteaa, että koko partiolla on lisäksi oltava yhteinen ymmärrys siitä, mikä on hyvää. Tätä komppaavat kaikki.

– Kun on yhteinen näkemys tavoitteesta, se on helpommin saavutettavissa, Parikka tiivistää.

Miten kolmikko käsittelee mahdollisia epäonnistumisia?

Jos YleX Aamun PPP-porukka epäonnistuu työssään, sadat tuhannet ihmiset kuulevat sen.

– Jos lähetyksessä tulee moka tai huomaamme, ettei jokin juttu toiminut, pyrimme ottamaan asian käsittelyyn jo lähetyksen aikana. Kun biisi soi, meillä on aikaa pohtia yhdessä mahdollisia syitä sille, miksi asia ei toiminut ja miten teemme sen ensi kerralla paremmin, Poikelus aloittaa.

– Emme enää kuuntele kaikkia viikon lähetyksiä kerralla ja poimi sieltä parhaita ja heikoimpia hetkiä, vaan pyrimme jatkuvaan kehitykseen. Kun omia onnistumisia ja mahdollisia epäonnistumisia käsittelee reaaliajassa, on myös paremmin kiinni hetkessä, jolloin ne meni ulos, toteaa puolestaan ilmeikäs Parikka.

Kun PPP:ltä kysyy aiheuttavatko suorat lähetykset ja suuret yleisöt heille paineita, aloittaa Pehkonen heti itsevarmasti:

– Ei tästä työstä kannata yöunia menettää, vaikka tottakai sitä suhtautuu omaan tekemiseensä kriittisesti.

Parikka puolestaan toteaa heidän kaikkien olevan työnsä suhteen kunnianhimoisia, joten kyllä he miettivät asioita. Pehkonen lisää:

– Niin, tässä työssä on tärkeä muistaa, että jos jokin asia ei onnistunut ja paineet meinaavat kasvaa, niin seuraavana päivänä on aina uusi lähetys, jossa voi parantaa suoritustaan.

En kutsuisi sitä paineeksi. Meillä on vain halu tehdä helkkarin hyvää sisältöä. Yleisön takia me tätä työtä teemme ja se merkitsee meille paljon, Poikelus ynnää.

Väliotsikko

Kolmikko teki menestyksekästä, samaa PPP-nimeä kantanutta iltapäiväohjelmaa ennen aamuun siirtymistä kolmen ja puolen vuoden ajan. Siirtyminen aamuun tarkoitti suurta muutosta aiempaan työaikojen suhteen. Kun kolmikon lähetykset alkoivat ennen kahdelta, alkavat ne nyt jo kello 06:30. Onko muutos tuonut jotain hyvää myös työn ulkopuoliseen elämään?

– Tuntuu, että aikaa on nyt enemmän kun ennen! Kun herään aamulla näin aikaisin ja päivän ensimmäinen juttu mielessäni on klo 06:30 alkava lähetys, ei ole turhaa odottelua. Pitää olla skarpeimmillaan heti kun duuni alkaa, Pehkonen aloittaa.

Parikka puolestaan kertoo hakevansa vielä uutta rytmiä, sillä muutos tuntuu hänestä hieman oudolta. Poikeluksellakin on vielä vähän sopeutumista.

– Vaikka jonain aamuna saattaa olla aivan hirveä olo vielä minuuttia ennen lähetystä, niin kun lähetys alkaa ja punainen valo palaa, niin kaikki muuttuu. Yhtäkkiä sitä herää ja onkin pirun hyvä olo. En tiedä mistä se johtuu, mutta se tuntuu hyvältä, Poikelus toteaa ja päätämme kuulustelun tähän.

Libison kuulustelupöytäkirja on Varusmies- lehden uusi haastatteluosio. Kuulustelupöytäkirjaa toimittaa Inttistoorit-podcastista tuttu toimittaja Lloyd Libiso, joka käyttää meritiedustelukoulutuksesta saamiaan oppeja haastatellessaan tunnettuja suomalaisia, joilla on tuoretta ja mielenkiintoista kerrottavaa.

Kommentoi

Samankaltaisia juttuta